Domov ReceptyBezmäsité jedlá Zeleninové lasagne

Zeleninové lasagne

Autor: Veronika Čopíková
Zeleninové lasagne

Lasagne pre mňa vždy patrili do skupiny ťažkých receptov, na ktoré si musím vyhradiť celé doobedie. Tajomný bešamel, mäsové ragú a cestoviny lasagne, pri ktorých zakaždým premýšľate – variť predtým, či nevariť? Náročnosť prípravy som vyriešila jednoducho – spravila som zeleninové lasagne bez mäsa s výbornou paradajkovou omáčkou, vrstvou syra a s veľkou dávkou cukety a baklažánu :) Sú ľahšie stráviteľné a chutia tak dobre, že po prvej porcii si budete chcieť nabrať hneď ďalšiu, to vám garantujem!

Tento recept na zeleninové lasagne nájdete v mojej kuchárskej knihe Lenivá kuchárka, v obedových inšpiráciách, lebo neviem ako vy, ale ja si častokrát kladiem otázku, čo dobrého si ukuchtím na dnešný obed?

Ingrediencie

na formu veľkosti 30 x 20 cm

6 až 8 porcií

Paradajková omáčka na lasagne

  • 3 PL panenského olivového oleja
  • 3 jarné cibuľky (resp. 1 žltá/červená cibuľa)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 700 g paradajok
  • soľ
  • čierne korenie
  • čili korenie

Pečená zelenina

  • 3 PL panenského olivového oleja
  • 2 cukety
  • 1 baklažán
  • 200 g cestovín lasagne
  • 250 g čedaru (resp. iného tvrdého syra)
  • 125 g mozzarelly

Na posypanie

  • jarná cibuľka
  • petržlenová vňať

Knihy Lenivá kuchárka

Zeleninové lasagne

Môj recept na dokonalé lasagne bez mäsa

1 Do menšieho hrnca dáme zohriať olivový olej. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľku, prelisovaný cesnak a opražíme dosklovita. Prisypeme na štvrtinky nakrájané paradajky, osolíme, okoreníme a pridáme trošku čili. Premiešame a varíme približne 10 minút, kým paradajky nezačnú bublať. Následne znížime teplotu, hrniec prikryjeme a varíme 30 minút. Ak máte doma čerstvú bazalku, môžete do paradajkovej omáčky pridať niekoľko lístkov. Medzitým si na panvici zohrejeme olivový olej, na ktorom opečieme najprv cuketu a potom baklažán. Baklažán a cuketu nakrájajte na menšie časti – na kocky, alebo na tenké plátky.

2 Čedar nastrúhame a mozzarellu nakrájame na plátky. A môžeme sa pustiť do vrstvenia :) Do zapekacej formy dáme tenkú vrstvu paradajkovej omáčky. Na to poukladáme plátky lazaní (netreba ich predtým variť, spravia sa, ak nasiaknu dostatok omáčky), navrstvíme rovnomerne trochu nastrúhaného syra, pečenej zeleniny a paradajkovej omáčky. Na to dáme lazane, nastrúhaný syr, plátky mozzarelly, zeleninu a paradajkovú omáčku. A pokračujeme vo vrstvení, až kým neminieme všetky ingrediencie. Navrch dáme nastrúhaný syr a trošku jarnej cibuľky. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 °C 45 minút. Lazane servírujeme teplé, s čerstvo posypanou jarnou cibuľkou a petržlenovou vňaťou. Nech vám chutí!

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

23 komentárov

tamara 21.6.2024 - 12:46
po vyskúšaní tohto receptu iné doma nerobíme. Sú fanatastické. Ja dávam len 1 cuketu a pridávam šampiony čerstvé, takisto opečené na panvici.
Reaguj
Margaretka 1.11.2023 - 12:54
Jedným slovom fantastické, zaraďujem do našich obľúbených jedál ♥️
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 6:54

Ďakujem krásne Margarétka, veľmi sa teším, že lasagne sa podarili a chutili fantasticky :-)

Reaguj
Kika 1.10.2023 - 11:28
Ahoj, vďaka za super recept ;) Ja som dala jednu vrstvu opečenú mrkvu a patizón (mame v záhrade prebytok) a druhú vrstvu grilovanú cuketu. Mňam
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 10.10.2023 - 19:34

Ahoj Kika, ďakujem, teším sa, že ti lazane chutili a podarili sa :) Opečená mrkva a patizón sú výborný nápad, nabudúce vyskúšam aj ja :)

Reaguj
Katka 3.8.2023 - 12:13
Uz viackrat pripraveny recept, trochu zmenene ingredien a rozmixovane paradajky. Ale ozaj super recept, rada ho robim v lete, ked mame vela paradajok :) odporucam ?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 7.8.2023 - 16:50

Ahoj Katka, ďakujem za odporúčanie môjho receptu, veľmi sa teším, že ti chutí :) A ingrediencie sa dajú variovať, v tom je to čaro veru, tak sa teším, že experimentuješ a zíde sa ti recept v sezóne domácich paradajok :) Krásny deň ti želám a ďakujem ešte raz :)

Reaguj
Imro 27.7.2021 - 21:41

. Tento recept vyzera dobre, vyskusam aj takto.Ja ich robim velmi podobne, len nemiesam baklazan a cuketu, davam jeden druh. A hlavne ich ukladam surove. V rure sa zelenina krasne upecie.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.11.2021 - 22:49

Ahoj Imro, ďakujem pekne, budem sa tešiť na tvoju spätnú väzbu :) Dá sa to spraviť aj tak, že poukladáš zeleninu v surovom stave, mne akosi viac chutí, keď sa predtým trochu opečie na panvici :)

Reaguj
Imro 15.11.2021 - 22:57

Tomu rozumiem. mne sa zas nechce spinit viac riadu ka je nutne. :) Ale ak by mi to niekto takto spravil… :D

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 14:40

Možno sa niekto taký raz nájde :D Ale úplne rozumiem, že chceš pri varení narobiť čo najmenej riadu :) Ale snažila som sa recept čo najviac zjednodušiť, len ak je tam nejaký krok, ktorý pridáva na výslednej chuti, skrátka ho nechcem vynechať :D

Reaguj
Eva 19.5.2021 - 15:40
Boli výborné, zaraďujem do jedálnička. Ďakujem.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.11.2021 - 22:48

Ďakujem Evka, veľmi sa teším, že sa ti lazane vydarili a chutili :)

Reaguj
Hana 8.4.2021 - 12:22

Super recept, určite vyskúšam. Minule som narazila na niekoľko zaujímavých receptov na tradičné jedlá vo vege verzii, tiež stoja za vyskúšanie. https://www.pestryjedalnicek.sk/vegetarianske-jedla-klasicke-aj-moderne-bezmasite-recepty/

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.11.2021 - 22:47

Milá Hana, ďakujem veľmi pekne, budem sa tešiť na tvoju spätnú väzbu :) Ďakujem aj za tip na stránku :)

Reaguj
Silvia 31.3.2021 - 7:35
Uzasne lasagne :) baklazan som vymenila za sampiony, pochutnali sme si, dakujem za inspiraciu :)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.3.2021 - 9:27

Ahoj Silvia, veľmi sa teším, že sa lasagne podarili a chutili vám :) Šampiňóny sú tiež výborná voľba, ďakujem za inšpiratívny tip :)

Reaguj
Denisa 9.3.2021 - 11:11
Lazane boli vyborne Dakujem za recept
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 17.3.2021 - 18:37

Ďakujem Denisa :) Veľmi sa teším, že ti lazane chutili :)

Reaguj
Zuzana 5.2.2021 - 8:13
Musela som pridať k 700g rajčín ešte 400g passata rajčín z konzervy, možno to bolo spôsobené veľkosťou mojej formy. Ale inak boli perfektné, pochutnali sme si.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 6.2.2021 - 11:20

Ahoj Zuzka, ja som si až vďaka tvojmu komentáru uvedomila, že som neuviedla veľkosť formy! Recept som hneď aktualizovala a pridala túto informáciu nad Ingrediencie, aby bolo možné množstvo surovín prispôsobiť podľa formy, v ktorej budete lasagne piecť :) Veľmi sa teším, že chutili :)

Reaguj
Dana 28.1.2021 - 10:32
Ste naozaj dobrá,samé dobre nápady.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 6.2.2021 - 11:18

Ďakujem krásne Dana :) Ak sa niekedy rozhodnete vyskúšať, budem rada, ak mi potom dáte vedieť, ako sa zeleninové lasagne podarili :) Krásny deň želám!

Reaguj