Domov ReceptyBez lepku Zelená špargľa s prosciuttom

Zelená špargľa s prosciuttom

Autor: Veronika Čopíková
Špargľa s prosciuttom

Mnohým z nás znejú recepty zo špargle ako jedna veľká neznáma, preto som sa vám rozhodla prostredníctvom série niekoľkých receptov ukázať, že príprava špargle je jednoduchá a rýchla a výsledok neskutočný. Začneme mojím obľúbeným receptom, ktorým je zelená špargľa s prosciuttom.

Čo budeme potrebovať?

na 4 porcie

  • 500 g zelenej špargle
  • 100 g šunky prosciutto
  • 100 g kvalitného plátkového syra (alebo strúhaného parmezánu)
  • soľ
  • cesnakové korenie
  • 2 PL olivového oleja (pri určovaní kvality oleja je dôležité sledovať označenie acidity na etiketách fliaš (povolená acidita pre olej extra virgine je max. 0,8, pričom čím nižšia kyslosť, teda acidita, tým lepšie je spracovanie a kvalita oleja), pôvod a výrobcu olivového oleja (nekupovať zmes z EÚ!) a kupovať panenský olivový olej (extra virgine), teda olej z prvého lisovania. Ja momentálne používam extra panenský olivový olej od Powerlogy v BIO kvalite).

Knihy Lenivá kuchárka

Zelená špargľa s prosciuttom

Ako si pripraviť rýchly, chutný a pritom luxusný obed

1 Špargľu poriadne umyjeme pod studenou vodou, aby sme ju zbavili kúskov hliny a prípadných nečistôt. Následne odrežeme z každého špargľového výhonku spodnú drevnatú časť (alebo môžete špargľu chytiť dvoma prstami a jemne ju zlomiť - mala by sa prelomiť v oblasti, kde končí mäkká časť a začína tvrdá resp. drevnatá).

2 Teraz už len "zviažeme" 3 až 5 kúskov špargle plátkovým syrom a obalíme šunkou prosciutto (plátkový syr môžete vynechať a obaliť špargľu len v šunke a navrch posypať hoblinkami parmezánu). Obalené kúsky špargle naukladáme na plech pekne vedľa seba a posypeme soľou a cesnakovým korením. Pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri 200 °C 10 - 15 minút, kým špargľa nie je mäkká a chrumkavá zároveň.

Tip na vylepšenie

  • Hotovú špargľu môžeme podávať s reďkovkovým šalátom, ryžou  či pečenými zemiačikmi. Alebo len tak chrumkať k dobrému filmu či seriálu. Zelená špargľa s prosciuttom predstavuje ideálnu rýchlu a pritom neskutočne chutnú večeru alebo obed, ktorý vám určite odporúčam vyskúšať! Nezabudnite, že sezóna špargle začína od polovice apríla a trvá do konca júna.

Ako vybrať tú správnu špargľu?

Najchutnejšia zelená špargľa má špičky výhonkov uzavreté a pri pokuse ohnúť ju by sa mala skôr zlomiť, ako nechať tvarovať. A čím je tenšia, tým je aj jemnejšia, a samozrejme aj chutnejšia a sladšia. Takže pri nákupe zbystrite pozornosť a vyberte si tú pravú, gurmánsku. :) Nech vám chutí!

Zelená špargľa s prosciuttom
Zelená špargľa s prosciuttom

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

38 komentárov

Katka 22.4.2024 - 9:55
Śpargľu som skúšala na veľa spôsobov, teším sa aj na tento váš spôsob. Vaše recepty ma inšpirujú a hlavne pri nich človek nestrávi celú večnosť, čo je veľmi dobré. Vďaka za recepty. Vaša fanúšička Katka :)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 5.5.2024 - 10:04

Ďakujem krásne Katka, veľmi ste ma potešili takto v nedeľu ráno :-) O túto kombináciu inšpirácia, jednoduchosť a rýchlosť, sa snažím, tak som rada, že to zatiaľ vychádza :-) Budem sa tešiť, ak vyskúšate aj tento recept a som zvedavá, čo na túto kombináciu poviete :-) Majte krásnu nedeľu a ďakujem ešte raz!

Reaguj
Lubomír 20.4.2024 - 11:45
Veronika naopak, ja Vám ďakujem za kopec skvelých receptov, ktoré s radosťou varím a dosť často sa k nim vraciam. Vždy keď nenachádzam inšpiráciu čo variť, zablúdim k "Vám" a "je vymaľované"😂😂😂 Varím rád, takmer denne (amatérsky nie profesionálne) už nejakých 60 rokov, tak chápete, že kúpim kuracie prsia...a neviem čo s nimi 😂😂😂 Po 2000 vyskúšaných receptoch inšpirácie jednoducho dochádzajú. Pochvala ešte za fotky. Sú veľmi pekné ! Opakujem sa...fotografujem tiež cca 60 rokov (svadby...za komoušov 50-60 ročne, portréty, rodinné foto, deti, šport, dostihy) tak o tom trochu viem 😂😂😂 Sorry za dlhý pokec,,,ale raz to muselo prísť😂. Ešte raz vďaka za recepty. Majte pekný deň. Ľ.H.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 21.4.2024 - 8:34

Ďakujem krásne Ľubomír, za dlhý pokec, ako píšete, mňa to veľmi potešilo, spravili ste mi hneď pekné ráno v nedeľu, takže sa určite nemáte za čo ospravedlňovať :-) Som rada, že tu nachádzate inšpiráciu a opätovne sa vraciate, to je pre mňa skvelá spätná väzba :-) A kuracie prsia, to je občas aj pre mňa veľký otáznik, čo s nimi :D A ďakujem krásne aj za spätnú väzbu k fotografiám, fotografom je v tomto prípade môj priateľ Peťo, ktorý je samouk, ja to pripravím a nastajlujem na fotku, on krásne zachytí a upraví, takže je to naše spoločné hobby a už aj tak trochu práca vďaka kuchárskym knižkám :-) Majte krásnu nedeľu, naozaj sa veľmi teším, že ste mi napísali :-)

Reaguj
Lubomír 21.4.2024 - 8:49

Veronika, aj Vy ste mi urobili pekné nedeľné ráno svojou odpoveďou. Ďakujem a pozdravujem aj priateľa Peťa. Robí/te to excelentne. Držím úprimne palec a prajem ešte peknú nedeľu. ĽH

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 5.5.2024 - 10:02

Tak to sa teším Ľubomír :-) Pozdravím ho a ďakujeme ešte raz aj za spätnú väzbu aj za prianie :-)

Reaguj
Lubomír 17.4.2024 - 21:57
👍👍👍
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 20.4.2024 - 11:19

Ďakujem krásne Ľubomír :-)

Reaguj
Iveta 17.4.2024 - 19:21
Výborný recept , super rýchla večera 😊 Ďakujem Veronika
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 20.4.2024 - 11:18

Jeeej super, teším sa, že chutilo a ďakujem za krásnu spätnú väzbu :-)

Reaguj
Katka 17.4.2024 - 15:23
Perfektný, jednoduchý a veľmi chutný recept, ďakujem zaň. V jednoduchosti je krása.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 20.4.2024 - 11:18

Ďakujem krásne Katka! Teším sa, že recept sa podaril a chutil a verím, že túto sezónu ešte niečo na blog zo špargle pribudne :-)

Reaguj
Martina 17.4.2023 - 18:06
Super receptik, chutilo celej rodine ?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 23.6.2023 - 14:08

Super Martina, to sa veľmi teším! :)

Reaguj
Rudy 11.4.2023 - 21:41
Moc dobry recept. Dobru chut
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 23.6.2023 - 14:09

Ďakujem krásne Rudy, teším sa, že chutilo :)

Reaguj
Nika 25.8.2022 - 10:26
Rýchle a chutné, super! :)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 10:59

Ďakujem krásne Nika, teším sa, že chutí :)

Reaguj
Ljupcho 29.5.2022 - 19:55

Super

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 10:59

Ďakujem krásne :)

Reaguj
Alena 11.4.2021 - 16:36
Dnes som kupila čerstvu šparglu a rozmyšlala sko si ju pripraviť. Vaš recept mi udrel do hlavy hlavne svojou jednoduchosťou a bol vyborny! S manzelom sme “sprášili” pol kila špargle s prosciutom a parmezanom. Ďakujeme za jednoduchy a rychly recept!
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 11:00

Jeeej super, ďakujem krásne Alenka, teším sa, že vám doma s manželom chutilo :)

Reaguj
Veronika 6.6.2020 - 22:32

Vynikajuce! :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 19.7.2020 - 14:53

ďakujem krásne Veronika :)

Reaguj
Eva 2.6.2020 - 20:01

Ja ju robím podľa vás len s menšou úpravou a je to úplne perfektné! Manžel to miluje. Robím to kúsok jednoduchšie – špargľu očistím a spolu so slaninkou dám medzi dva listy papiera na pečenie a vložím do kontaktného elektrického grilu (používame orava grillchef) a zatvorím a za cca 10 minút je špargľa hotová a chutná

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 19.7.2020 - 14:53

Pekný deň želám Eva, ďakujem pekne, som veľmi rada, že vám špargľa chutí :) A ďakujem aj za super tip na inú prípravu, tiež máme doma elektrický gril, tak keď bude opäť sezóna špargle, určite to vyskúšam :)

Reaguj
Luigi 1.5.2020 - 22:11

NO JE TO EXTRA SUPER …..AJ MI Starší Páni 50+ TO Veľmi VIEME Ohodnotiť ….NAPADÁTE SUPER RECEPTY , Kvalitné Obrázky POPISY , RADY …NO BRUTALITA ……Možno TERAZ SA TO Nazýva Ináč…..ďAKUJEM

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 19.7.2020 - 14:52

Pekný deň želám, ďakujem krásne, som veľmi rada, že sa vám recept vydaril a páčia sa vám recepty, obrázky i popisy :) Veľmi ma potešila vaša spätná väzba :)

Reaguj
Monika 27.4.2020 - 16:56

zaujimavy recept, prosuto som nezohnalal, pouzila som namiesto toho anglicku slaninku, chuctilo aj takto pripravnene

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 28.4.2020 - 17:18

Ďakujem pekne Monika, teším sa, že špargľa s anglickou slaninkou sa vydarila a chutila :)

Reaguj
Miro 10.4.2020 - 18:13

Robil som to prvý krát a bolo to super. Ďakujem za rylchly a veľmi chutný recept.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 13:59

Ďakujem pekne Miro za spätnú väzbu, teším sa, že ti chutilo :)

Reaguj
Ľubica 3.4.2020 - 16:18

Chcem sa spýtať, netreba najskôr tú šparglu predvariť? Nebude moc tvrda,keď sa bude len piecť? Ešte som nič so šparglou nerobila, tak chcem vyskúšať tento recept

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 13:59

Ahoj Ľubica, špargľu netreba predvárať, pri pečení zmäkne a bude presne taká, aká má byť :) Uprednostni pri nákupe mladú špargľu, ktorá je tenká, konce odstráň a uvidíš, že sa podarí :) Krásny deň ti želám a držím palce, nech sa vydarí!

Reaguj
Patrícia 31.8.2019 - 12:35

Ahoj Veronika, chcela by som sa opýtať, či máš aj nejaký recept na reďkovkový šalát, ktorý sa k tomuto hodí? :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 7.9.2019 - 11:49

Ahoj Patrícia, na blogu nemám zatiaľ recept na reďkovkový šalát, ale ak by bol skúsila by som kombináciu reďkoviek, šalátu, jarnej cibuľky/pažítky, olivového oleja, octu a korenia :)

Reaguj
Janka 5.5.2019 - 19:40

Ďakujem Veronika, parmezan doma nebol, tak som to skusila s cedarom. oblizovala som tanier …. také dobre to bolo =)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 6.5.2019 - 19:11

Ahoj Janka, veľmi sa teším, že ti špargľa s prosciuttom chutila :) Tiež to tak robím po dobrom jedle, pekne do poslednej omrvinky :D

Reaguj