Tvarohové guľky so strúhankou sú mimoriadne rýchle na prípravu, takže ich zaraďujem medzi jedlá, ktoré zachránia akýkoľvek uponáhľaný deň. Na tvarohové guľky budeš potrebovať minimum ingrediencií - tvaroh, vajcia, hladkú múku, strúhanku a štipku soli, vymiešať, vygúľať a šup s nimi do vody! Ja k nim pripravujem ešte vanilkové maslo a chrumkavú strúhanku, táto kombinácia je doslova fantastická. Tvarohové guľky môžeš podávať ako rýchly obed či večeru alebo aj ako sladký tradičný dezert po jedle. V závislosti od toho stačí upraviť veľkosť porcie. :-)
V recepte nájdeš návod na prípravu chrumkavej strúhanky a vanilkového masla, guľky však môžeš podávať aj džemom, pripraveným ovocným rozvarom či čerstvým sezónnym ovocím. A určite ich môžeš aj naplniť - výborne sa hodia marhule, slivky, jahody či čučoriedky.
Ak chceš vyskúšať ďalšie sladké recepty z babičkinej kuchyne, odporúčam ti najmä marhuľové guľky so zemiakového cesta - recept mám od priateľovej babičky a jej guľky sú famózne alebo môj recept na slivkové gule bez zemiakov. Sladkou bodkou na záver sú aj recepty na najlepšiu žemľovku s tvarohom, poctivé makové šúľance a tradičný jablkový koláč, ku ktorému som natočila aj video.
Ingrediencie
na cca 18 ks guliek
Tvarohové guľky
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 2 vajcia
- 50 g strúhanky
- 30 g hladkej pšeničnej múky alebo krupice
- štipka soli
Chrumkavá strúhanka
- 100 g strúhanky
- 40 g masla
- 1 - 2 PL trstinového cukru
Vanilkové maslo
- 3 plátky masla
- 8 g vanilkového cukru
Videorecept na tvarohové guľky
Jednoduché tvarohové guľky so strúhankou a vanilkovým maslom
1V miske rozmiešame vidličkou hrudkovitý tvaroh so štipkou soli. Pridáme vajcia a strúhanku a zmes opäť premiešame pomocou vidličky. Podľa potreby pridáme hladkú múku alebo krupicu, ja som dala 30 g, ale odporúčam prisypávať postupne, aby výsledné cesto nebolo príliš tuhé, stačí ak bude kompaktné a jemne lepivé a budú sa z neho dať robiť guľky. Predtým, než sa pustíme do formovania guliek, dáme si variť vodu vo väčšom hrnci.
2
Z cesta odoberáme menšie kúsky a v dlaniach tvarujeme približne rovnako veľké guľky veľkosti vlašského orecha. Ak sa ti cesto lepí, navlhči si ruky studenou vodou, prípadne môžeš zakryté cesto odložiť do chladničky na 30 minút. Keď začne voda vrieť, stíšime plameň na stredný a do vody vhodíme guľky. Varíme cca 12 - 15 minút, ja som varila moje celkovo 14 minút, ale čas závisí od veľkosti guliek. Guľky občas premiešame, aby sa neprilepili na dno hrnca. Guľky po čase vyplávajú navrch, vtedy ich povaríme ešte nejaké 2 - 3 minúty a následne ich scedíme.
Tip
- Tieto tvarohové guľky chutia výborne aj bez akejkoľvek náplne, robievam ich maličké ako vlašské orechy a v spojení s chrumkavou strúhankou a vanilkovým maslom chutia famózne. S cestom sa však veľmi dobre pracuje, takže guľky môžeš pokojne aj naplniť ovocím - výbornou voľbou sú väčšie čučoriedky, malé jahody, či drobné marhule a slivky.
Chrumkavá strúhanka a vanilkové maslo
3V menšom hrnci roztopíme maslo. Keď je maslo takmer roztopené, pridáme vanilkový cukor a premiešame. Guľky pomastíme vanilkovým maslom a posypeme chrumkavou strúhankou, ktorú si pripravíme jednoducho - najprv na panvici opražíme nasucho strúhanku. Pridáme maslo, necháme rozpustiť a dobre premiešame. Na záver pridáme trochu cukru a opäť premiešame. Nech vám chutí!
Tip
- Ak ti nejaké tvarohové guľky zostanú, odporúčam ich poliať maslom a posypať strúhankou a tak odložiť do chladničky. Na druhý deň stačí všetko dať na panvicu a takto zohriať, minimum riadov, maximálne chutný výsledok. :-)
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
8 komentárov
Ďakujem krásne Renáta, teším sa veľmi, že vnukom chutilo a veru tak, snažím sa, aby bolo v receptoch menej cukru a pritom to bolo stále akurát sladké :-)
Ďakujem pekne Roman, teším sa, že guľky chutia :-) Krupica je super nápad, ja to obmieňam podľa toho, čo mám doma, naposledy som pridala menej múky a namiesto toho krupicu, výsledok bol tiež veľmi chutný :-)
Jeeej ďakujem krásne Mária, teším sa, že si recept vyskúšala a výsledok ti chutil aj sa rýchlo zjedol :)