Domov ReceptyBez laktózy Zemiakový šalát bez majonézy

Zemiakový šalát bez majonézy

Autor: Veronika Čopíková
Zemiakový šalát

Zemiakový šalát robievame počas sviatkov pravidelne. Na našom sviatočne prestretom stole nesmie chýbať na Vianoce ani na Veľkú noc. Musím sa priznať, že za všetky tie roky od detstva až po moju blížiacu sa 30-tku som ochutnala viacero verzií zemiakových šalátov, pričom niektoré mi chutili menej, niektoré viac.

Klasický zemiakový šalát s majonézou je príliš ťažký na moje trávenie, preto som postupom času začala hľadať alternatívy, až vznikol tento recept. :) Zahŕňa v sebe všetko dobré, čo nájdete v tradičnej verzii, to ťažké som však odstránila a nahradila pre mňa ľahšou alternatívou - jednoduchou zálievkou, s ktorou je šalát jemný a pritom dobre ochutený, miestami chrumkavý vďaka pečenému karfiolu a v závere tak dobrý, že si idete nabrať hneď druhú porciu. :) Surové žĺtka, rastlinný olej, pridaný ocot či šťavu z uhoriek v ňom nenájdete, kopec zeleniny však určite áno. Nech vám chutí!

Ingrediencie

na 6 porcií

  • 800 g zemiakov
  • 1 zelený karfiol
  • 4 vajcia
  • 1 cibuľa
  • 6 kyslých uhoriek
  • 260 g sterilizovaného hrášku a mrkvy
  • 300 g bieleho jogurtu (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózový jogurt K-free)
  • 4 ČL dijonskej horčice
  • 4 ČL medovej horčice
  • soľ a čierne korenie
  • olivový olej
  • petržlenová vňať

Knihy Lenivá kuchárka

Zemiakový šalát bez majonézy

Vynikajúci zemiakový šalát bez majonézy s pečeným karfiolom

1 Najprv si premyjeme zemiaky pod studenou vodou, vložíme ich do hrnca a dáme variť na strednom plameni až kým nebudú mäkké (otestujeme vidličkou tak, že jeden zemiak prepichneme). Ja používam do šalátu najradšej malé zemiačiky, približne rovnako veľké, aby sa uvarili naraz a varný typ A, keďže sú na prípravu zemiakového šalátu úplne najlepšie. Keď sú zemiaky uvarené, zlejeme z nich vodu a necháme ich vychladnúť.

2 Kým sa zemiaky varia, umyjeme poriadne karfiol (v recepte používam zelený karfiol, ktorý je sladší, než klasický biely karfiol), narežeme ho na menšie časti a pokvapkáme olivovým olejom - takto dáme zapiecť do rúry na 200 °C cca 25 až 30 minút dochrumkava. V malom hrnci uvaríme vajíčka na tvrdo a na panvici opečieme na olivovom oleji dosklovita nadrobno nasekanú cibuľu.

3 Vychladnuté zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky, pridáme nasekané vajíčka, uhorky a mrkvu. Prisypeme opečenú cibuľu, hrášok a ružičky pečeného karfiolu a dobre premiešame.

Ak chcete zemiakový šalát pripraviť vo verzii bez laktózy, stačí zameniť biely jogurt za bezlaktózovú verziu, ktorá je dostupná v obchodoch za dobrú cenu. Ja zvyknem používať bezlaktózové verzie produktov od Kauflandu, ktoré sú typické fialovým obalom a označením K-free.

Rýchla a jednoduchá „majonéza"

4 V miske vymiešame jogurt s dijonskou a medovou horčicou, osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Zálievku nalejeme na šalát, premiešame a podľa chuti ešte dosolíme či dokoreníme. Šalát podávame studený, pred servírovaním ho teda odložíme do chladničky aspoň na 4 hodiny. Pred podávaním posypeme čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.

Zemiakový šalát bez majonézy

Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

8 komentárov

Barbora 22.11.2020 - 16:45

Ahoj Veronika, asi chodím do nesprávnych obchodov alebo som taká nevšímavá :D kde prosím ťa kúpim zelený karfiol?
Ďakujem :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 19:29

Ahoj Barbora, dá sa kúpiť on-line napr. v Lunys, ale vídavam ho aj dostupný v Kauflande :) Je to karfiol Romanesco :)

Reaguj
Andrea 9.4.2020 - 8:17

Ďakujem za recept, určite vyskúšam, potešila Ste ma!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 14:15

Jeeej, to som veľmi rada, že recept potešil a zaujal :) Tak držím palce, nech sa vydarí a silno dúfam, že ti bude chutiť rovnako ako mne :)

Reaguj
Jana 8.4.2020 - 19:37

Určite vyskúšam.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 14:15

Ahoj Janka, super, teším sa a dúfam, že bude chutiť :)

Reaguj
ibojka 8.4.2020 - 15:05

Ahoj Veronika, srdečne Ti ďakujem za recept, určite ho vyskúšam, ale teraz mám smolu, lebo nemám doma karfiol, mám len hlávkovú kapustu. Po sviatkoch keď kúpim karfiol, určite vyskúšam, už mi tečú slinky. Ešte sa ťa opýtam, tú medovú horčicu – nie mi je známa. Môžem spojiť med a obyčajnú horčicu? Alebo to nie je ono. Ďakujem a prajem Ti krásne, slnečné a v pohode prežité sviatky, hlavne buď zdravá!!!!!!!!!!!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 14:14

Ahoj Ibojka, rada ťa tu zase vidím/čítam :) Teším sa, že ťa recept zaujal a chystáš sa ho vyskúšať :) Medová horčica sa dá dnes už celkom bežne kúpiť v obchodoch, odporúčam sa po nej poobzerať, chutí skvele a má dosť rozmanité využitie :) Ale alternatívou je pridať trochu medu :) Aj ja ti prajem krásne sviatky a ďakujem :)

Reaguj