Domov ReceptyBabičkine overené recepty Zemiaková polievka na kyslo

Zemiaková polievka na kyslo

Autor: Veronika Čopíková
Zemiaková polievka

Najlepší okamih na písanie receptu je práve vtedy, keď dojete jedlo, o ktorom sa chystáte písať. Chuťové dojmy sú vtedy intenzívnejšie a vy presne viete, čo chcete svojím receptom odovzdať. Dnes je to zaujímavá kombinácia na prvý pohľad bežnej zemiakovej polievky, v tomto prípade obohatenej o našu slovenskú bryndzu, ktorá vie mnohým jedlám dodať zaujímavú chuť a povýšiť na prvý pohľad bežné na čosi viac. :)

Zemiaková polievka na kyslo sa u nás nepripravuje často, ale po tomto vylepšení ju zaradím do pravidelných jesenno-zimných polievok, ktorými sa zahrievame a sýtime zároveň. A po 2 porciách polievky za sebou ju tam pravdepodobne zaradíte aj vy. :-) Vyskúšaj aj moje ďalšie recepty na rýchle polievky - vynikajúcu hŕstkovú polievku.

Ingrediencie

na 4 až 6 porcií

  • 1 cibuľa
  • 550 g zemiakov
  • 1 l vody
  • zeleninový bujón v bio kvalite
  • 250 g kyslej smotany
  • 125 g bryndze
  • 1 PL tapiokového škrobu
  • olivový olej
  • jablčný ocot
  • 1 bobkový list
  • 1/2 ČL rasce
  • soľ a čierne korenie
  • oravská slanina
  • jarná cibuľka/pažítka

Knihy Lenivá kuchárka

Zemiaková polievka na kyslo s bryndzou

1 V hrnci zohrejeme olivový olej, na ktorom opečieme nadrobno nasekanú cibuľu dosklovita. Keď je cibuľka hotová, pridáme na kocky nakrájané zemiaky a premiešame. Zalejeme horúcou vodou z kanvice, pridáme zeleninový alebo slepačí bujón (prípadne polievkové korenie), bobkový list, rascu a opäť premiešame. Prikryjeme pokrievkou a varíme, kým zemiaky nezmäknú (cca 20 až 30 minút). V miske si zatiaľ vidličkou roztlačíme bryndzu, ku ktorej pridáme smotanu, tapiokový škrob a premiešame tak, aby v zmesi neboli hrudky škrobu. Tapiokový škrob vám polievku zahustí bez toho, aby ste museli robiť zápražku alebo zahusťovať múkou.

2 Keď sú zemiaky uvarené, prilejeme k nim smotanovo-bryndzovú zmes, premiešame a privedieme do varu. Polievku následne ochutnajte a dochuťte soľou a čiernym korením. Pri samotnom podávaní ju dochutíme kvapkou jablčného octu, ak by sa vám zdala málo kyslá. Polievku servírujeme s kockami nadrobno nasekanej slaniny, ktorú opečieme dochrumkava. Na záver posypeme krúžkami jarnej cibuľky alebo pažítkou. Nech vám chutí!

Zemiaková polievka na kyslo

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

12 komentárov

Monika 20.7.2023 - 14:03
Ďakujem za recept, bratia sa na ňu doslova vrhli :)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 25.7.2023 - 18:44

Jeeej Monika, ďakujem, to som veľmi rada, že bratom tak chutilo :)

Reaguj
NG 8.2.2023 - 11:30
Je naozaj vyborna!
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 4.4.2023 - 21:55

Ďakujem krásne, teším sa, že chutí :)

Reaguj
Lu 27.10.2020 - 13:12
Ďakujem za tento recept ? skvelá a rýchla polievka?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 21:07

Ďakujem krásne, veľmi sa teším, že polievočka chutila :)

Reaguj
Anna 29.4.2020 - 12:52

mňaaam – vynikajúca, včera večer som na ňu dostala chuť a do hodinky bola hotová – Ďakujem krásne za recept ♥

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 29.4.2020 - 20:17

Ďakujem krásne Anna, teším sa, že zemiaková polievka sa vydarila a chutila ti :)

Reaguj
Gabika vrablova 31.10.2019 - 6:41

Bryndzová polievka staršia generácia ju pozná pod názvom demikat inak super

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 3.11.2019 - 16:58

Gabika veľmi pekne ďakujem :)

Reaguj
Dana Kollegova 19.10.2019 - 15:38

Ahoj Veronika, Tvoja polievočka vyzerá veľmi lákavo. Len by som ju nazvala zemiakovo-bryndzová, nakoľko pre nás žijúcich mimo sk. sa stáva bryndza nie moc dostupným artiklom.. a ja polievky a vlastne všetko varím v kuchte, kráti čas a na chutí nič nemení..:)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 20:35

Ahoj Dana, ďakujem pekne :) Bryndza je také moje malé vylepšenie, ktoré dodáva klasickej zemiakovej polievke niečo navyše :) Samozrejme, na to som nemyslela priznám sa, ale dalo by sa použiť aj niečo iné, s výraznou chuťou :)

Reaguj