Vianočný punč je našou každoročnou tradíciou počas vianočných i novoročných sviatkov. Dokonale zahreje, rozvonia celý byt koreniami, ovocím a vareným vínom a všetkým nesmelým a opatrným rozviaže jazyk. :D Recept na najlepší vianočný punč je kombináciou správnych pomerov čierneho čaju, ovocného vína, rumu, džúsu, ovocia a mojich obľúbených korení - škorice, klinčekov a badiánu. Výhodou doma pripraveného vianočného punču je aj to, že si doň môžeš pridať tvoje obľúbené ovocie či korenie a máš pod kontrolou kvalitu každej ingrediencie. :-)
Ak si chceš doma pripraviť aj ďalšie dobroty, ktoré sa dokonale hodia na jeseň i zimu, vyskúšaj niektoré z mojich tipov - domáci vaječný likér bez salka, horúcu čokoládu s perníkovým korením, pečený čaj, korenisté zázvorové sušienky alebo biskupský chlebíček plný ovocia a čokolády.
Ingrediencie
na 4 porcie
- 3 ČL sypaného čierneho čaju
- 350 ml ovocného červeného vína (použila som Cuvée čierna ríbezľa & arónia)
- 150 ml brusnicového džúsu
- 100 ml bieleho rumu
- 4 PL čerstvých brusníc
- 2 PL medu
- 2 plátky pomaranča
- 1 celá škorica
- 10 klinčekov
- 2 celé badiány
- 1 jablko (ľubovoľné)
Najlepší vianočný punč s čerstvým ovocím
1Najprv si pripravíme čierny čaj na vianočný punč - do sitka na čaj dáme sypaný čierny čaj, ktorý zalejeme horúcou vodou (250 ml) a necháme lúhovať podľa času uvedeného v návode na prípravu - ja som môj čaj lúhovala 5 minút. Po uplynutí času prelejeme čaj do menšieho hrnca a pridáme k nemu ovocné víno (použila som polosuché víno), brusnicový džús, hrubšie plátky pomaranča (do šupky pomaranča zapichneme klinčeky - nemusíme potom punč cediť alebo si dávať pozor pri pití punču) a zvyšné korenia - celú škoricu a badiány. Do punču pridáme ešte dobre umyté a odkvapkané brusnice, premiešame vareškou a varíme na miernom plameni približne 15 až 20 minút.
2Po uplynutí času prilejeme do punču biely rum, premiešame a podľa potreby dochutíme medom - ja som na vyššie uvedenú kombináciu použila 2 polievkové lyžice medu. Punč krátko zohrievame (cca 5 minút) a následne môžeme servírovať do hrnčekov či iných pohárikov. Do vianočného punču môžeš pridať aj čerstvé ovocie, napríklad na kocky nakrájané jablko a dozdobiť každý pohár vetvičkou čerstvého rozmarínu ako som to spravila aj ja . :-)
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
2 komentáre
Pekný deň želám, Diana, teším sa, že by ste chceli vyskúšať recept na punč :) Ospravedlňujem sa za chybičku, už som to do receptu doplnila, je to v postupe hneď na začiatku, 250 ml vody :)