Domov ReceptyDomáce recepty Zázvorové sušienky s čokoládou

Zázvorové sušienky s čokoládou

Autor: Veronika Čopíková
Zázvorové sušienky

Zázvorové sušienky sú určené pre všetkých milovníkov vianočného korenia, topiacich sa snehových vločiek a ligotavých cencúľov. Postriebrené cukrovou posýpkou a naplnené horkou čokoládou sú zázvorové sušienky nesmiernou dobrotou a lákadlom pre oči. Na sušienkach si zaručene pochutnajú všetci milovníci zázvoru a korenistých vôní, ktoré si v zázvorkách vychutnáš prostredníctvom jednotlivých korení - okrem zázvoru v nich nájdeš škoricu, muškátový oriešok a dlhé korenie pippali. Recept je jednoduchý o čom ťa dúfam presvedčí aj krátke video, v ktorom nájdeš takmer celý postup a všetky dôležité kroky.

Vyskúšaj aj moje ďalšie vianočné recepty - mäkučké a krásne popraskané čokoládové crinkles, domáci vaječný likér bez kondenzovaného mlieka, špaldové perníčky s čokoládovou polevou, vynikajúcu čokoládovú bábovku s marcipánom, či čokoládové truffles s pomarančom, ktoré sú zároveň skvelým darčekom nielen pod stromček, ale aj na Valentína. :-)

Ingrediencie

na cca 40 zázvorových sušienok

  • 140 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
  • 55 g mandľovej múky (alebo strúhaného kokosu)
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 ČL mletého zázvoru
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1/2 ČL dlhého korenia pippali
  • 1/4 ČL muškátového orieška
  • 130 g trstinového cukru
  • 70 g masla
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • kryštálový cukor na obalenie

Poleva

  • 100 g horkej čokolády (s obsahom kakaa 65 % a viac)

Knihy Lenivá kuchárka

Videorecept

Korenisté zázvorové sušienky s čokoládovou náplňou

1V miske zmiešame špaldovú a mandľovú múku (tú môžete nahradiť strúhaným kokosom), prášok do pečiva, soľ a korenia. Škoricu a zázvor použijeme mleté, muškátový oriešok nastrúhame a dlhé korenie ručne zomelieme v mažiari. Pridáme trstinový cukor, na kocky nakrájané maslo a vajce. Rukou premiešame až vytvoríme malú placku. Placku zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky aspoň na hodinu. Z kúskov cesta formujeme maličké guľky (1 guľka = 10 - 14 g), ktoré obalíme v kryštálovom cukre a v primeraných odstupoch ich poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.

Vyskúšaj aj tieto recepty na sušienky

2Do každej guľky vyhĺbime palcom alebo pomocou metličky na šľahanie (viď video) jamku. Zázvorky vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 7 až 9 minút. Po upečení vytiahneme zázvorky z rúry a pomocou hrubšieho konca metličky (alebo inej kuchynskej pomôcky) opäť jemne zatlačíme do každej sušienky, aby vznikol dostatočný priestor na čokoládovú náplň. Sušienky necháme vychladnúť. Nad vodnou parou roztopíme horkú čokoládu. Keď je tekutá, odložíme ju nabok a necháme trochu vychladnúť. Následne ňou naplníme priehlbinky v sušienkach.

Zázvorové sušienky

Moje tipy

  • Ak chceš zvýrazniť chuť zázvoru, pridaj do cesta ešte 1 PL čerstvého nastrúhaného zázvoru
  • Ak sa ponáhľaš, môžeš pripravené cesto vložiť do mrazničky a čas odležania cesta skrátiť na polovicu, teda 30 minút
  • Dlhé korenie pippali môžeš z receptu vynechať, odporúčam ho však niekedy vyskúšať, chutí a vonia ako aníz a sladké drievko a dokonale sa hodí nielen na vianočné pečenie!
  • Čo robiť, aby sa ti zázvorové sušienky neroztiekli na placky - guľky robíme maličké, pretože pri pečení sa zázvorové sušienky roztiahnu a ak ich spravíš veľké, roztečú sa. Preto odporúčam prvých pár guliek odvážiť (každá by mala mať 10 - 14 g).
  • Čo robiť, ak ti zázvorové sušienky pri robení jamiek popraskajú - ak ti pri prvom robení jamiek zázvorky po stranách popraskajú, spoj praskliny jemne prstami, aby ti z nich po upečení nevytiekla čokoláda. Vo fáze pred pečením sa praskliny na sušienkach dajú jednoducho opraviť, po upečení sa to dá tiež, ale ide to už ťažšie
  • Ako skladovať zázvorové sušienky - sušienky skladujeme vo vzduchotesnej nádobe, takto vydržia niekoľko týždňov
Zázvorové sušienky

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

98 komentárov

Eva J. 10.12.2023 - 10:06
Vďaka za skvelý recept, upravila som ho na bezlepkovú a bezlaktózovú verziu a aj tak chutil výborne. Pečiem ho dnes zas. Pippali som nezohnala a tak som použila kardamóm. Táto kombinácia prijemne prekvapila.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 12.12.2023 - 23:12

Ďakujem krásne Evka, teším sa, že zázvorky chutili výborne :) Kardamom je výborný nápad :) Pippali je skôr dostupné v e-shopoch, vydrží ale dlho a za mňa má fakt niečo do seba :) Inak budem rada, ak by to nebol problém, keby si sa s nami podelila o tvoju verziu zázvoriek bez lepku a laktózy, niekomu ďalšiemu to určite pomôže a rada nabudúce vyskúšam aj ja :)

Reaguj
Danča 4.12.2023 - 17:36
Zdravím Veronika, všimla som si, že došlo ku zmene receptu, kokos/mandľová múka, predtým bola použitá sóda bic.a tiež je vynechané brandy, aký to má dopad na výsledok prosím? Rozhodujem sa, či urobím podľa pôvodného receptu (boli úžasné), alebo vyskúšam túto zmenu...vďaka vopred 😉
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 12.12.2023 - 23:21

Ahoj Dani, áno, recept som mierne upravila, aby bol dostupnejší (aj keď dlhé korenie nechávam stále, lebo sa oplatí kúpiť a je skvelé) :-) Pokiaľ ide o kokos/mandľová múka, množstvo je rovnaké, obidve verzie sú super, mám pocit, že s mandľovou múkou sú zázvorky viac mäkké, so strúhaným kokosom zase chrumkavejšie :-) Sóda vs. kypriaci tam rozdiel vo výsledku nie je. Brandy pridať je stále dobrá voľba, len nie každý ho má doma a teda ako píšem vyššie, chcem zakaždým navnadiť na experimentovanie a skúšanie nového v rámci varenia/pečenia, ale tuto je to dlhé korenie, nech so mnou máte trpezlivosť a radosť z pečenia zároveň :-) Takže za mňa obe verzie sú skvelé, budem rada, ak dáš potom vedieť, ak skúsiš aj túto zmenu :-)

Reaguj
Veronika 23.11.2023 - 18:07
Výborné!!! Pečiem už druhý rok a určite nie iba raz. Minulý rok som robila 3x z dvojitej dávky. Hneď zmizli zo stola a chutili aj ďeťom ??
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 12.12.2023 - 23:23

Ďakujem krásne Veronika :-) Veľmi sa teším, že zázvorky pečieš už druhý rok a minulý rok dokonca 3x z dvojnásobnej dávky :-) A že chutili aj deťom, to je veľká vec vzhľadom na kombináciu korení :-)

Reaguj
Marta 16.12.2022 - 13:21

Jej a ešte, cukor kryštál,alebo prášok? Ďakujem

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 18:38

V obidvoch prípadoch, aj dovnútra aj na obalenie, som použila kryštálový cukor :)

Reaguj
Marta 16.12.2022 - 13:19

Veronika prosím, nemám celozrnnú špaldovú, ale špaldovú hladkú Type 630. Nemaš skúsenosti? Ďakujem

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 18:37

Ahoj Marta, môžeš použiť špaldovú hladkú múku, je to v poriadku :)

Reaguj
Danča 13.12.2022 - 22:10
Vynikajúce, vďaka za výborný recept, kombinácia chutí je prekvapivá a vydarená!!!
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 18:37

Ahoj Danča, super, ďakujem krásne, veľmi sa teším, že zázvorky chutili :)

Reaguj
Lucia 31.7.2022 - 9:04
Vyskúšané,vyborne,veľmi chutili len neboli take pekne ako na fotke?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 18:36

Ahoj Lucka, teším sa, že chutili :) Na fotke sú tie najkrajšie, čo sa mi podarili :D

Reaguj
Mirka 12.1.2022 - 16:24

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, čím môžem nahradiť dlhé korenie, resp.da sa vynechať?
Ďakujem

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 18:36

Pekný deň želám Mirka, dlhé korenie môžete vynechať, dáva sušienkam zaujímavú chuť, ale výborné sú aj bez neho :)

Reaguj
Anna 28.12.2021 - 11:02
Naozaj sú skvelé...páčili by sa mi aj bez čokolády...karpatské som nemala, dala som biely rum?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 18:35

Ahoj Anna, veľmi sa teším, že ti zázvorky chutili :) Kľudne nabudúce aj bez čokolády, budem rada, ak dáš potom vedieť :)

Reaguj
Mima 22.12.2021 - 10:03
Ahojte, robila som polovičnú dávku, že len vyskúšame… hm, CHYBA! ? teraz musím dorábať… sú vynikajúce ? ďakujeme za recept
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 18:34

Ahoj Mima, to sa nesmierne teším! :)

Reaguj
Michaela 16.12.2021 - 14:38

Prosim vas, chcem sa spytat, mozem spaldovu muku vymenit aj za klasicku hladku? Dakujem

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 18:34

Pekný deň želám Michaela, samozrejme, môžete použiť aj hladkú pšeničnú múku :)

Reaguj
Veronika Paulovičová 28.1.2021 - 0:00

Pozdravujem Veronika?
Chcem sa spýtať akú múku ste na tieto sušienky použili?Celozrnnú hladkú, polohrubú alebo hrubú?
Ďakujem
Veronika

Reaguj
Lucia 28.1.2021 - 21:38

Robila som ich prvýkrát cez Vianoce a pridávam ich do môjho zoznamu vianočného pečenia. Boli skvelé a každý ich chválil. Ďakujem za recept ?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 18:33

Ahoj Lucka, veľmi sa teším, že sa ti zázvorky podarili a pridávaš ich do svojho zoznamu vianočného pečenia :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 18:32

Pekný deň želám Veronika :) Použila som celozrnnú hladkú špaldovú múku, už som to upravila aj v ingredienciách, ďakujem pekne za upozornenie :)

Reaguj
Veronika 23.12.2020 - 11:46

Bolo by fajn v tomto aj v inych receptoch spomenut, aka je hmotnosť jednej guličky. Mne sa osvečilo 10g pri každom z tvojich receptov medove perniky, popraskance aj tento). Pekne Vianoce!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 18:31

Ahoj Veronika, ďakujem za spätnú väzbu k receptu :) Keď ich budem robiť nabudúce, prípadne nejaké ďalšie z mojich receptov, kde tvorím guľôčky, guľôčku odvážim a určite recept upravím, nech máte odo mňa čo najviac informácií :) Ďakujem krásne!

Reaguj
Jana 22.12.2020 - 22:19
Včera upečené, dnes naplnené čokoládou a už sú pomaly preč. Famózne!
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 18:29

Jeeeej super, to sa veľmi teším Janka :)

Reaguj
Katarína 14.12.2020 - 9:45

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je vhodné pripraviť si sušienky vopred ako vianočné pečivo. Prípadne ako dlho sušienky vydržia? Vopred ďakujem, teším sa na vyskúšanie receptu. :)

Reaguj
Terezia 21.12.2020 - 14:24

Sušienky nie je vhodné pripravovať príliš skoro, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou vám do Vianoc nevydržia ? ja som ich 1x robila pred týždňom a keby si pár neodložím tak ich už niet :) a tých pár čo zostalo sú aj po týždni skvelé ☺ práve pečiem druhú dávku

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 18:29

Milá Terézia, ďakujem za krásny komentár k receptu na zázvorky :) Veľmi sa teším, že sa tak rýchlo zjedli :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 18:27

Pekný deň želám Katarína :) Sušienky sa dajú pripraviť aj vopred spolu s iným pečivom typu medovníčky a podobne :) Dobre uskladnené vydržia pár týždňov :) Budem sa tešiť, ak mi potom dáte vedieť, ako dopadlo pečenie a či vám zázvorky chutili :)

Reaguj
Adriana 21.12.2019 - 13:37

Veronika, fantastické! Nadšení boli všetci, dokonca aj tí, čo sladkosti neobľubujú. Ďakujem, budem už piecť pravidelne a rovno dvojnásobné množstvo. Krásne Vianoce prajem :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 5.1.2020 - 20:58

Ahoj Adriana, ďakujem krásne, veľmi sa teším, že sa zázvorové sušienky vydarili a chutili dokonca aj tým, ktorí sladkosti bežne neobľubujú :) Krásne Vianoce aj tebe!

Reaguj
Zuzana 21.2.2019 - 7:36

su skvelé

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 24.2.2019 - 15:21

Zuzka, ďakujem za spätnú väzbu k sušienkam, veľmi sa teším, že ti chutili :)

Reaguj
Marta 3.1.2019 - 16:41

Robila som ich na Vianočné sviatky. Niektoré trochu popraskali,ale chutili fantasticky, aj keď tam nebolo dlhé korenie a brendy som zamenila za ( r ) um.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 5.1.2019 - 14:37

Marta teším sa, že boli súčasťou tvojich vianočných sviatkov :) A hlavne, že chutili, (r)um je dobrá náhrada :) Ďakujem krásne za spätnú väzbu!

Reaguj
Monika 30.12.2018 - 21:45

Kristínka prosím vás myslíte že môžem brandy nahradiť rumom, alebo radšej nedať nič ak to nie je vyslovene brandy? Ďakujem:)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2019 - 12:36

Ahoj Monika, s rumom by to mohlo byť zaujímavé, ja by som to skúsila, pokojne si odober časť čokolády do misky a skús pridať rum tam. A na test naplň pár sušienok, uvidíš, či ti to bude chutiť a podľa toho doplníš rum aj do zvyšku roztopenej čokolády :) Alebo vynechaj rum aj brandy a použi len čokoládu ako náplň, sušienky mám otestované aj bez alkoholu a chutia výborne :) Držím palce nech sa vydaria a prajem ti všetko dobré do nového roka :)

Reaguj
InnaBee 22.12.2018 - 15:54

Tieto sušienky sú výborné! Ešte nedosahujú takú estetickú dokonalosť ako tvoje Veronika, ale do budúcna budem vedieť, čo a ako, aby vyzerali lepšie, inak, chuťovo sú top! Včera som ich piekla. Musím hlavne robiť menšie gulôčky, pretože sa dosť zväčšili pri pečení. Ale najväčší problém som mala s čokoládou. Po rozpustení čokolády som priliala brandy a strašne sa mi zrazila, ostala tvrdá ako kameň a už sa nedala rozpustiť. Až na ten tretí pokus sa vydarila – pridala som lyžičku kokosového oleja a brandy som priliala až keď čokoláda vychladla.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:47

Teším sa, že zázvorové sušienky ti chutia :) Estetická dokonalosť nie je taká dôležitá, na prvé miesto treba dávať práve chuť :P Guľky treba určite robiť menšie, keďže sa do nich potom robí priehlbinka a pri pečení ešte popraskajú. S čokoládovou plnkou ma to mrzí :( Ale som rada, že na tretí pokus sa vydarila a nevzdala si to. Recept som už upravila, aby bol zrozumiteľnejší, keď bude čas, pridám aj fotopostup prípravy raz :)

Reaguj
Pavla 21.12.2018 - 20:15

Aj mne sa roztiekli, ale nie všetky. Myslím že preto, lebo som urobila veľkú guľku. Začala som malou a tá je pekná, potom sa mi zdalo, že treba väčšie a tie sa rozliali. Škoda, uvažujem, že ešte z jednej dávky skúsim.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:49

Ahoj Pavla, mrzí ma, že sa ti niektoré sušienky roztiekli :( Guľky treba robiť maličké, keďže ich potom stláčaš, aby si do nich vyhĺbila priehlbinku na náplň a pri pečení ešte popraskajú. Budem rada, ak ich skúsiš ešte raz, chuťovo stoja za to :)

Reaguj
simona 21.12.2018 - 9:43

veronika nevieš prosím ťa prečo sa rozliali ako placka?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:52

Ahoj Simona, ospravedlňujem sa za neskoršiu reakciu na tvoju otázku. Veľmi pravdepodobne kvôli veľkosti guliek, treba ich robiť maličké, keďže sa do nich následne hĺbi priehlbinka na náplň a pri pečení ešte popraskajú. Druhou príčinou môže byť múka, ak sa ti zdá cesto málo pevné a guľky sa ti zle formujú, je lepšie pridať viac múky. Mrzí ma to, dúfam, že dáš sušienkam ešte jednu šancu a vydaria sa :) Prajem ti krásne sviatky.

Reaguj
Katarína 20.12.2018 - 14:15

Krásny deň….. včera som tento lákavý recept vyskúšala. Keďže pečiem bezlepkové veci, tak som múku nahradila pohánkou múkou. Všetko išlo hladko, kým som guľôčky nedala do rúry. Všetky sa mi roztiekli a spojili sa dokopy. :( Máte nejakú predstavu, čím to mohlo byť? Pohánkokvú múku používam roky, a mám s ňou dobré skúsenosti. Ďakujem vopred za nazáor. :)

Reaguj
Pavlína 20.12.2018 - 20:12

Katarína, ja používam normalnu múku a tiež sa mi roztiekli a spojili ☹️ Všetko som robila presne podľa receptu takže neviem ?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:56

Pavlínka mrzí ma, že sa ti zázvorové sušienky roztiekli a spojili. Treba robiť maličké guľky, nakoľko sa do nich následne hĺbia priehlbinky na náplň a pri pečení ešte popraskajú. Dúfam, že dáš sušienkam ešte šancu a na druhýkrát sa podaria :) Prajem ti krásne sviatky!

Reaguj
Pavlína 29.12.2018 - 19:50

Ďakujem za radu ? chuťovo sú výborné takže šancu im ešte určite dám ?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 5.1.2020 - 21:43

Rado sa stalo :) Držím silno palce, nech sa nabudúce podaria! :)

Veronika
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:54

Ahoj Katka, pohánková múka by nemala byť problém, aj keď som zázvorové sušienky s pohánkovou múkou ešte neskúšala pripraviť. Príčinou by mohla byť veľkosť guliek, treba ich robiť maličké, nakoľko ich následne stláčaš, aby si do nich vyhĺbila priehlbinku na náplň a pri pečení ešte popraskajú :)

Reaguj
jana 13.12.2019 - 19:24

ahojte aj ja som tieto piekla.Kedze moji stravnici nemaju radi kokos ten som zamenila za mlete orechy.Boli naozaj skvele len sa po nich zaprasilo.Spravila som este jednu zmenu naplnila som ich horkou cokoladou s prichutou chilli.Ta korenista chut susienky s jemne stiplavou chili bola fakt skvela velmi chutilo aj detom a aj ked vianoce este nedosli nase susienky su uz prec .

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 5.1.2020 - 21:45

Ahoj Janka, jeeej tak to sa veľmi teším, že chutili a zjedli sa takou rýchlosťou :) Čokoláda s príchuťou čili znie skvele, krásne sa to dopĺňa, super nápad! :)

Reaguj
Veronika 18.12.2018 - 12:45

Ahoj, chcela by som sa opýtať či by som mohla vynechať ten alkohol. Bolo by to ok?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 18.12.2018 - 18:22

Ahoj Veronika, určite môžeš alkohol vynechať :) Sušienky budú chutiť super aj bez neho :) Držím palce, nech sa vydaria a budem rada, ak mi dáš potom vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj
Zuzana 10.12.2018 - 11:44

Urcite vyskusam na vianoce upiect zazvorove susienky s cokoladou,pretoze ja koreniste jedla mozem velmi :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:58

Zuzana veľmi sa teším, že ich vyskúšaš na Vianoce upiecť :) Držím palce nech sa vydaria a budem sa tešiť na tvoju spätnú väzbu po upečení :)

Reaguj
Zuzka 9.12.2018 - 15:12

Ďalší skvelý recept ? Aj keď som si ho prispôsobila v zmysle hesla „co dům dal“ ?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:57

Zuzka ďakujem krásne za spätnú väzbu :) Teším sa, že ti chutilo a presne tak to má aj byť, treba si ho prispôsobiť, hlavné je, aby sa pieklo a neodradili ťa chýbajúce ingrediencie :D

Reaguj
Jarka 8.12.2018 - 16:27

Zázvorové sušienky mám už hotové a ozaj sú veľmi dobré. Veronika, opäť dávam 5 hviezdičiek a zaraďujem do repertoára.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:56

Jarka teším sa, že ti sušienky chutia! :) Aj za takéto skvelé hodnotenie a zaradenie do repertoára opakovaných receptov :)) Ďakujem ti za spätnú väzbu, veľkú radosť si mi spravila :)

Reaguj
Eleonora 8.12.2018 - 8:34

Tak tento recept ma fakt zaujal. Urcite ho vyskusam

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:55

Ahoj Eleonora, teším sa, že ťa recept na sušienky zaujal a že ho aj vyskúšaš :) Držím palce, nech sa vydarí a budem rada, ak mi dáš potom vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj
Bejka 7.12.2018 - 11:16

Odskúšané a rovno z dvojitej dávky, úžasné! Ale ešte ich musím dopiecť do Vianoc, lebo sa hneď zjedli, také sú dobré :)
Tiež som vynechala dlhé korenie, do druhej dávky si ho chcem určite dokúpiť.
Ďakujem Veronika za skvelé tipy na recepty, tvoj blog je na prvom mieste keď hľadám inšpiráciu na chutné jedlo či zákusok. Super, len tak ďalej :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:54

Bejka ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu :) Veľmi sa teším, že vám zázvorové sušienky chutili a že sa u vás hneď zjedla dvojitá dávka :) Tak tak, oplatí sa vyskúšať aj nové druhy korenia, je to také obohatenie chutí :) Veľmi pekne ďakujem, teším sa, že môj blog si u teba našiel miesto a hľadáš na ňom inšpirácie na jedlá či koláče :) Veľmi potešilo a budem tvoriť aj naďalej.

Reaguj
Petra 7.12.2018 - 9:27

Ahoj Veronika,

1/2 dlheho korenia znamena polovicu plodu alebo 1/2 cajovej lyzicky? Keby som nenasla v obchode cim ho nahradim? Vdaka

Reaguj
Bejka 7.12.2018 - 11:22

Ahoj Petra, ja som prvykrát dlhé korenie vynechala, ak ho do ďalšieho pečenia nezoženiem, tak pridám sladké drievko a kúsok čierneho korenia pretože v popise o tomto korení je, že má sladkú a ovocnú vôňu škorice, muškátového orecha a sladkého drievka a tiež korenistú chuť podobnú čiernemu koreniu. (kúpiš aj v eshopoch, Veronika ma v recepte odkaz).

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:50

Bejka ďakujem krásne za to, že si sa zapojila a prispela svojimi radami :) Presne ako píšeš, buď dlhé korenie vynechať, alebo skúsiť nahradiť troškou sladkého drievka a štipkou čierneho korenia :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:48

Ahoj Petra, 1/2 dlhého korenia znamená polovicu plodu, ktorý si potom zomelieš v ručne v mažiari :) Ak ho v obchode nenájdeš (pridala som prelink na e-shop s korením priamo v ingredienciách), pokojne ho môžeš vynechať :) Budem sa tešiť, ak sušienky vyskúšaš :)

Reaguj
Vlasta 6.12.2018 - 15:28

Recept sa mi páči. Určite vyskúšam.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:45

Ahoj Vlasta, teším sa, že sa ti recept páči a ešte viac, že sa ho chystáš aj vyskúšať :) Budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj
Jaroslava 6.12.2018 - 10:24

Vyzerajú úžasne, určite vyskúšam upiecť.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:44

Jaroslava, ďakujem krásne :) Budem sa tešiť ak ich vyskúšaš a držím palce, nech sa vydaria :)

Reaguj
Dáša 5.12.2018 - 20:30

Pred hodinou som prišla z práce a cestíčko už som dala do mrazničky. Chulilo aj surové. Milujem zazvorove keksíky aj pivo :-)) Už sa teším, že poteším aj otca na Mikuláša on ma rád KB.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:43

Ahoj Dáša, ty si šikovná! :) Teším sa, že chutilo už aj surové, dúfam teda, že aj v upečenej verzii išlo na dračku :) Super, budem rada, ak mi potom dáš vedieť ako chutilo na Mikuláša :) Krásny deň ti prajem.

Reaguj
Anna 5.12.2018 - 20:21

Ahoj Veronika Páči sa mi Tvoj recept na korenisté zázvorové sušienky.Určite ho vyskúšam.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:42

Ahoj Anna, teším sa, že ťa recept na zázvorové sušienky zaujal a ešte viac, že ho aj vyskúšaš :) Budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj
Milada 5.12.2018 - 17:58

Vyzerajú nesmierne lákavo…uvažujem, že upečiem, len pippali, čiže dlhé korenie nemám, len som o ňom počula. Teda neviem, čím ho nahradiť. Poradíte?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:41

Ahoj Milada, ďakujem, veľmi sa teším, že ťa recept zaujal :) Budem sa tešiť, ak ich vyskúšaš, dlhé korenie môžeš pokojne vynechať, netreba ho nahrádzať :)

Reaguj
Mária 5.12.2018 - 16:44

Tak s takýmito zázvorníkmi som sa ešte nestretla.Určite vyskúšam.Tiež by ma zaujímalo to dlhé korenie.Ani s tým som sa ešte nestretla. A ešte zázvor. Myslíš zázvor prášok,alebo čerstvý,strúhaný?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:40

Ahoj Mária, teším sa, že ťa recept na zázvorové sušienky zaujal a chystáš sa ich vyskúšať :) Viac o dlhom korení nájdeš priamo v ingredienciách, pridala som prelink na e-shop, z ktorého ho mám, tak budem rada, ak si o ňom prečítaš. Ale pokojne ho môžeš aj vynechať. Zázvor som použila mletý, teda prášok :)

Reaguj
Katka 5.12.2018 - 15:28

Ahoj. Čo je dlhé korenie? Da sa to niečím nahradiť? ďakujem

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:38

Ahoj Katka, dlhé korenie je exotické korenie, ktoré má sladkú a korenistú chuť zároveň :) Viac o ňom nájdeš priamo v ingredienciách, pridala som prelink na e-shop, z ktorého ho mám, takže si o ňom môžeš prečítať viac a ak ťa zaujme, aj ho otestovať :) Pokojne ho môžeš vynechať, zázvorové sušienky budú chuť výborne aj bez neho. Teším sa, že recept vyskúšaš a budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj
Jana 5.12.2018 - 13:55

Ahoj Veronika, sušienky vyzerajú brutálne, určite ich chcem vyskúšať. Chcem sa spýtať, na obrázku vyzerajú akoby boli obalené v kryštálovom cukre, ale v recepte nič také nepíšeš. Ako si dosiahla tento efekt? A tiež my zaujíma, podľa teba, za ktorú bezlepkovú múky by bolo najlepšie vymeniť Tebou použitú, špaldovú múku? Vďaka :-)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:36

Ahoj Janka, ďakujem krásne, veľmi sa teším, že sa ti sušienky páčia a chystáš sa ich vyskúšať :) Zázvorové sušienky sú obalené v kryštálovom cukre, ktorý je spomenutý v ingredienciách a tiež v postupe. Keď z cesta vyformuješ guľky, tak ich následne obalíš v cukre a potom položíš na plech vyložený papierom na pečenie. A potom stlačíš palcom, aby si vyhĺbila priehlbinku v každej guľke a získala priestor na čokoládovú polevu :) Namiesto špaldovej múky môžeš použiť kombináciu bezlepkových múk, dobré sú múky od Schär, s ktorými som už piekla niekoľko koláčikov prípadne kombinácia mandľovej a pohánkovej múky napr. :) Držím palce, nech sa bezlepková verzia sušienok vydarí!

Reaguj
Ľubica 5.12.2018 - 12:01

Ďakujem za úžasný recept na vianočné pečivo. Len by som mala otázočku, čo je „dlhé korenie“?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:32

Ahoj Ľubica, teším sa, že ťa recept na zázvorové sušienky zaujal :) Dlhé korenie je také exotickejšie korenie, preto nie veľmi známe u nás a dostupné skôr v obchodoch so zdravou výživou či v špecializovaných e-shopoch. Priamo v ingredienciách som pridala prelink na e-shop, z ktorého mám dlhé korenie ja. Môžeš si tam o ňom prečítať viac a ak ťa zaujme, budem rada, ak ho vyskúšaš :) Ale pokojne ho môžeš aj vynechať, podstatný je zázvor, takže sušienky budú chutiť veľmi dobre aj bez tohto netypického korenia :) Prajem pekný večer a budem sa tešiť, ak sušienky vyskúšaš :)

Reaguj
Mayka 5.12.2018 - 11:19

Oooooooch. To vyzerá skvelo. ? Myslíš, že by som celozrnnú múku mohla nahradiť bezlepkovou? ??

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:29

Jeeeej ďakujem krásne :) Samozrejme, pokojne celozrnnú múku nahraď bezlepkovou, alebo kombináciou bezlepkových múk :)

Reaguj
Zuzana 5.12.2018 - 10:28

Ahoj Veronika, tento recept sa mi veľmi páči a určite ho v najbližších dňoch vyskúšam.
po degustácii sa ozvem. Zuzka

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:28

Ahoj Zuzka, teším sa, že ťa recept na sušienky zaujal a som zvedavá na tvoje chuťové dojmy :) Držím palce, nech sa vydaria a budem sa tešiť na tvoju odpoveď. Krásny večer ti prajem.

Reaguj
Jarka 5.12.2018 - 10:10

Ahoj, skúsim, dúfam,že sa podaria prajem príjemný deň Jarka

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:27

Ahoj Jarka, teším sa, že zázvorové sušienky vyskúšaš a držím palce, nech sa vydaria :) Aj tebe krásny deň!

Reaguj
Kristína 19.12.2018 - 8:53

Dobrý deň, akú špaldovú celozrnnú múku dávate?Hladkú,polohrobú?Ďakujem

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:37

Ahoj Kristína, používam celozrnnú hladkú :)

Reaguj