Domov ReceptyBabičkine overené recepty Strúhaný tvarohový koláč

Strúhaný tvarohový koláč

Autor: Veronika Čopíková
Strúhaný tvarohový koláč

Ak si chcete vychutnať spomienku z detstva, upečte si tento strúhaný tvarohový koláč. Spája sa v ňom jemná chuť tvarohu a strúhaného kakaového cesta, vylepšená o čerstvé či zavárané ovocie. Najlepšie chutí s višňami, čerešňami alebo marhuľami, pričom za každým je iný a jedinečný.

Ja som ho prvýkrát ochutnala u priateľovej mamy a tak mi zachutil, že som zjedla celú nádielku, ktorú sme dostali. :D Vypýtala som si pre vás a samozrejme i pre seba recept na tento koláčik a dnes vám ho s veľkou radosťou posúvam ďalej. Verím, že vám bude chutiť!

Vyskúšaj aj môj vylepšený recept na nadýchanú bublaninu s čerešňami a ríbezľami.

Ingrediencie

na formu veľkosti 30 x 30 cm

  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 9 g kypriaceho prášku do pečiva
  • 60 g práškového cukru (stačí pomlieť trstinový cukor v kávovom mlynčeku)
  • 3 PL holandského kakaa
  • štipka soli
  • 200 g zmäknutého masla
  • 1 žĺtok

Krém na strúhaný tvarohový koláč (tvarohová náplň)

  • 500 g hrudkovitého jemného tvarohu (môžete použiť aj kombináciu 250 g jemného krémového a 250 g hrudkovitého tvarohu alebo 500 g jemného krémového tvarohu, všetky tri verzie sú výborné)
  • 70 g trstinového cukru
  • 1 ČL mletej vanilky
  • 2 žĺtka
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • citrónová kôra z bio citróna (pridá koláčiku na chuti)
  • 3 bielky
  • čerešne, višne alebo marhule (čerstvé alebo zavárané)

Knihy Lenivá kuchárka

Milá Veronika, koláčik bol výborný… všetkým chutil.. sladký tak akurát,nemám rada presladené koláče.

Zuzana

Výborný koláč, citrónová kôra mu dodala naozaj zaujímavý šmrnc :)

Veronika

Strúhaný tvarohový koláč

Ako si pripraviť strúhaný tvarohový koláč

1 V miske zmiešame hladkú múku s kypriacim práškom, pridáme práškový cukor, kakao a štipku soli a premiešame. Do suchej zmesi pridáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo a žĺtok a rukou vypracujeme na hladké kompaktné cesto. Cesto vytvarujeme do gule, zabalíme do kuchynskej fólie a vložíme na 2 hodiny do chladničky.

Cantuccini - biscotti

Upečte si chrumkavé talianske sušienky - cantuccini ku kávičke :D

2 Po uplynutí času rozdelíme cesto na 2 nerovnaké časti (väčšiu časť použijeme na spodok plechu a menšiu navrch) a väčšiu časť cesta nastrúhame priamo na plech vyložený papierom na pečenie. Prstami môžete cesto trochu poutláčať, aby ste niekde nemali medzery. Ingrediencie na tvarohový koláč sú na menší plech veľkosti 30 x 30 cm, takže ak chcete spraviť koláč na veľký plech primerane zvýšte aj objem ingrediencií.

Tvarohová náplň

3 V miske zmiešame hrudkovitý tvaroh, cukor, mletú vanilku, dve žĺtka a kukuričný škrob. Pridáme nastrúhanú kôru z jedného bio citróna a premiešame (tento krok môžete vynechať). V druhej miske si vyšľaháme tri bielka do snehu a následne ho pridávame po lyžiciach do tvarohovej náplne. Vznikne nám nadýchaný (trošku hrudkovitý) krém, ktorý vylejeme na cesto na plechu.

4 Urovnáme a zasypeme čerstvým alebo zaváraným (v tomto prípade ho necháme odkvapkať) ovocím. Navrch nastrúhame druhú menšiu časť cesta. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 °C 35 minút. Po upečení koláčik vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť. Potom už len nakrájame na približne rovnaké obdĺžniky (mne sa to akosi stále nedarí) a vychutnávame.

Strúhaný tvarohový koláč

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

45 komentárov

Inga 24.10.2021 - 10:11
Chutilo! Super kolacik na pripomenutie si. Aj nasa navsteva kamosov chvalila :) Pre nase jazycky som pridala trosku cukru navyse :)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 28.10.2021 - 21:44

Milá Inga, ďakujem za krásny komentár .) Som veľmi rada, že koláčik chutil tak vám, ako aj návšteve :) Cukor treba pridať podľa chuti, my sme zvyknutí sladiť menej a je to pre nás akurát, ale práve pri plnkách, kde je priestor na ochutnanie, určite odporúčam sladiť tak, aby to bolo pre vás akurát sladké :)

Reaguj
Zuzka 22.8.2021 - 8:47
Ďalší výborný koláč ? Sladký tak akurát vďaka cestu.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 9:01

Ďakujem krásne Zuzka, teším sa, že chutí :)

Reaguj
Silvia 7.8.2021 - 10:31
Ahoooj, veľmi ti ďakujem za všetky recepty, často podľa nich niečo varim/pečiem a vždy som nadšená. Tento recept vyzerá úžasné, akurát že ja pečiem vždy z celozrnnej múky. Mam nejak zmeniť pomer a dat jej menej prosím?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 9:02

Ahoj Silvia, jeej ďakujem krásne za spätnú väzbu k mojim receptom :) Môžeš použiť celozrnnú múku v rovnakom množstve :)

Reaguj
Zuzana 8.2.2021 - 13:26

Výborný koláčik, skusala som prvý krát a fakt podarený a presny recept, aj deti si pochutili, dala som čierne ríbezle a tvarohy pomiesala, ale výsledok super.?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 9:02

Ďakujem krásne Zuzka, teším sa, že koláčik sa podaril a chutil aj deťom :) Ríbezle sú výborný nápad, aj miešanie tvarohov, aj nám to tak chutí :)

Reaguj
Marcela 25.3.2020 - 19:14

Vyskúšané ja môžem napísať že je výborný
Nemala som ovocie nedala som malo sladké takze v tomto obdobi prejedania je to vynikajuci koláčik

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 8:19

Ďakujem pekne Marcela, veľmi sa teším, že sa koláč vydaril a chutil :) Ovocie to trochu osladí, ak ho vynecháš, koláčik je sladký len máličko, čo nám doma veľmi vyhovuje, lebo si to viem potom doplniť kávičkou s mliekom či likérom :D Tak som naozaj rada, že chutilo!

Reaguj
Zuzana Puchalová 10.3.2020 - 16:22

Výborný! Všetci poznáme z detstva, ale nám doma veľmi vyhovuje, že je zdravší. Odporúčam nastrúhať aj spodnú vrstvu, ide to jednoduchšie ako vaľkanie (tvarohová vrstva nepretečie). Ďakujem za recept.

Reaguj
Zuzana Puchalová 10.3.2020 - 16:24

A namiesto kukuričného škrobu sa dá použiť aj pudingový prášok, ja som dala vanilkový.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 8:18

Ďakujem krásne Zuzka, teším sa, že chutí :) Idem upraviť recept, sama som začala dávnejšie spodnú vrstvu cesta tiež strúhať a je to veru jednoduchšie :) A súhlasím, škrob pekne nahradí aj pudingový prášok, keďže z veľkej miery obsahuje práve škrob :) A vanilka to potom celé pekne rozvonia navyše :)

Reaguj
dommy 26.10.2019 - 19:03

Moja obľubená kuchárka!
Lúbim tento blog :) len tak dalej.
držím palce

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 20:23

Jeeej ďakujem krásne :) Veľmi sa teším, že máš rada môj blog a ďakujem :)

Reaguj
Jana 31.8.2019 - 1:29

Super kolac, nedavno som ho skusala a vydaril sa na jednotku?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 7.9.2019 - 11:44

Janka super, veľmi sa teším, že strúhaný tvarohový koláč sa vydaril na jednotku! :)

Reaguj
Niki 1.8.2019 - 7:31

Ahoj, bohuzel jsem nesehnala skrob, myslis, ze ho mohu vynechat nebo musím necim nahradit? Jsem totiz v Nemecku. Moc dekuji!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.8.2019 - 20:54

Ahoj NIki, nepodarilo sa zohnať kukuričný, zemiakový či tapiokový škrob? :) Môžeš použiť aj trochu múky prípadne vynechaj, ale použila by som ovocie, ktoré nepúšťa veľa šťavy :)

Reaguj
Pavel 2.7.2019 - 12:30

Koláč je perfektný. Trosku som pracoval s tým “krémom” ostal redší ale poradil som si ? samozrejme som robil dvojitú dávku lebo taký koláč sa musi robiť vo väčšom. Dakujem za recept

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 26.7.2019 - 22:01

Ďakujem krásne Pavel :) Veľmi sa teším, že ti koláčik chutil :) V dvojitej dávke s tebou súhlasím, mať tak väčší plech, určite robím dvojitú dávku :D

Reaguj
Marta 19.5.2019 - 13:45

Strúhaný tvarožník pečiem už roky, teraz som ho dopiekla a nakoľko je doma veľa marhuľových kompótov, tak som dala na tvaroh.plnku marhule .

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 29.5.2019 - 20:43

Ahoj Marta, marhule sú tiež výbornou voľbou, dávam ich niekedy do koláčika aj ja :)

Reaguj
Alena 15.5.2019 - 20:22

Ahoj Veronika,Aj keď strihanie tvarohový koláč pečiem často , vyskúšala som Tvoj recept,dala som višne a bol výborný ,šťavnatý .Alena

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 29.5.2019 - 20:42

Ahoj Alenka, super, veľmi sa teším, že si vyskúšala môj recept :) A že sa vydaril, som veľmi rada :)

Reaguj
Danuška 14.5.2019 - 11:45

ahoj Veronika, koláčik bol úžasnýýýý! šťavnatý, vláčny…proste mňam, mňam. Každý mi ho chváliil a pýtal recept :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 14.5.2019 - 21:35

Ahoj Danuška, super, veľmi sa teším, že koláčik chutil! :) A ďakujem, že si mi dala vedieť :)

Reaguj
Jarka 14.5.2019 - 10:03

Ahoj Veronika, koláčik poznám už od detstva a vždy mi veľmi chutil. Príjemne ma prekvapil recept ktorým si mi ho pripomenula a tak som sa doň cez víkend pustila. Nabudúce musím dať viac višní pretože ich nebolo veľmi cítiť ale chutil každému :-)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 14.5.2019 - 21:34

Ahoj Jarka, ďakujem pekne za spätnú väzbu :) Teším sa, že koláčik všetkým chutil, višní určite čo najviac sa zmestí, najlepšie čerstvé, tie sú chuťovo intenzívnejšie, než tie zavárané. Krásny deň ti prajem a som rada, že som pripomenula koláčik z detstva :)

Reaguj
Alena 12.5.2019 - 13:32

Ahoj Veronika, tento koláčik pečieme často, ale bez špaldovej múky. Vyskúšam aj s ňou. Ovocie dávam podla sezóny a chuti, môže byť aj dusená v cukre rebarbora, hrozienka, brusnice. Dodaju koláču viac šťavnatosti. A do cesta kakao musí byť a tak isto tvaroh do plnky. Ak uz sa pečú variacie s jablkami, bez kakaa a so snehom tak tento koláč nájdete pod názvom Grófkin jablkový koláč. Je tiež výborný. Som rada, že inovuješ zabehnuté koláče, ale s citom. Ak začneme miešat vsetko so všetkým tak potom možeme mat nakoniec stale ten istý koláč.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 12.5.2019 - 14:34

Ahoj Alenka, ďakujem krásne za spätnú väzbu ku koláčiku :) Budem sa tešiť, ak ho vyskúšaš, snažím sa inovovať smerom k celozrnnosti, iným múkam a menšiemu množstvu cukru, pričom chcem stále zachovať tú pravú podstatu koláčika :) Grófkin jablkový koláč sa priznám, že nepoznám, ale určite sa naň pozriem. A možno raz pribudne aj tuto na blogu :) Prajem ti krásny deň a ďakujem za tipy!

Reaguj
Daniela 12.5.2019 - 12:45

Veronika, tento kolac tiez poznam od detstva, ale vo verzii bez ovocia. Hned ako si mi poslala recept, tak som ho urobila. Sice len z polovicnej davky a jemneho tvarohu a cerstvymi cucoriedkami(nic ine som doma nemala), ale bol fakt skvely. Dakujem. Daniela

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 12.5.2019 - 14:31

Ahoj Daniela, teším sa, že si si ho spravila a čučoriedky sú super voľba, oni pekne zmäknú pri pečení a ja ich mám veľmi rada, takže niekedy skúsim aj ja :) Teším sa, že sa ti vydaril a chutil :)

Reaguj
Julia 11.5.2019 - 8:31

Jedna z klasik :) robievali sme ho doma uz davno pradavno a teraz ho robievame s dcerou v Manchestri, kde zijeme, tot vcera sme prave dojedli posledny kusok, a pre zmenu sme navrch dali este nastruhane jablka, mnam, delikateska :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 12.5.2019 - 11:38

Julka skvelé, tento koláčik by mal obísť celý svet, taký je dobrý :) Nastrúhané jabĺčka navrch sú výborný nápad :)

Reaguj
Martina 10.5.2019 - 17:14

Strúhaný tvarohový koláč je moje detstvo, je vynikajúci, ďakujem Veronika za dobrý tip, upeciem, ale použijem spaldovu múku ako ty.

Reaguj
Zuzana 10.5.2019 - 19:16

Ahoj Veronika,
Tento koláč poznám aj ja. Ja ho robievam pravidelne, moji traja chlapi ho zbožňujú. Robievam ho však s postrúhanými jablkami, ktoré dávam na tvarohovu plnku a potom dávam bielkovu penu, na ktorú potom ide postrúhame cesto. Ta bielkova pena je v tom výborná, koláč je taky jemnejší. Tvoja verzia je s kakaom, ja robím bez kakaa. Skúsim však urobiť aj tvoju verziu. Už sa na to teším.
Zuzana

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 12.5.2019 - 11:41

Ahoj, Zuzana, ďakujem za popísanie tvojej verzie strúhaného tvarohového koláčika, znie výborne a určite tak aj chutí :) Bez kakaa som ja naopak ešte nerobila, som zvedavá, aké by to bolo, my sme zvyknutí zase na kakaové cesto s tvarohom, nevieme sa ho dojesť :D Teším sa, že vyskúšaš moju verziu a dúfam, že bude chutiť :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 12.5.2019 - 11:39

Martina ďakujem, veľmi sa teším, že si ho upečieš :) Držím palce, nech sa vydarí!

Reaguj
Zdenili 6.4.2019 - 15:04

Veronika, koláč robievam s malou obmenou už dlho, ale dnes sa mi stalo, že tvaroh vo vnútri sa úplne rozpadá… piekla som ho do 40 min, čiže upečený by mal byť… môže to byť tým, že zatiaľ tuhne cca 3-4 hodky? Žeby to bolo málo? Inak netuším, kde soudruzi udelali chybu…

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.4.2019 - 11:58

Ahoj, to ma veľmi mrzí, že sa tvaroh vnútri rozpadá :( Môže to byť tým, že tvaroh bol suchší, prípadne vajíčka boli menšie a nebol teda dostatok vaječnej zmesi, ktorá by držala tvaroh pokope. Ešte sa mi to pravdupovediac nestalo, budem ho však čoskoro piecť znova, takže odskúšam, či sa odvtedy niečo nezmenilo :) Dúfam, že ťa to neodradí od ďalšieho pečenia :)

Reaguj
Veronika 8.2.2019 - 21:14

Výborný koláč, citrónová kôra mu dodala naozaj zaujímavý šmrnc :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 17.2.2019 - 18:51

Ďakujem Veronika, citrónová kôra vie veru pekne oživiť na pohľad jednoduchý koláčik :) Dúfam, že ti budú chutiť aj ďalšie moje recepty, ak sa niektoré z nich rozhodneš vyskúšať :)

Reaguj
Zuzana 3.2.2019 - 17:10

Milá Veronika, koláčik bol výborný ?…všetkým chutil.. sladký tak akurát,nemám rada presladené koláče..

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 17.2.2019 - 18:51

Ahoj Zuzka, veľmi sa teším, že ti strúhaný tvarohový koláč chutil :) Presne, ja som tiež taká, najradšej mám sladké tak akurát, z presladených mi nie je veľmi dobre…:)

Reaguj