Domov ReceptyBezmäsité jedlá Vegetariánsky hamburger s portobello

Vegetariánsky hamburger s portobello

Autor: Veronika Čopíková
Vegetariánsky burger

Odkedy sme sa presťahovali do iného mesta, zaviedli sme si u nás doma takú tradíciu. Každú sobotu vyrazíme na prechádzku do pekárne a na mestský trh. Trh prekypuje ponukou od domácich pestovateľov, je tu skvelý výber ovocia, zeleniny, hríbov a kvetov. Nikde žiadne citróny či pomaranče, zelenina je miestami ešte od hliny a hríby voňajú široko-ďaleko. :-)

A práve hríby budú hlavnou hviezdou dnešného receptu. Dodnes si pamätám, ako začali byť v móde burgre. V Bratislave, ale i po celom Slovensku ste si ich mohli dať takmer na každom rohu. Ja som si zvykla dávať vegetariánsku verziu, keďže tá mäsová mi z hľadiska trávenia nesadla. :D Potom prišla ponuka náhražiek, ktoré vyzerajú ako mäso, ale nie sú mäsom.

Priznám sa, že mne tie náhrady mäsa akosi nešmakujú, preto som vyskúšala pripraviť moju verziu receptu na vegetariánsky burger. Je bez mäsa, či jeho náhrady, šťavnatý, sýty a plný zeleniny. :-) Základom sú kvalitné hamburgerové žemle, my sme tie naše kúpili v Pekárni Háj, ktorú nájdete v Petržalke. A burgrovou hviezdou sú plnené portobello hríby! Príprava tohto vegetariánskeho receptu je jednoduchá a zažiarite ním nielen na poslednej jesennej grilovačke, ale počas celého roka, skrátka kdekoľvek a kedykoľvek. Recept nájdete aj v mojej druhej kuchárskej knihe.

Ingrediencie

na 2 porcie

  • 2 hamburgerové žemle
  • červená cibuľa
  • paradajka
  • kučeravý šalát
  • plátkový syr
  • majonéza
  • hrsť bazalky
  • ½ ČL trstinového cukru
  • panenský olivový olej

Plnené portobello

  • 2 portobello hríby
  • drvené paradajky/passata
  • strúhaná mozzarella
  • jalapeño paprička
  • panenský olivový olej
  • provensalské korenie
  • soľ a čierne korenie

Pečené hranolčeky

  • 2 menšie bataty
  • panenský olivový olej
  • soľ a čierne korenie
  • čili korenie

Knihy Lenivá kuchárka

Batatové hranolky k burgru

1Bataty umyjeme, prekrojíme napoly a nakrájame na hranolčeky. Preložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom a ochutíme soľou, čiernym korením a trochou čili. Premiešame a vložíme do rúry vyhriatej na 220 °C. Pečieme 25 minút. Hotové hranolčeky vložíme do uzatvárateľnej nádoby, aby nevychladli.

Burger bez mäsa

2 Portobello hríby umyjeme, osušíme kuchynskou utierkou a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Vrchnú hladkú stranu hríbov potrieme olivovým olejom a ochutíme soľou a čiernym korením. Hríby obrátime, naplníme trochou drvených paradajok, prípadne passaty, a ochutíme provensalským korením. Posypeme strúhanou mozzarellou a do syra dáme 2 – 3 kolieska jalapeño papričky zbavenej semienok. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 10 – 15 minút.

3 Cibuľu ošúpeme a nakrájame na krúžky. Posypeme ich trochou cukru a opečieme na olivovom oleji. Pripravíme si dip – majonézu zmiešame s hrsťou čerstvo nasekanej bazalky. Množstvo dipu závisí od toho, či ho chcete použiť len na potretie žemlí, alebo aj k hranolčekom. Žemle prekrojíme a vnútornú stranu vrchnej žemle potrieme pripraveným dipom. Na spodnú žemľu položíme upečený portobello hríb, plátok syra, koliesko paradajky, krúžky cibule a umyté listy kučeravého šalátu. Prikryjeme druhou časťou žemle a servírujeme.

Vegetariánsky burger

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.