Domov ReceptyBabičkine overené recepty Najlepšia žemľovka s tvarohom

Najlepšia žemľovka s tvarohom

Autor: Veronika Čopíková
Žemľovka

Náš vzťah k žemľovke býva častokrát rozdeľovníkom na 2 rôzne strany tábora - mám/nemám rád. U nás doma sa pripravovala jablková žemľovka z rožkov, základný recept sa skladal z vrstvy rožkov namočených v mlieku, vrstvy nakrájaných čerstvých či zaváraných jabĺk, opäť rožkov a na záver snehu z bielkov. Žemľovka klasika originál, ale prečo ju nevylepšiť o niekoľko stupňov a spraviť z nej nebíčko v papuľke? :-)

Žemľovka je pripravená zo staršej vianočky, s mäkkým tvarohom, vrstvou ovocia a citrónového snehu pokrytého chrumkavými mandľovými lupienkami. Špeciálny tip na mňamóznu žemľovku spočíva v prepojení všetkých vrstiev, ale tiež použitia smotany na šľahanie a 2 druhov cukru - vanilkového a citrónového, vďaka ktorým by som tento recept povýšila na úroveň nedeľného dezertu. Budem sa tešiť, ak môj recept vyskúšate a určite nakuknite aj na recept na babičkine marhuľové guľky s tvarohom, makové šúľance a vylepšený recept na strúhaný tvarohový koláč.

Ingrediencie na žemľovku

na oválnu formu veľkosti 30 x 23 cm

  • 1 vianočka (ja som použila maslovú vianočku s hrozienkami a mandľovými lupienkami)
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 4 vajcia
  • 250 g jemného tvarohu
  • 2 PL trstinového cukru
  • 24 g citrónového cukru
  • 16 g vanilkového cukru
  • štipka soli
  • 300 g marhuľového kompótu (môžete použiť aj čerstvé sezónne ovocie)
  • mandľové plátky na posypanie
  • trochu masla a strúhanky na vymazanie formy

Knihy Lenivá kuchárka

Žemľovka
Žemľovka

Najlepšia žemľovka z maslovej vianočky

1Na žemľovku použijeme staršiu vianočku, tú moju som kúpila v sobotu, mala 450 g a recept som pripravovala v pondelok. :-) Pokojne však môžete použiť aj staršiu vianočku. Výbornou voľbou je vianočka s hrozienkami (ak ich máte radi) posypaná mandľovými plátkami. Ak by ste chceli zužitkovať staršiu vianočku na raňajky, vyskúšajte môj recept na francúzske toasty so skaramelizovanými banánmi a kokosovými lupienkami, ktorý nájdete v mojej prvej kuchárskej knihe.

2

V miske so širším dnom vyšľaháme do peny 3 žĺtky s 1 PL trstinového cukru,  8 g vanilkového a 8 g citrónového cukru. Ak vanilkový a citrónový cukor kupujete, v obchode nájdete väčšinou balenie, ktoré obsahuje 8 g cukru, takže do tejto vrstvy miniete 1 balenie vanilkového a 1 balenie citrónového cukru. Pridáme smotanu na šľahanie a metličkou ručne premiešame.

3V druhej miske pripravíme tvarohovú vrstvu - do misky vyklopíme mäkký tvaroh, pridáme 1 žĺtok, 1 PL trstinového cukru, 8 g vanilkového a 8 g citrónového cukru a jemne premiešame stierkou. Vianočku nakrájame na 1 cm plátky a zľahka namáčame z obidvoch strán do pripravenej smotanovo-žĺtkovej zmesi. Kúsky namočenej vianočky ukladáme do formy, ktorú si predtým vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Snažíme sa rovnomerne pokryť celé dno formy, takže plátky vianočky kľudne prekrojíme aj na menšie časti.

4

Na vianočku navrstvíme pripravenú tvarohovú vrstvu a poukladáme ovocie. Navrch poukladáme poslednú vrstvu namočenej vianočky, ak vám zostane smotanovo-žĺtková zmes, polejte ňou celú vianočku vo forme. Takto navrstvenú žemľovku vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 30 minút. Keď sa pečie žemľovka posledných 5 z 30-tich minút, pripravíme si sneh.

5

Zo 4 bielkov, štipky soli a 8 g citrónového cukru vyšľaháme pevný sneh, ktorý po uplynutí 30 minút navrstvíme na žemľovku. Navrstvený sneh posypeme mandľovými plátkami a formu vložíme do rúry vyhriatej na 150 °C. Pečieme 15 - 20 minút. Žemľovku servírujeme teplú, môžeme pridať trochu zaváraného ovocia, prípadne šťavy z kompótu, výborný je aj rozvar z ovocia.

Žemľovka

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

2 komentáre

ibojka 12.7.2023 - 23:34
Ahoj Veronika, ďakujem ti, že si mi dala dobrý typ na zajtrajší obed. Ja robím presne takú ako píšeš, len vianočku bez hrozienok / nemám rada hrozienka/ a nedávam ovocie. Ďakujem ti a prajem pekné slnečné letné dni plné tvojich dobrôt.....
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 24.7.2023 - 19:23

Ahoj Ibojka, teším sa, že môžem inšpirovať :) Ja mám hrozienka vo vianočke práveže rada, ale kedysi som nemala :D A ovocie je inak super pridať, skús niekedy na porovnanie :) Ďakujem ti krásne za prianie, podobne ti želám krásne leto plné dobrôt a super ľudí :)

Reaguj