Domov ReceptyBez laktózy Vianočný punč

Vianočný punč

Autor: Veronika Čopíková
Vianočný punč

Vianočný punč je našou každoročnou tradíciou počas vianočných i novoročných sviatkov. Dokonale zahreje, rozvonia celý byt koreniami, ovocím a vareným vínom a všetkým nesmelým a opatrným rozviaže jazyk. :D Recept na najlepší vianočný punč je kombináciou správnych pomerov čierneho čaju, ovocného vína, rumu, džúsu, ovocia a mojich obľúbených korení - škorice, klinčekov a badiánu. Výhodou doma pripraveného vianočného punču je aj to, že si doň môžeš pridať tvoje obľúbené ovocie či korenie a máš pod kontrolou kvalitu každej ingrediencie. :-)

Ak si chceš doma pripraviť aj ďalšie dobroty, ktoré sa dokonale hodia na jeseň i zimu, vyskúšaj niektoré z mojich tipov - domáci vaječný likér bez salka, horúcu čokoládu s perníkovým korením, pečený čaj, korenisté zázvorové sušienky alebo biskupský chlebíček plný ovocia a čokolády.

Ingrediencie

na 4 porcie

  • 3 ČL sypaného čierneho čaju
  • 350 ml ovocného červeného vína (použila som Cuvée čierna ríbezľa & arónia)
  • 150 ml brusnicového džúsu
  • 100 ml bieleho rumu
  • 4 PL čerstvých brusníc
  • 2 PL medu
  • 2 plátky pomaranča
  • 1 celá škorica
  • 10 klinčekov
  • 2 celé badiány
  • 1 jablko (ľubovoľné)

Knihy Lenivá kuchárka

Vianočný punč
Vianočný punč

Najlepší vianočný punč s čerstvým ovocím

1Najprv si pripravíme čierny čaj na vianočný punč - do sitka na čaj dáme sypaný čierny čaj, ktorý zalejeme horúcou vodou (250 ml) a necháme lúhovať podľa času uvedeného v návode na prípravu - ja som môj čaj lúhovala 5 minút. Po uplynutí času prelejeme čaj do menšieho hrnca a pridáme k nemu ovocné víno (použila som polosuché víno), brusnicový džús, hrubšie plátky pomaranča (do šupky pomaranča zapichneme klinčeky - nemusíme potom punč cediť alebo si dávať pozor pri pití punču) a zvyšné korenia - celú škoricu a badiány. Do punču pridáme ešte dobre umyté a odkvapkané brusnice, premiešame vareškou a varíme na miernom plameni približne 15 až 20 minút.

2Po uplynutí času prilejeme do punču biely rum, premiešame a podľa potreby dochutíme medom - ja som na vyššie uvedenú kombináciu použila 2 polievkové lyžice medu. Punč krátko zohrievame (cca 5 minút) a následne môžeme servírovať do hrnčekov či iných pohárikov. Do vianočného punču môžeš pridať aj čerstvé ovocie, napríklad na kocky nakrájané jablko a dozdobiť každý pohár vetvičkou čerstvého rozmarínu ako som to spravila aj ja . :-)

Vianočný punč

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

2 komentáre

Diana 1.12.2023 - 16:06
Zdravim :) rada by som receptik skúsila ale nejak som sa nedočitala koľko čierneho čaju uvariť, uvadzate že 3 lyžicky čaju, ale koľko vody /250ml, 500ml /? ?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 12.12.2023 - 22:58

Pekný deň želám, Diana, teším sa, že by ste chceli vyskúšať recept na punč :) Ospravedlňujem sa za chybičku, už som to do receptu doplnila, je to v postupe hneď na začiatku, 250 ml vody :)

Reaguj