Domov ReceptyKoláče a zákusky Špaldová hrnčeková bábovka

Špaldová hrnčeková bábovka

Autor: Veronika Čopíková
Špaldová hrnčeková bábovka

Bábovka. Moja prvá skončila v koši. Dodnes si pamätám ako sme sa spolu s mojou staršou sestrou rozhodli upiecť našej mamke ako narodeninové prekvapenie niečo sladké. Odbehli sme k susede a tá nám dala recept na bábovku, ktorú upiekla svojej mame. Doteraz neviem, čia to bola vina, či sme poplietli mililitre s litrami my dve alebo boli zle uvedené v recepte (kiežby!), výsledok však dopadol nad očakávania.

Bábovka vytiekla z formy, "jemne" zašpinila rúru a my sme si namiesto chvály zlízli pokarhanie. Také bolo naše prvé dobrodružné pečenie, jedno z mnohých, ktoré viedlo ku katastrofe. :D Táto špaldová hrnčeková bábovka sa našťastie vydarila a okrem plného drezu riadu sa nemám na čo sťažovať (zišiel by sa ďalší pár rúk). Spolu s hrnčekom poctivého mlieka vytvára prázdninovú atmosféru, ku ktorej sa maličkými krokmi blížime každým dňom. Tak hor sa piecť a užívať leto!

Ingrediencie

1 hrnček = 250 ml

  • 5 vajíčok (žĺtka a bielka oddelene)
  • 1/2 hrnčeka trstinového cukru (100 g)
  • 1 hrnček rozpusteného masla (200 g)
  • 3/4 hrnčeka vlažného mlieka (200 ml)
  • 1,5 hrnčeka špaldovej múky (200 g) - môžete skombinovať hladkú a celozrnnú hladkú múku
  • 2 ČL jedlej sódy

Mramorový efekt bábovky

  • 1 PL kakaa

Knihy Lenivá kuchárka

Špaldová hrnčeková bábovka

Špaldová hrnčeková bábovka ako od babičky

1 V miske vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny. Pridáme rozpustené vlažné maslo a zašľaháme ho do žĺtkovej zmesi. V druhej miske zmiešame múku so sódou a spolu s mliekom pridáme k vyšľahaným žĺtkam. Ručne premiešame metličkou, aby sa nám ingrediencie pekne prepojili. V poslednej miske si vyšľaháme bielka na tuhý sneh a následne ho po lyžiciach jemne vmiešame do cesta.

Tip na mramorový efekt bábovky

2 Cesto si rozdelíme na dve nerovnaké časti. Do menšej časti cesta jemne primiešame lyžicu kakaa. Svetlé cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy (ja používam maslo a kokos) a navrch nalejeme tmavé kakaové cesto. Vidličkou cesto vo forme trošku premiešame, aby sa nám zmiešala svetlá a tmavá farba cesta.

Máková bábovka

V živote ženy sú chvíle, keď si jednoducho potrebuje do niečoho sladkého zahryznúť :D

3 Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 170 °C 50 minút. Po uplynutí času rúru vypneme a bábovku necháme dopiecť pri zvyškovej teplote ešte 10 minút. Potom pootvoríme dvierka na rúre a necháme bábovku vychladnúť. Po cca. 15 minútach bábovku vyklopíme z formy. Podávame s hrnčekom poctivého mlieka a dobrým filmom. :) Nech vám chutí!

Špaldová hrnčeková bábovka
Špaldová hrnčeková bábovka

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.