Veľkonočná hrudka

Autor: Veronika Čopíková
Veľkonočná hrudka

Nedeľnému veľkonočnému stolu dodáva tú správnu atmosféru. V spojení s údeným mäsom, cviklou, chrenom a priehrštím jarnej zeleniny vytvára na tradičnom čistom koláči zaujímavú zmes chutí. U nás mizne z tanierov vždy ako prvá a máme ju najradšej v sladkej verzii, dá sa však pripraviť aj na slano. Vám ponúkam základný recept, ktorý sa u nás dedí už generácie.

Ingrediencie

  • 10 vajec
  • 700 ml mlieka
  • štipka soli
  • 1-1,5 PL cukru

Knihy Lenivá kuchárka

Veľkonočná hrudka

Ako pripraviť veľkonočnú hrudku

1 Do stredne veľkého hrnca s hrubším dnom nalejeme mlieko, pridáme vajcia (tie si rozbijeme v poháriku po jednom, aby sme neskôr nemuseli „loviť“ z mlieka zablúdené škrupinky), štipku soli a cukor. Cukor pridajte podľa toho, ako veľmi sladkú hrudku chcete mať. Zmes zohrievame pri vyššej teplote a šľaháme ručným mixérom až do jemného snehu.

Domáci pečený čaj

Môj pečený čaj obsahuje minimum pridaného cukru, takže si ho môžete vychutnávať bez výčitiek.

2 Keď sa nám to podarí, mixér odložíme a pokračujeme v miešaní, tentokrát vareškou. Miešame, až sa nám začnú v zmesi tvoriť hrudky a srvátka (žltá tekutina). Chvíľku ešte miešame, aby hrudiek bolo viac, a následne celú zmes precedíme cez väčšie sitko, ktoré sme vystlali gázou alebo tenkou plátennou utierkou. Počkáme pár minút a následne hrudku v gáze/utierke vytvarujeme do tvaru gule, zviažeme a necháme odkvapkať. U nás doma ju vešiame na úchytku kuchynskej linky na cca 4 hodiny alebo na celú noc, aby odtiekla všetka prebytočná tekutina. Odložíme do chladničky a podávame s čistým koláčom, údeným a cviklou s chrenom.

Tip

  • Pred dokončením hrudky môžete hrudku dochucovať podľa toho, akú chuť máte najradšej. Ak preferujete slanú hrudku, množstvo cukru znížte (stačí 1 ČL) a pridajte v závere nasekanú pažítku alebo medvedí cesnak.
Veľkonočná hrudka

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

4 komentáre

Marianna 30.3.2024 - 12:43
Spokojnosť 👌😊
Reaguj
Katarína 27.3.2024 - 12:35

Vyskusam vyrobit, ale nemate v popise chybu? Nemala by sa ta zmes mixovat rucnym mixerom s metlickami? Ak ma vzniknut lahky sneh a zaroven asi nie je mozne sucasne zahrievat zmes a mixovat ju v stolnom mixery.

Reaguj
Jana 20.4.2022 - 8:26

Robievam syrek slaný, nedávam vôbec cukor len soľ. Manžel pochádza z oblasti, kde sa robievala nasladko, s cukrom a hrozienkami. Otec ma naučil, že sa vajíčka miešajú zľahka, nie mixovanie, aby sa zachovala pekná štruktúra – vytvoria sa biele „bodky“ z bielkov, žĺtky sa pri miešaní rozlejú.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 21.4.2022 - 22:25

Milá Janka, ďakujem pekne za zdieľanie tvojho spôsobu prípravy a verzie veľkonočnej hrudky :) Vidíš, s hrozienkami som ju nikdy neskúšala, ale znie to veľmi dobre :) Vyskúšam nabudúce aj tvoj spôsob prípravy. Maj krásny deň.

Reaguj