Ak si chcete vychutnať spomienku z detstva, upečte si tento strúhaný tvarohový koláč. Spája sa v ňom jemná chuť tvarohu a strúhaného kakaového cesta, vylepšená o čerstvé či zavárané ovocie. Najlepšie chutí s višňami, čerešňami alebo marhuľami, pričom za každým je iný a jedinečný.
Ja som ho prvýkrát ochutnala u priateľovej mamy a tak mi zachutil, že som zjedla celú nádielku, ktorú sme dostali. :D Vypýtala som si pre vás a samozrejme i pre seba recept na tento koláčik a dnes vám ho s veľkou radosťou posúvam ďalej. Verím, že vám bude chutiť!
Vyskúšaj aj môj vylepšený recept na nadýchanú bublaninu s čerešňami a ríbezľami.
Ingrediencie
na formu veľkosti 30 x 30 cm
- 300 g hladkej špaldovej múky
- 9 g kypriaceho prášku do pečiva
- 60 g práškového cukru (stačí pomlieť trstinový cukor v kávovom mlynčeku)
- 3 PL holandského kakaa
- štipka soli
- 200 g zmäknutého masla
- 1 žĺtok
Krém na strúhaný tvarohový koláč (tvarohová náplň)
- 500 g hrudkovitého jemného tvarohu (môžete použiť aj kombináciu 250 g jemného krémového a 250 g hrudkovitého tvarohu alebo 500 g jemného krémového tvarohu, všetky tri verzie sú výborné)
- 70 g trstinového cukru
- 1 ČL mletej vanilky
- 2 žĺtka
- 1 PL kukuričného škrobu
- citrónová kôra z bio citróna (pridá koláčiku na chuti)
- 3 bielky
- čerešne, višne alebo marhule (čerstvé alebo zavárané)
Milá Veronika, koláčik bol výborný… všetkým chutil.. sladký tak akurát,nemám rada presladené koláče.
Zuzana
Výborný koláč, citrónová kôra mu dodala naozaj zaujímavý šmrnc :)
Veronika
Ako si pripraviť strúhaný tvarohový koláč
1 V miske zmiešame hladkú múku s kypriacim práškom, pridáme práškový cukor, kakao a štipku soli a premiešame. Do suchej zmesi pridáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo a žĺtok a rukou vypracujeme na hladké kompaktné cesto. Cesto vytvarujeme do gule, zabalíme do kuchynskej fólie a vložíme na 2 hodiny do chladničky.
Cantuccini - biscotti
Upečte si chrumkavé talianske sušienky - cantuccini ku kávičke :D
2 Po uplynutí času rozdelíme cesto na 2 nerovnaké časti (väčšiu časť použijeme na spodok plechu a menšiu navrch) a väčšiu časť cesta nastrúhame priamo na plech vyložený papierom na pečenie. Prstami môžete cesto trochu poutláčať, aby ste niekde nemali medzery. Ingrediencie na tvarohový koláč sú na menší plech veľkosti 30 x 30 cm, takže ak chcete spraviť koláč na veľký plech primerane zvýšte aj objem ingrediencií.
Tvarohová náplň
3 V miske zmiešame hrudkovitý tvaroh, cukor, mletú vanilku, dve žĺtka a kukuričný škrob. Pridáme nastrúhanú kôru z jedného bio citróna a premiešame (tento krok môžete vynechať). V druhej miske si vyšľaháme tri bielka do snehu a následne ho pridávame po lyžiciach do tvarohovej náplne. Vznikne nám nadýchaný (trošku hrudkovitý) krém, ktorý vylejeme na cesto na plechu.
4 Urovnáme a zasypeme čerstvým alebo zaváraným (v tomto prípade ho necháme odkvapkať) ovocím. Navrch nastrúhame druhú menšiu časť cesta. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 °C 35 minút. Po upečení koláčik vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť. Potom už len nakrájame na približne rovnaké obdĺžniky (mne sa to akosi stále nedarí) a vychutnávame.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
45 komentárov
Milá Inga, ďakujem za krásny komentár .) Som veľmi rada, že koláčik chutil tak vám, ako aj návšteve :) Cukor treba pridať podľa chuti, my sme zvyknutí sladiť menej a je to pre nás akurát, ale práve pri plnkách, kde je priestor na ochutnanie, určite odporúčam sladiť tak, aby to bolo pre vás akurát sladké :)
Ďakujem krásne Zuzka, teším sa, že chutí :)
Ahoj Silvia, jeej ďakujem krásne za spätnú väzbu k mojim receptom :) Môžeš použiť celozrnnú múku v rovnakom množstve :)
Výborný koláčik, skusala som prvý krát a fakt podarený a presny recept, aj deti si pochutili, dala som čierne ríbezle a tvarohy pomiesala, ale výsledok super.?
Ďakujem krásne Zuzka, teším sa, že koláčik sa podaril a chutil aj deťom :) Ríbezle sú výborný nápad, aj miešanie tvarohov, aj nám to tak chutí :)
Vyskúšané ja môžem napísať že je výborný
Nemala som ovocie nedala som malo sladké takze v tomto obdobi prejedania je to vynikajuci koláčik
Ďakujem pekne Marcela, veľmi sa teším, že sa koláč vydaril a chutil :) Ovocie to trochu osladí, ak ho vynecháš, koláčik je sladký len máličko, čo nám doma veľmi vyhovuje, lebo si to viem potom doplniť kávičkou s mliekom či likérom :D Tak som naozaj rada, že chutilo!
Výborný! Všetci poznáme z detstva, ale nám doma veľmi vyhovuje, že je zdravší. Odporúčam nastrúhať aj spodnú vrstvu, ide to jednoduchšie ako vaľkanie (tvarohová vrstva nepretečie). Ďakujem za recept.
A namiesto kukuričného škrobu sa dá použiť aj pudingový prášok, ja som dala vanilkový.
Ďakujem krásne Zuzka, teším sa, že chutí :) Idem upraviť recept, sama som začala dávnejšie spodnú vrstvu cesta tiež strúhať a je to veru jednoduchšie :) A súhlasím, škrob pekne nahradí aj pudingový prášok, keďže z veľkej miery obsahuje práve škrob :) A vanilka to potom celé pekne rozvonia navyše :)
Moja obľubená kuchárka!
Lúbim tento blog :) len tak dalej.
držím palce
Jeeej ďakujem krásne :) Veľmi sa teším, že máš rada môj blog a ďakujem :)
Super kolac, nedavno som ho skusala a vydaril sa na jednotku?
Janka super, veľmi sa teším, že strúhaný tvarohový koláč sa vydaril na jednotku! :)
Ahoj, bohuzel jsem nesehnala skrob, myslis, ze ho mohu vynechat nebo musím necim nahradit? Jsem totiz v Nemecku. Moc dekuji!
Ahoj NIki, nepodarilo sa zohnať kukuričný, zemiakový či tapiokový škrob? :) Môžeš použiť aj trochu múky prípadne vynechaj, ale použila by som ovocie, ktoré nepúšťa veľa šťavy :)
Koláč je perfektný. Trosku som pracoval s tým “krémom” ostal redší ale poradil som si ? samozrejme som robil dvojitú dávku lebo taký koláč sa musi robiť vo väčšom. Dakujem za recept
Ďakujem krásne Pavel :) Veľmi sa teším, že ti koláčik chutil :) V dvojitej dávke s tebou súhlasím, mať tak väčší plech, určite robím dvojitú dávku :D
Strúhaný tvarožník pečiem už roky, teraz som ho dopiekla a nakoľko je doma veľa marhuľových kompótov, tak som dala na tvaroh.plnku marhule .
Ahoj Marta, marhule sú tiež výbornou voľbou, dávam ich niekedy do koláčika aj ja :)
Ahoj Veronika,Aj keď strihanie tvarohový koláč pečiem často , vyskúšala som Tvoj recept,dala som višne a bol výborný ,šťavnatý .Alena
Ahoj Alenka, super, veľmi sa teším, že si vyskúšala môj recept :) A že sa vydaril, som veľmi rada :)
ahoj Veronika, koláčik bol úžasnýýýý! šťavnatý, vláčny…proste mňam, mňam. Každý mi ho chváliil a pýtal recept :)
Ahoj Danuška, super, veľmi sa teším, že koláčik chutil! :) A ďakujem, že si mi dala vedieť :)
Ahoj Veronika, koláčik poznám už od detstva a vždy mi veľmi chutil. Príjemne ma prekvapil recept ktorým si mi ho pripomenula a tak som sa doň cez víkend pustila. Nabudúce musím dať viac višní pretože ich nebolo veľmi cítiť ale chutil každému :-)
Ahoj Jarka, ďakujem pekne za spätnú väzbu :) Teším sa, že koláčik všetkým chutil, višní určite čo najviac sa zmestí, najlepšie čerstvé, tie sú chuťovo intenzívnejšie, než tie zavárané. Krásny deň ti prajem a som rada, že som pripomenula koláčik z detstva :)
Ahoj Veronika, tento koláčik pečieme často, ale bez špaldovej múky. Vyskúšam aj s ňou. Ovocie dávam podla sezóny a chuti, môže byť aj dusená v cukre rebarbora, hrozienka, brusnice. Dodaju koláču viac šťavnatosti. A do cesta kakao musí byť a tak isto tvaroh do plnky. Ak uz sa pečú variacie s jablkami, bez kakaa a so snehom tak tento koláč nájdete pod názvom Grófkin jablkový koláč. Je tiež výborný. Som rada, že inovuješ zabehnuté koláče, ale s citom. Ak začneme miešat vsetko so všetkým tak potom možeme mat nakoniec stale ten istý koláč.
Ahoj Alenka, ďakujem krásne za spätnú väzbu ku koláčiku :) Budem sa tešiť, ak ho vyskúšaš, snažím sa inovovať smerom k celozrnnosti, iným múkam a menšiemu množstvu cukru, pričom chcem stále zachovať tú pravú podstatu koláčika :) Grófkin jablkový koláč sa priznám, že nepoznám, ale určite sa naň pozriem. A možno raz pribudne aj tuto na blogu :) Prajem ti krásny deň a ďakujem za tipy!
Veronika, tento kolac tiez poznam od detstva, ale vo verzii bez ovocia. Hned ako si mi poslala recept, tak som ho urobila. Sice len z polovicnej davky a jemneho tvarohu a cerstvymi cucoriedkami(nic ine som doma nemala), ale bol fakt skvely. Dakujem. Daniela
Ahoj Daniela, teším sa, že si si ho spravila a čučoriedky sú super voľba, oni pekne zmäknú pri pečení a ja ich mám veľmi rada, takže niekedy skúsim aj ja :) Teším sa, že sa ti vydaril a chutil :)
Jedna z klasik :) robievali sme ho doma uz davno pradavno a teraz ho robievame s dcerou v Manchestri, kde zijeme, tot vcera sme prave dojedli posledny kusok, a pre zmenu sme navrch dali este nastruhane jablka, mnam, delikateska :)
Julka skvelé, tento koláčik by mal obísť celý svet, taký je dobrý :) Nastrúhané jabĺčka navrch sú výborný nápad :)
Strúhaný tvarohový koláč je moje detstvo, je vynikajúci, ďakujem Veronika za dobrý tip, upeciem, ale použijem spaldovu múku ako ty.
Ahoj Veronika,
Tento koláč poznám aj ja. Ja ho robievam pravidelne, moji traja chlapi ho zbožňujú. Robievam ho však s postrúhanými jablkami, ktoré dávam na tvarohovu plnku a potom dávam bielkovu penu, na ktorú potom ide postrúhame cesto. Ta bielkova pena je v tom výborná, koláč je taky jemnejší. Tvoja verzia je s kakaom, ja robím bez kakaa. Skúsim však urobiť aj tvoju verziu. Už sa na to teším.
Zuzana
Ahoj, Zuzana, ďakujem za popísanie tvojej verzie strúhaného tvarohového koláčika, znie výborne a určite tak aj chutí :) Bez kakaa som ja naopak ešte nerobila, som zvedavá, aké by to bolo, my sme zvyknutí zase na kakaové cesto s tvarohom, nevieme sa ho dojesť :D Teším sa, že vyskúšaš moju verziu a dúfam, že bude chutiť :)
Martina ďakujem, veľmi sa teším, že si ho upečieš :) Držím palce, nech sa vydarí!
Veronika, koláč robievam s malou obmenou už dlho, ale dnes sa mi stalo, že tvaroh vo vnútri sa úplne rozpadá… piekla som ho do 40 min, čiže upečený by mal byť… môže to byť tým, že zatiaľ tuhne cca 3-4 hodky? Žeby to bolo málo? Inak netuším, kde soudruzi udelali chybu…
Ahoj, to ma veľmi mrzí, že sa tvaroh vnútri rozpadá :( Môže to byť tým, že tvaroh bol suchší, prípadne vajíčka boli menšie a nebol teda dostatok vaječnej zmesi, ktorá by držala tvaroh pokope. Ešte sa mi to pravdupovediac nestalo, budem ho však čoskoro piecť znova, takže odskúšam, či sa odvtedy niečo nezmenilo :) Dúfam, že ťa to neodradí od ďalšieho pečenia :)
Výborný koláč, citrónová kôra mu dodala naozaj zaujímavý šmrnc :)
Ďakujem Veronika, citrónová kôra vie veru pekne oživiť na pohľad jednoduchý koláčik :) Dúfam, že ti budú chutiť aj ďalšie moje recepty, ak sa niektoré z nich rozhodneš vyskúšať :)
Milá Veronika, koláčik bol výborný ?…všetkým chutil.. sladký tak akurát,nemám rada presladené koláče..
Ahoj Zuzka, veľmi sa teším, že ti strúhaný tvarohový koláč chutil :) Presne, ja som tiež taká, najradšej mám sladké tak akurát, z presladených mi nie je veľmi dobre…:)