Domov ReceptyBez laktózy Vegetariánske kari

Vegetariánske kari

Autor: Veronika Čopíková
Vegetariánske kari

Vegetariánske karí robievam pravidelne už niekoľko rokov vždy, keď máme chuť na niečo hrejivé a jemne pálivé. Najmä však na jedlo, ktoré nás neomrzí jesť ani po dvoch dňoch, ak teda aspoň toľko vydrží. :D Karí obsahuje kopec zeleniny, zmes hrejivých korení a má sladko-pálivú chuť, ktorá pohladí chuťové poháriky i zmysly. Recept je jednoduchý a rýchly a nájdeš ho aj v mojej druhej kuchárskej knihe. Základom výborného vegetariánskeho karí je kvalitná karí pasta, ja už dlhšie kupujem žltú karí pastu v predajniach Yeme a tá sa mi osvedčila zatiaľ najlepšie. V budúcnosti by som si rada spravila aj vlastnú karí pastu, ak sa podarí, pribudne určite aj na blogu. :-) Ako to máš s karí ty, pripravuješ ho doma alebo si ho skôr dopraješ v reštaurácii?

Ingrediencie

na 4 porcie

  • 2 PL panenského olivového oleja
  • 2 šalotky/1 žltá cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 10 g čerstvého zázvoru
  • 1 jalapeño paprička
  • 2 ČL horčicových semienok (ľubovoľné)
  • 2 ČL mletej kurkumy
  • 50 g žltej kari pasty
  • 1 mrkva
  • 1 červená paprika
  • 1 cuketa
  • 1 brokolica
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 1 limetka
  • hrsť thajskej bazalky (ľubovoľné)
  • ryža basmati

Knihy Lenivá kuchárka

Video

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Veronika Čopíková (@lenivakucharka)

Vegetariánske karí - základný recept

1 Na zohriatom olivovom oleji opečieme nadrobno nasekané šalotky/cibuľu dosklovita. Pridáme nadrobno nasekaný cesnak, zázvor, jalapeño papričku zbavenú semienok, horčicové semienka, kurkumu a karí pastu (podľa intenzity chuti) a dobre premiešame. Restujeme 2 - 3 minúty, následne pridáme na menšie kúsky nakrájanú zeleninu - mrkvu, červenú papriku a cuketu -, premiešame a chvíľku restujeme. Zalejeme horúcou vodou z kanvice (300 - 400 ml prípadne teplým zeleninovým vývarom), prikryjeme pokrievkou a varíme 15 minút.

2Po uplynutí času pridáme do karí kokosové mlieko a ružičky umytej brokolice a krátko povaríme, aby brokolica zostala chrumkavá (asi 5 až 10 minút). Ak je to potrebné, karí dochutíme podľa chuti korením a šťavou z limetky. Vegetariánske karí podávame s uvarenou ryžou basmati (ryžu varíme v pomere 1 diel ryže na 1,5 dielu vody), štvrtinou limetky a lístkami thajskej bazalky, prípadne cukrovými hrachovými strukmi, mikroklíčkami alebo nasekanou jarnou cibuľkou.

Moje tipy

  • Ak si chceš pripraviť vegetariánske karí s tofu, na uvedené množstvo odporúčam použiť 200 g tofu. Tofu zbavíme prebytočnej vody jemným otlačením v utierke, nakrájame na kocky, pridáme soľ, čili korenie a sušený cesnak a dobre premiešame. Okorenené tofu opečieme dozlata na panvici s olivovým olejom a pridáme do karí.
Vegetariánske kari

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

24 komentárov

Kofyno 3.4.2024 - 21:15

Co presne sa mysli kari pastou? Kde mozem kupit? Dakujem.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 21.4.2024 - 10:55

Ahoj Kofyno, karí pasta je dostupná v supermarketoch, ázijských obchodoch a pozerám, že ju nájdeš aj v DMke :-) Karí pasta má konzistenciu pasty a skladá sa z viacerých ingrediencií, ktoré dodávajú karí skvelú chuť – karí pasta sa používa na dochutenie ázijských jedál a toto je jedno z nich, v ktorom za mňa nesmie chýbať. :-) V zložení pasty nájdeš napríklad čili papričky, cibuľu, sójovú omáčku, citrónovú trávu, koriander, cesnak, limetkový list a pod. Budem sa tešiť, ak recept vyskúšaš a dáš mi potom vedieť, ako to dopadlo :-)

Reaguj
Moni 20.6.2023 - 15:04
Ja milujem Vaše recepty <3 Kari som sa pokúšala robiť už toľkokrát a vždy som mala pocit, že tomu niečo chýba. Aaaaž pokiaľ som nevyskúšala Váš recept. Najprv som váhala, ale všetky Vaše recepty, ktoré som zatiaľ vyskúšala sú tak vymazlené, že som si povedala, že predsa len dám šancu aj kari. Aaa akurát som dojedla a je úplne dokonalé ! Mňam! Veľká vďaka:)))
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.6.2023 - 16:01

Ahoj Moni, supeeer to som veľmi rada, že si spokojná so všetkými vyskúšanými receptami :) A že si to nevzdala ani s receptom na dokonalé kari a chutilo ti dokonale :) Veľmi ma to potešilo!

Reaguj
Lucia B 27.7.2022 - 5:15

Určite vyskúšam manžel je vegetarián a stále hľadám nové recepty z tofu

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 16:53

Super, teším sa Lucka a budem rada, ak potom dáte vedieť, ako manželovi a vám chutilo :)

Reaguj
Petronela 19.6.2021 - 17:55
Tak toto vyzerá úžasne, super inšpirácia na recept s tofu
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 16:53

Ďakujem krásne Petronela, teším sa a dúfam, že niekedy vyskúšate :)

Reaguj
jaja 13.4.2021 - 13:08

Dobrý deň Veronika, mohla by som sa opýtať, skúšala som váš recept a aj keď najskôr vyzeralo všetko super, zdá sa mi, že na konci cítim veľmi horkú chuť, neviete mi poradiť, prečo to mohlo tak zhorknúť? :( Vopred ďakujem za hocijakú radu, ste super! :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 16:52

Pekný deň želám Jaja, juj to ma mrzí :( Rozmýšľam, čím by to mohlo byť, napadá ma použitá kari pasta či samotné tofu. Ale neviem naozaj, zatiaľ sa mi to nikdy nestalo, neprepálili sa vám náhodou trochu cibuľka s koreniami? Objavila sa tá horká chuť až na konci alebo už v priebehu prípravy?

Reaguj
Katarína 20.3.2021 - 22:49
K vam som sa dostala cez moju dceru, ktora nam zacala pocas lockdownu vyvarat vselijake skvele jedla. Chutne a dokonca krasne aj na pohlad. Divila som sa, odkial to vsetko vie. A tak som sa dostala k vam. Respektive vasu knihu si raz zelala na Vianoce. Kto tusil, ze to bude tak uspesne? ;-) Niet dna, ci tyzdna, kedy neprelistujem vase recepty. A tesim sa, co uvarime ?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 16:49

Milá Katarína, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k mojím receptom i knižke :) Teším sa, že ste sa ku mne dostali a dúfam, že tu nájdete kopec jedlej inšpirácie :) A určite niekedy pošlite aj fotku, keď si niečo dobré uvaríte či upečiete z niektorej mojej knižky :) Krásny deň vám želám a ešte raz ďakujem :)

Reaguj
Slávka J. 23.1.2021 - 15:54
Dobrý deň Veronika, dnes som robila Vaše Karí s tofu..a vynikajúce!!! Tofu som marinovala v sójovej omáčke, nabudúce skúsim ako vy...pridala som nakoniec aj čerstvý koriander... vynikajúce, zdravé a osviežujúce jedlo ???. Vďaka ?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 16:47

Pekný deň želám Slávka, veľmi sa teším, že kari chutilo :)

Reaguj
Jana 28.10.2020 - 14:30

Dobrý deň Veronika a všetky lenivé kuchárky a kuchári,

rada by som sa s vami podelila o moju skúsenosť s týmto receptom.Kedˇsom postupovala presne podľa návodu a pridala pri dusení 400 ml vody a potom po 15 minutách dusenia ešte 400 ml kokosového mlieko výsledok bol riedka omáčka.
Na ďalší krát som pri dusení zeleninu len jemne podliala a potom som pridala 400 ml kokosového mlieka. Výsledok – omáčka primerane hustá……

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 21:02

Janka ďakujem pekne za spätnú väzbu k receptu na kari :) Chcela by som sa spýtať, pridávala si kokosové mlieko z plechovky alebo kokosový nápoj? Pretože ten mohol ovplyvniť hustotu kari. Ja mám radšej kari, ktoré má viac šťavy a je redšie, ryža šťavu pekne nasaje. Zároveň, ak je výsledok pre teba riedky, dá sa zahustiť lyžičkou tapiokového škrobu zmiešanou s kari, ktoré si odoberieš bokom do pohárika a necháš trochu vychladnúť, aby sa ti nevytvorili pri miešaní hrudky. Pekný deň ti želám a dúfam, že moja odpoveď pomôže :)

Reaguj
Jana Karabova 5.11.2020 - 20:45

Ahoj Veronika, pridavala som kokosove mlieko v plechovke . Bolo huste , také smotanove. Chut celeho jedla bola
vyborna.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2021 - 23:02

Janka ďakujem pekne za reakciu :) Tak potom do budúcna ako uvádzaš menej vody, aby si mala primeranú hustotu kari, ktorú chceš dosiahnuť :)

Reaguj
Iva 21.10.2020 - 21:12
Vyborny recept! Prvy krat som skusala curry a vyslo skvele. Urobila som ale jemnu zmenu a tofu som namocila na par sekund do sojovky pred hodenim na panvicku namiesto cili a cesnaku... odskusajte :)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 20:57

Ďakujem krásne Iva :) Veľmi sa teším, že na prvýkrát vyšlo tak skvele a namočiť tofu do sójovky je výborný nápad, nabudúce skúsim túto verziu aj ja :)

Reaguj
Gabriela 3.10.2020 - 21:24
Veronika, vegetariánske karí s tofu je jemnučké, vynikajúce... Chutí celej rodine.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 20:56

Gabriela ďakujem, veľmi sa teším, že chutilo celej rodinke :)

Reaguj
justLuba 3.10.2020 - 14:41

Tak toto bolo nad očakávanie dobré. Ďakujeme, len to nie je pre štyri osoby, ale pre dve s dupľou.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 20:56

Och ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu na kari :) Veľmi sa teším, že chutilo tak skvele, že prišiel aj rad na dupľu :))

Reaguj