Recept na francúzsky slaný koláč alias zeleninový quiche, ste si vypýtali nedávno na mojom Instagrame. A keďže poslednú dobu u nás prevažujú najmä bezmäsité jedlá, pustila som sa do prípravy mojej verzie zeleninového kišu. U pána Google natrafíte na rôzne názvy tohto koláča, všetky však spája jedno - krehké cesto, vajíčkovo-syrová náplň a veľa zeleniny. Čaro tohto zeleninového koláča spočíva najmä v jeho rozmanitosti, môžete v ňom zužitkovať všetku zostávajúcu zeleninu s ktorou si neviete rady, vyhrať sa s čerstvými bylinkami a trošku si rozcvičiť prsty pri rýchlom miesení krehkého cesta. :)
Ak chceš vyskúšať ďalší zážitkový recept s nádychom Francúzska na tanieri, vyskúšaj môj recept na jednoduché zapekané ratatouille.
Ingrediencie
na okrúhlu formu s Ø 24 cm
Cesto
- 250 g špaldovej celozrnnej hladkej múky
- 1 ČL soli
- 1 vajce
- 110 g masla
- 2 PL studenej vody
Náplň
- 5 vajec
- 125 ml mlieka
- 100 g čedaru (alebo iného tvrdého syra)
- 125 g mozzarelly
- 1/2 fialovej cibule
- hrsť špenátu
- 3 až 5 cherry paradajok
- pár koliesok cukety
- soľ
Ako si pripraviť domáce krehké cesto v slanej verzii
1 V miske si odvážime múku, pridáme soľ a premiešame. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo, vajce a studenú vodu a rukami spracujeme na hladké cesto, ktoré sa nelepí. Podľa potreby môžete pridať múku alebo studenú vodu, bude to závisieť aj od múky, ktorú použijete. :) Ak sa cesto drobí, pridajte vodu, ak sa naopak lepí, pridajte múku. Z cesta vyformujte menšiu placku, zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte odležať v chladničke 30 až 60 minút, prípadne celú noc.
2 Cesto vytiahneme z chladničky, necháme trochu povoliť na kuchynskej linke a následne ho vyvaľkáme na kruh. Okrúhlu formu jemne vymastíme maslom, vyložíme ju naším cestom a prstami urovnáme spodok aj boky formy, aby bolo rovnomerne rozmiestnené po celej ploche. Spodok cesta popicháme vidličkou, prikryjeme alobalom a naň nasypeme nejakú strukovinu. Ak sa u vás žiadna strukovina nenájde môžete použiť aj oriešky (úspešne otestované). Prepichnutie cesta vidličkou a zaťaženie strukovinou/orieškami zabráni tomu, aby sa cesto pri pečení nafukovalo. Cesto vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 200 °C 15 minút. Kým sa nám cesto pečie, pripravíme si náplň.
Slaný koláč s mozzarellou
Slaný koláč s mozzarellou, voňajúci bazalkou a s miestami hrubším cestom.
Náplň na zeleninový quiche
3 V miske rozšľaháme vidličkou vajíčka s mliekom, pridáme nahrubo nastrúhaný čedar, osolíme a premiešame. Špenát premyjeme pod studenou vodou a necháme odkvapkať. Paradajky a cuketu nakrájame na kolieska, cibuľu ošúpeme a nakrájame na krúžky. Na quiche navrstvíme hrsť špenátu (ak máte väčšie listy, prstami ich "natrhajte" na menšie kúsky), kúsky mozzarelly a zalejeme vajíčkovo-syrovou náplňou. Do náplne jemne povtláčame kolieska paradajok a cukety a krúžky cibule. Quiche vložíme do rúry a pečieme pri 200 °C 35 až 50 minút. Či je quiche upečený, otestujeme špáradlom.
4 Počas pečenia sa quiche nafúkne a zozlatne, po upečení a vytiahnutí z rúry však spľasne na normálnu peknú veľkosť. :) Slaný koláč necháme trošku vychladnúť a potom ho nakrájame. Výborne chutí aj na druhý deň, takže si na ňom môžete pochutiť aj v práci. Nech vám chutí!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
10 komentárov
Ahoj Veronika, cim mozem nahradit maslo v ceste?
Dakujem.
Ahoj Simona, pri krehkom ceste nemám žiaľ skúsenosť s niečím iným, než s použitím masla. Ale ak je potrebné ho nahradiť, skúsila by som použiť margarín Alsan alebo ghee :)
Ahoj Veronika,
určite quiche vyskúšam, len si chcem niečo ujasniť. Najprv mám cesto piecť zaťažené nejakou strukovinou (o tomto tipe som ešte nikdy nepočula)? Nie je potom problém, že sa daná strukovina upečie, môžem ju bez obáv opäť uskladniť?
Veronika ďakujem za dobrý recept vyskúšam ho ?
Evka teším sa, že ho vyskúšaš a som zvedavá, ako ti bude chutiť :)
Ahoj Marika, presne ako píšeš, tým že cesto zaťažíš, nenafúkne sa ti pri pečení. Sčasti pomáha aj poprepichovanie vidličkou, ale zaťaženie strukovinou je istota. Ale pokojne môžeš vynechať :) Používam väčšinou fazuľu, potom nechám dobre vychladnúť a až následne uskladním naspäť do nádoby. Skúšala som už použiť aj lúpané arašidy a tiež som uskladnila naspäť po vychladnutí :)
To je ale výborný recept, a so špargľou… Ďakujem za tip , ako piecť cesto, zaťažené fazuľou. Ja ho spravím s cviklou, špenátom a podobne.
Ahoj Nika, ďakujem krásne :) Budem sa tešiť, ak ho vyskúšaš a dúfam, že ti bude chutiť :)
Dakujem za recept,quiche robievam casto
Urcite vyskusam aj tvoju variantu:-))
Ahoj Denisa, super veľmi sa teším, že vyskúšaš aj moju variantu :) A ja som zvedavá na tú tvoju, tiež ju rada vyskúšam :)