Lasagne pre mňa vždy patrili do skupiny ťažkých receptov, na ktoré si musím vyhradiť celé doobedie. Tajomný bešamel, mäsové ragú a cestoviny lasagne, pri ktorých zakaždým premýšľate – variť predtým, či nevariť? Náročnosť prípravy som vyriešila jednoducho – spravila som zeleninové lasagne bez mäsa s výbornou paradajkovou omáčkou, vrstvou syra a s veľkou dávkou cukety a baklažánu :) Sú ľahšie stráviteľné a chutia tak dobre, že po prvej porcii si budete chcieť nabrať hneď ďalšiu, to vám garantujem!
Tento recept na zeleninové lasagne nájdete v mojej kuchárskej knihe Lenivá kuchárka, v obedových inšpiráciách, lebo neviem ako vy, ale ja si častokrát kladiem otázku, čo dobrého si ukuchtím na dnešný obed?
Ingrediencie
na formu veľkosti 30 x 20 cm
6 až 8 porcií
Paradajková omáčka na lasagne
- 3 PL panenského olivového oleja
- 3 jarné cibuľky (resp. 1 žltá/červená cibuľa)
- 2 strúčiky cesnaku
- 700 g paradajok
- soľ
- čierne korenie
- čili korenie
Pečená zelenina
- 3 PL panenského olivového oleja
- 2 cukety
- 1 baklažán
- 200 g cestovín lasagne
- 250 g čedaru (resp. iného tvrdého syra)
- 125 g mozzarelly
Na posypanie
- jarná cibuľka
- petržlenová vňať
Môj recept na dokonalé lasagne bez mäsa
1 Do menšieho hrnca dáme zohriať olivový olej. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľku, prelisovaný cesnak a opražíme dosklovita. Prisypeme na štvrtinky nakrájané paradajky, osolíme, okoreníme a pridáme trošku čili. Premiešame a varíme približne 10 minút, kým paradajky nezačnú bublať. Následne znížime teplotu, hrniec prikryjeme a varíme 30 minút. Ak máte doma čerstvú bazalku, môžete do paradajkovej omáčky pridať niekoľko lístkov. Medzitým si na panvici zohrejeme olivový olej, na ktorom opečieme najprv cuketu a potom baklažán. Baklažán a cuketu nakrájajte na menšie časti – na kocky, alebo na tenké plátky.
Vyskúšaj aj:
2 Čedar nastrúhame a mozzarellu nakrájame na plátky. A môžeme sa pustiť do vrstvenia :) Do zapekacej formy dáme tenkú vrstvu paradajkovej omáčky. Na to poukladáme plátky lazaní (netreba ich predtým variť, spravia sa, ak nasiaknu dostatok omáčky), navrstvíme rovnomerne trochu nastrúhaného syra, pečenej zeleniny a paradajkovej omáčky. Na to dáme lazane, nastrúhaný syr, plátky mozzarelly, zeleninu a paradajkovú omáčku. A pokračujeme vo vrstvení, až kým neminieme všetky ingrediencie. Navrch dáme nastrúhaný syr a trošku jarnej cibuľky. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 °C 45 minút. Lazane servírujeme teplé, s čerstvo posypanou jarnou cibuľkou a petržlenovou vňaťou. Nech vám chutí!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
23 komentárov
Ďakujem krásne Margarétka, veľmi sa teším, že lasagne sa podarili a chutili fantasticky :-)
Ahoj Kika, ďakujem, teším sa, že ti lazane chutili a podarili sa :) Opečená mrkva a patizón sú výborný nápad, nabudúce vyskúšam aj ja :)
Ahoj Katka, ďakujem za odporúčanie môjho receptu, veľmi sa teším, že ti chutí :) A ingrediencie sa dajú variovať, v tom je to čaro veru, tak sa teším, že experimentuješ a zíde sa ti recept v sezóne domácich paradajok :) Krásny deň ti želám a ďakujem ešte raz :)
. Tento recept vyzera dobre, vyskusam aj takto.Ja ich robim velmi podobne, len nemiesam baklazan a cuketu, davam jeden druh. A hlavne ich ukladam surove. V rure sa zelenina krasne upecie.
Ahoj Imro, ďakujem pekne, budem sa tešiť na tvoju spätnú väzbu :) Dá sa to spraviť aj tak, že poukladáš zeleninu v surovom stave, mne akosi viac chutí, keď sa predtým trochu opečie na panvici :)
Tomu rozumiem. mne sa zas nechce spinit viac riadu ka je nutne. :) Ale ak by mi to niekto takto spravil… :D
Možno sa niekto taký raz nájde :D Ale úplne rozumiem, že chceš pri varení narobiť čo najmenej riadu :) Ale snažila som sa recept čo najviac zjednodušiť, len ak je tam nejaký krok, ktorý pridáva na výslednej chuti, skrátka ho nechcem vynechať :D
Ďakujem Evka, veľmi sa teším, že sa ti lazane vydarili a chutili :)
Super recept, určite vyskúšam. Minule som narazila na niekoľko zaujímavých receptov na tradičné jedlá vo vege verzii, tiež stoja za vyskúšanie. https://www.pestryjedalnicek.sk/vegetarianske-jedla-klasicke-aj-moderne-bezmasite-recepty/
Milá Hana, ďakujem veľmi pekne, budem sa tešiť na tvoju spätnú väzbu :) Ďakujem aj za tip na stránku :)
Ahoj Silvia, veľmi sa teším, že sa lasagne podarili a chutili vám :) Šampiňóny sú tiež výborná voľba, ďakujem za inšpiratívny tip :)
Ďakujem Denisa :) Veľmi sa teším, že ti lazane chutili :)
Ahoj Zuzka, ja som si až vďaka tvojmu komentáru uvedomila, že som neuviedla veľkosť formy! Recept som hneď aktualizovala a pridala túto informáciu nad Ingrediencie, aby bolo možné množstvo surovín prispôsobiť podľa formy, v ktorej budete lasagne piecť :) Veľmi sa teším, že chutili :)
Ďakujem krásne Dana :) Ak sa niekedy rozhodnete vyskúšať, budem rada, ak mi potom dáte vedieť, ako sa zeleninové lasagne podarili :) Krásny deň želám!