Mnohým z nás znejú recepty zo špargle ako jedna veľká neznáma, preto som sa vám rozhodla prostredníctvom série niekoľkých receptov ukázať, že príprava špargle je jednoduchá a rýchla a výsledok neskutočný. Začneme mojím obľúbeným receptom, ktorým je zelená špargľa s prosciuttom.
Čo budeme potrebovať?
na 4 porcie
- 500 g zelenej špargle
- 100 g šunky prosciutto
- 100 g kvalitného plátkového syra (alebo strúhaného parmezánu)
- soľ
- cesnakové korenie
- 2 PL olivového oleja (pri určovaní kvality oleja je dôležité sledovať označenie acidity na etiketách fliaš (povolená acidita pre olej extra virgine je max. 0,8, pričom čím nižšia kyslosť, teda acidita, tým lepšie je spracovanie a kvalita oleja), pôvod a výrobcu olivového oleja (nekupovať zmes z EÚ!) a kupovať panenský olivový olej (extra virgine), teda olej z prvého lisovania. Ja momentálne používam extra panenský olivový olej od Powerlogy v BIO kvalite).
Ako si pripraviť rýchly, chutný a pritom luxusný obed
1 Špargľu poriadne umyjeme pod studenou vodou, aby sme ju zbavili kúskov hliny a prípadných nečistôt. Následne odrežeme z každého špargľového výhonku spodnú drevnatú časť (alebo môžete špargľu chytiť dvoma prstami a jemne ju zlomiť - mala by sa prelomiť v oblasti, kde končí mäkká časť a začína tvrdá resp. drevnatá).
2 Teraz už len "zviažeme" 3 až 5 kúskov špargle plátkovým syrom a obalíme šunkou prosciutto (plátkový syr môžete vynechať a obaliť špargľu len v šunke a navrch posypať hoblinkami parmezánu). Obalené kúsky špargle naukladáme na plech pekne vedľa seba a posypeme soľou a cesnakovým korením. Pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri 200 °C 10 - 15 minút, kým špargľa nie je mäkká a chrumkavá zároveň.
Tip na vylepšenie
- Hotovú špargľu môžeme podávať s reďkovkovým šalátom, ryžou či pečenými zemiačikmi. Alebo len tak chrumkať k dobrému filmu či seriálu. Zelená špargľa s prosciuttom predstavuje ideálnu rýchlu a pritom neskutočne chutnú večeru alebo obed, ktorý vám určite odporúčam vyskúšať! Nezabudnite, že sezóna špargle začína od polovice apríla a trvá do konca júna.
Ako vybrať tú správnu špargľu?
Najchutnejšia zelená špargľa má špičky výhonkov uzavreté a pri pokuse ohnúť ju by sa mala skôr zlomiť, ako nechať tvarovať. A čím je tenšia, tým je aj jemnejšia, a samozrejme aj chutnejšia a sladšia. Takže pri nákupe zbystrite pozornosť a vyberte si tú pravú, gurmánsku. :) Nech vám chutí!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
38 komentárov
Ďakujem krásne Katka, veľmi ste ma potešili takto v nedeľu ráno :-) O túto kombináciu inšpirácia, jednoduchosť a rýchlosť, sa snažím, tak som rada, že to zatiaľ vychádza :-) Budem sa tešiť, ak vyskúšate aj tento recept a som zvedavá, čo na túto kombináciu poviete :-) Majte krásnu nedeľu a ďakujem ešte raz!
Ďakujem krásne Ľubomír, za dlhý pokec, ako píšete, mňa to veľmi potešilo, spravili ste mi hneď pekné ráno v nedeľu, takže sa určite nemáte za čo ospravedlňovať :-) Som rada, že tu nachádzate inšpiráciu a opätovne sa vraciate, to je pre mňa skvelá spätná väzba :-) A kuracie prsia, to je občas aj pre mňa veľký otáznik, čo s nimi :D A ďakujem krásne aj za spätnú väzbu k fotografiám, fotografom je v tomto prípade môj priateľ Peťo, ktorý je samouk, ja to pripravím a nastajlujem na fotku, on krásne zachytí a upraví, takže je to naše spoločné hobby a už aj tak trochu práca vďaka kuchárskym knižkám :-) Majte krásnu nedeľu, naozaj sa veľmi teším, že ste mi napísali :-)
Veronika, aj Vy ste mi urobili pekné nedeľné ráno svojou odpoveďou. Ďakujem a pozdravujem aj priateľa Peťa. Robí/te to excelentne. Držím úprimne palec a prajem ešte peknú nedeľu. ĽH
Tak to sa teším Ľubomír :-) Pozdravím ho a ďakujeme ešte raz aj za spätnú väzbu aj za prianie :-)
Ďakujem krásne Ľubomír :-)
Jeeej super, teším sa, že chutilo a ďakujem za krásnu spätnú väzbu :-)
Ďakujem krásne Katka! Teším sa, že recept sa podaril a chutil a verím, že túto sezónu ešte niečo na blog zo špargle pribudne :-)
Super Martina, to sa veľmi teším! :)
Ďakujem krásne Rudy, teším sa, že chutilo :)
Ďakujem krásne Nika, teším sa, že chutí :)
Super
Ďakujem krásne :)
Jeeej super, ďakujem krásne Alenka, teším sa, že vám doma s manželom chutilo :)
Vynikajuce! :)
ďakujem krásne Veronika :)
Ja ju robím podľa vás len s menšou úpravou a je to úplne perfektné! Manžel to miluje. Robím to kúsok jednoduchšie – špargľu očistím a spolu so slaninkou dám medzi dva listy papiera na pečenie a vložím do kontaktného elektrického grilu (používame orava grillchef) a zatvorím a za cca 10 minút je špargľa hotová a chutná
Pekný deň želám Eva, ďakujem pekne, som veľmi rada, že vám špargľa chutí :) A ďakujem aj za super tip na inú prípravu, tiež máme doma elektrický gril, tak keď bude opäť sezóna špargle, určite to vyskúšam :)
NO JE TO EXTRA SUPER …..AJ MI Starší Páni 50+ TO Veľmi VIEME Ohodnotiť ….NAPADÁTE SUPER RECEPTY , Kvalitné Obrázky POPISY , RADY …NO BRUTALITA ……Možno TERAZ SA TO Nazýva Ináč…..ďAKUJEM
Pekný deň želám, ďakujem krásne, som veľmi rada, že sa vám recept vydaril a páčia sa vám recepty, obrázky i popisy :) Veľmi ma potešila vaša spätná väzba :)
zaujimavy recept, prosuto som nezohnalal, pouzila som namiesto toho anglicku slaninku, chuctilo aj takto pripravnene
Ďakujem pekne Monika, teším sa, že špargľa s anglickou slaninkou sa vydarila a chutila :)
Robil som to prvý krát a bolo to super. Ďakujem za rylchly a veľmi chutný recept.
Ďakujem pekne Miro za spätnú väzbu, teším sa, že ti chutilo :)
Chcem sa spýtať, netreba najskôr tú šparglu predvariť? Nebude moc tvrda,keď sa bude len piecť? Ešte som nič so šparglou nerobila, tak chcem vyskúšať tento recept
Ahoj Ľubica, špargľu netreba predvárať, pri pečení zmäkne a bude presne taká, aká má byť :) Uprednostni pri nákupe mladú špargľu, ktorá je tenká, konce odstráň a uvidíš, že sa podarí :) Krásny deň ti želám a držím palce, nech sa vydarí!
Ahoj Veronika, chcela by som sa opýtať, či máš aj nejaký recept na reďkovkový šalát, ktorý sa k tomuto hodí? :)
Ahoj Patrícia, na blogu nemám zatiaľ recept na reďkovkový šalát, ale ak by bol skúsila by som kombináciu reďkoviek, šalátu, jarnej cibuľky/pažítky, olivového oleja, octu a korenia :)
Ďakujem Veronika, parmezan doma nebol, tak som to skusila s cedarom. oblizovala som tanier …. také dobre to bolo =)
Ahoj Janka, veľmi sa teším, že ti špargľa s prosciuttom chutila :) Tiež to tak robím po dobrom jedle, pekne do poslednej omrvinky :D