Domov ReceptyBabičkine overené recepty Tekvicový prívarok s kôprom

Tekvicový prívarok s kôprom

Autor: Veronika Čopíková
Tekvicový prívarok

Konečne tu máme sezónu tekvíc a jesenných hrejivých prívarkov. :-) Za mňa sú prívarky skvelý spôsob, ako si dopriať zdravé a výživné jedlo, ktoré si môžeme vychutnávať aj niekoľko dní po sebe, zakaždým s inou prílohou. K prívarku sa hodia mäsové guľky, šťavnaté fašírky, zemiaky, chrumkavý chlebík, uvarené vajíčko, volské oko či opečená klobása. Ja mám pre teba recept na výborný tekvicový prívarok s kôprom a zemiakmi. Uvarená tekvica má lahodnú, jemne sladkú chuť a v kombinácii so zemiakmi aj krémovú konzistenciu, a to všetko bez pridania múky. A vôňa sviežeho kôpru je bonus navyše, zbožňujem len tak nadvihnúť pokrievku a zhlboka dýchať, hneď mi je teplejšie a „hrejivô" na srdci. :-)

Vyskúšaj aj moje ďalšie jesenné recepty, ktoré ti vykúzlia úsmev na tvári a zahrejú telo i dušu - vylepšený recept na plnenú papriku, jednoduché chilli con carne, šťavnaté francúzske zemiaky, kura na paprike bez smotany a rýchlu šošovicovú polievku. A určite si počas jesene zavar do pohárikov môj obľúbený pečený čaj, ktorý bude tvojim hrejivým spoločníkom po celú zimu.

Ingrediencie

na 4 - 6 porcií

Tekvicový prívarok

  • 150 g cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 400 g očistených zemiakov
  • 1 kg nastrúhanej tekvice (použila som muškátovú tekvicu)
  • 200 ml smotany na varenie
  • hrsť čerstvého kôpru
  • 2 PL panenského olivového oleja
  • plátok masla
  • soľ a čierne korenie
  • 1 ČL majoránky
  • štipka muškátového orecha

Knihy Lenivá kuchárka

Tekvicový prívarok

Ako sa robí tekvicový prívarok s kôprom

1Najprv si pripravíme všetky základné ingrediencie na prívarok - cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno, strúčiky cesnaku ošúpeme, tekvicu zbavíme šupky (odporúčam použiť ostrý nôž, nie škrabku), prekrojíme a pomocou lyžičky z nej odstránime semienka. Následne tekvicu nastrúhame nahrubo. Zemiaky očistíme a nakrájame na tenké kocky, aby sa rýchlejšie uvarili. Na panvici s vyššími okrajmi (ja používam najradšej wok panvicu) zohrejeme olivový olej s plátkom masla a pridáme nakrájanú cibuľu, ktorú opečieme dosklovita. Pridáme prelisované strúčiky cesnaku a minútku opekáme.

2Do panvice pridáme nastrúhanú tekvicu a na tenko nakrájané zemiaky. Ochutíme soľou (1 - 1,5 ČL), čiernym korením a majoránkou, zalejeme vodou (400 ml), premiešame a privedieme do varu. Prikryjeme pokrievkou a varíme na nižšom plameni cca 20 minút. Keď sú zemiaky takmer uvarené, prilejeme do prívarku smotanu na varenie. Premiešame a zakryté varíme ďalších 5 až 10 minút (až kým nie sú zemiaky mäkké). Na záver do prívarku pridáme nasekaný čerstvý kôpor a štipku nastrúhaného muškátového orecha. Premiešame a podľa chuti môžeme pridať ešte soľ, čierne korenie či viac kôpru. :-) Tekvicový prívarok podávame s volským okom alebo s uvareným vajíčkom.

Moje tipy

  • Do tekvicového prívarku môžeš použiť muškátovú alebo maslovú tekvicu, obidva druhy tekvice je potrebné pred použitím zbaviť šupky. Použiť môžeš aj tekvicu Hokkaido, v tomto prípade môžeš šupku ponechať a tekvicu len zbaviť semienok. Ak použiješ tekvicu Hokkaido, odporúčam ju nakrájať na malé kocky a po uvarení prívarok rozmixovať ponorným mixérom.
  • Ako prílohu k prívarku môžeš podávať volské oko, uvarené vajíčko, opečenú klobásu, chlieb, mäsové guľky, fašírky alebo dať navrch kocky chrumkavej slaniny.
  • Ak je prívarok príliš hustý, zrieď ho teplým vývarom alebo pridaj viac smotany.
  • Do prívarku môžeš použiť smotanu na varenie alebo smotanu na šľahanie.
  • Tekvicový prívarok z mrazenej tekvice - tekvicu ošúp, zbav semienok a nastrúhaj nahrubo, prelož do uzatvárateľného plastového vrecka a daj zamraziť. Takto budeš mať tekvicu na prívarok poruke kedykoľvek a ušetríš nielen čas, ale aj peniaze. Nastrúhanú tekvicu stačí následne pridať do prívarku a trochu dlhšie podusiť, aby sa dobre uvarila.
Tekvicový prívarok

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

4 komentáre

Ľudka 19.10.2023 - 15:38
Recept je vyborny
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.12.2023 - 20:43

Ďakujem krásne Ľudka, teším sa, že chutilo :-)

Reaguj
Helena 18.10.2023 - 16:11
Ďakujem za inšpiráciu na prívarok tekvicový, tento týždeň urobím.... Teším sa !!!!!
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.12.2023 - 20:42

Ďakujem Helenka, budem sa tešiť, čo naň povieš po vyskúšaní :-)

Reaguj