Konečne tu máme sezónu tekvíc a jesenných hrejivých prívarkov. :-) Za mňa sú prívarky skvelý spôsob, ako si dopriať zdravé a výživné jedlo, ktoré si môžeme vychutnávať aj niekoľko dní po sebe, zakaždým s inou prílohou. K prívarku sa hodia mäsové guľky, šťavnaté fašírky, zemiaky, chrumkavý chlebík, uvarené vajíčko, volské oko či opečená klobása. Ja mám pre teba recept na výborný tekvicový prívarok s kôprom a zemiakmi. Uvarená tekvica má lahodnú, jemne sladkú chuť a v kombinácii so zemiakmi aj krémovú konzistenciu, a to všetko bez pridania múky. A vôňa sviežeho kôpru je bonus navyše, zbožňujem len tak nadvihnúť pokrievku a zhlboka dýchať, hneď mi je teplejšie a „hrejivô" na srdci. :-)
Vyskúšaj aj moje ďalšie jesenné recepty, ktoré ti vykúzlia úsmev na tvári a zahrejú telo i dušu - vylepšený recept na plnenú papriku, jednoduché chilli con carne, šťavnaté francúzske zemiaky, kura na paprike bez smotany a rýchlu šošovicovú polievku. A určite si počas jesene zavar do pohárikov môj obľúbený pečený čaj, ktorý bude tvojim hrejivým spoločníkom po celú zimu.
Ingrediencie
na 4 - 6 porcií
Tekvicový prívarok
- 150 g cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 400 g očistených zemiakov
- 1 kg nastrúhanej tekvice (použila som muškátovú tekvicu)
- 200 ml smotany na varenie
- hrsť čerstvého kôpru
- 2 PL panenského olivového oleja
- plátok masla
- soľ a čierne korenie
- 1 ČL majoránky
- štipka muškátového orecha
Ako sa robí tekvicový prívarok s kôprom
1Najprv si pripravíme všetky základné ingrediencie na prívarok - cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno, strúčiky cesnaku ošúpeme, tekvicu zbavíme šupky (odporúčam použiť ostrý nôž, nie škrabku), prekrojíme a pomocou lyžičky z nej odstránime semienka. Následne tekvicu nastrúhame nahrubo. Zemiaky očistíme a nakrájame na tenké kocky, aby sa rýchlejšie uvarili. Na panvici s vyššími okrajmi (ja používam najradšej wok panvicu) zohrejeme olivový olej s plátkom masla a pridáme nakrájanú cibuľu, ktorú opečieme dosklovita. Pridáme prelisované strúčiky cesnaku a minútku opekáme.
2Do panvice pridáme nastrúhanú tekvicu a na tenko nakrájané zemiaky. Ochutíme soľou (1 - 1,5 ČL), čiernym korením a majoránkou, zalejeme vodou (400 ml), premiešame a privedieme do varu. Prikryjeme pokrievkou a varíme na nižšom plameni cca 20 minút. Keď sú zemiaky takmer uvarené, prilejeme do prívarku smotanu na varenie. Premiešame a zakryté varíme ďalších 5 až 10 minút (až kým nie sú zemiaky mäkké). Na záver do prívarku pridáme nasekaný čerstvý kôpor a štipku nastrúhaného muškátového orecha. Premiešame a podľa chuti môžeme pridať ešte soľ, čierne korenie či viac kôpru. :-) Tekvicový prívarok podávame s volským okom alebo s uvareným vajíčkom.
Moje tipy
- Do tekvicového prívarku môžeš použiť muškátovú alebo maslovú tekvicu, obidva druhy tekvice je potrebné pred použitím zbaviť šupky. Použiť môžeš aj tekvicu Hokkaido, v tomto prípade môžeš šupku ponechať a tekvicu len zbaviť semienok. Ak použiješ tekvicu Hokkaido, odporúčam ju nakrájať na malé kocky a po uvarení prívarok rozmixovať ponorným mixérom.
- Ako prílohu k prívarku môžeš podávať volské oko, uvarené vajíčko, opečenú klobásu, chlieb, mäsové guľky, fašírky alebo dať navrch kocky chrumkavej slaniny.
- Ak je prívarok príliš hustý, zrieď ho teplým vývarom alebo pridaj viac smotany.
- Do prívarku môžeš použiť smotanu na varenie alebo smotanu na šľahanie.
- Tekvicový prívarok z mrazenej tekvice - tekvicu ošúp, zbav semienok a nastrúhaj nahrubo, prelož do uzatvárateľného plastového vrecka a daj zamraziť. Takto budeš mať tekvicu na prívarok poruke kedykoľvek a ušetríš nielen čas, ale aj peniaze. Nastrúhanú tekvicu stačí následne pridať do prívarku a trochu dlhšie podusiť, aby sa dobre uvarila.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
4 komentáre
Ďakujem krásne Ľudka, teším sa, že chutilo :-)
Ďakujem Helenka, budem sa tešiť, čo naň povieš po vyskúšaní :-)