Nedeľnému veľkonočnému stolu dodáva tú správnu atmosféru. V spojení s údeným mäsom, cviklou, chrenom a priehrštím jarnej zeleniny vytvára na tradičnom čistom koláči zaujímavú zmes chutí. U nás mizne z tanierov vždy ako prvá a máme ju najradšej v sladkej verzii, dá sa však pripraviť aj na slano. Vám ponúkam základný recept, ktorý sa u nás dedí už generácie.
Ingrediencie
- 10 vajec
- 700 ml mlieka
- štipka soli
- 1-1,5 PL cukru
Ako pripraviť veľkonočnú hrudku
1 Do stredne veľkého hrnca s hrubším dnom nalejeme mlieko, pridáme vajcia (tie si rozbijeme v poháriku po jednom, aby sme neskôr nemuseli „loviť“ z mlieka zablúdené škrupinky), štipku soli a cukor. Cukor pridajte podľa toho, ako veľmi sladkú hrudku chcete mať. Zmes zohrievame pri vyššej teplote a šľaháme ručným mixérom až do jemného snehu.
Domáci pečený čaj
Môj pečený čaj obsahuje minimum pridaného cukru, takže si ho môžete vychutnávať bez výčitiek.
2 Keď sa nám to podarí, mixér odložíme a pokračujeme v miešaní, tentokrát vareškou. Miešame, až sa nám začnú v zmesi tvoriť hrudky a srvátka (žltá tekutina). Chvíľku ešte miešame, aby hrudiek bolo viac, a následne celú zmes precedíme cez väčšie sitko, ktoré sme vystlali gázou alebo tenkou plátennou utierkou. Počkáme pár minút a následne hrudku v gáze/utierke vytvarujeme do tvaru gule, zviažeme a necháme odkvapkať. U nás doma ju vešiame na úchytku kuchynskej linky na cca 4 hodiny alebo na celú noc, aby odtiekla všetka prebytočná tekutina. Odložíme do chladničky a podávame s čistým koláčom, údeným a cviklou s chrenom.
Tip
- Pred dokončením hrudky môžete hrudku dochucovať podľa toho, akú chuť máte najradšej. Ak preferujete slanú hrudku, množstvo cukru znížte (stačí 1 ČL) a pridajte v závere nasekanú pažítku alebo medvedí cesnak.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
4 komentáre
Vyskusam vyrobit, ale nemate v popise chybu? Nemala by sa ta zmes mixovat rucnym mixerom s metlickami? Ak ma vzniknut lahky sneh a zaroven asi nie je mozne sucasne zahrievat zmes a mixovat ju v stolnom mixery.
Robievam syrek slaný, nedávam vôbec cukor len soľ. Manžel pochádza z oblasti, kde sa robievala nasladko, s cukrom a hrozienkami. Otec ma naučil, že sa vajíčka miešajú zľahka, nie mixovanie, aby sa zachovala pekná štruktúra – vytvoria sa biele „bodky“ z bielkov, žĺtky sa pri miešaní rozlejú.
Milá Janka, ďakujem pekne za zdieľanie tvojho spôsobu prípravy a verzie veľkonočnej hrudky :) Vidíš, s hrozienkami som ju nikdy neskúšala, ale znie to veľmi dobre :) Vyskúšam nabudúce aj tvoj spôsob prípravy. Maj krásny deň.