Bábovka. Moja prvá skončila v koši. Dodnes si pamätám ako sme sa spolu s mojou staršou sestrou rozhodli upiecť našej mamke ako narodeninové prekvapenie niečo sladké. Odbehli sme k susede a tá nám dala recept na bábovku, ktorú upiekla svojej mame. Doteraz neviem, čia to bola vina, či sme poplietli mililitre s litrami my dve alebo boli zle uvedené v recepte (kiežby!), výsledok však dopadol nad očakávania.
Bábovka vytiekla z formy, "jemne" zašpinila rúru a my sme si namiesto chvály zlízli pokarhanie. Také bolo naše prvé dobrodružné pečenie, jedno z mnohých, ktoré viedlo ku katastrofe. :D Táto špaldová hrnčeková bábovka sa našťastie vydarila a okrem plného drezu riadu sa nemám na čo sťažovať (zišiel by sa ďalší pár rúk). Spolu s hrnčekom poctivého mlieka vytvára prázdninovú atmosféru, ku ktorej sa maličkými krokmi blížime každým dňom. Tak hor sa piecť a užívať leto!
Ingrediencie
1 hrnček = 250 ml
- 5 vajíčok (žĺtka a bielka oddelene)
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru (100 g)
- 1 hrnček rozpusteného masla (200 g)
- 3/4 hrnčeka vlažného mlieka (200 ml)
- 1,5 hrnčeka špaldovej múky (200 g) - môžete skombinovať hladkú a celozrnnú hladkú múku
- 2 ČL jedlej sódy
Mramorový efekt bábovky
- 1 PL kakaa
Špaldová hrnčeková bábovka ako od babičky
1 V miske vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny. Pridáme rozpustené vlažné maslo a zašľaháme ho do žĺtkovej zmesi. V druhej miske zmiešame múku so sódou a spolu s mliekom pridáme k vyšľahaným žĺtkam. Ručne premiešame metličkou, aby sa nám ingrediencie pekne prepojili. V poslednej miske si vyšľaháme bielka na tuhý sneh a následne ho po lyžiciach jemne vmiešame do cesta.
Tip na mramorový efekt bábovky
2 Cesto si rozdelíme na dve nerovnaké časti. Do menšej časti cesta jemne primiešame lyžicu kakaa. Svetlé cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy (ja používam maslo a kokos) a navrch nalejeme tmavé kakaové cesto. Vidličkou cesto vo forme trošku premiešame, aby sa nám zmiešala svetlá a tmavá farba cesta.
Máková bábovka
V živote ženy sú chvíle, keď si jednoducho potrebuje do niečoho sladkého zahryznúť :D
3 Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 170 °C 50 minút. Po uplynutí času rúru vypneme a bábovku necháme dopiecť pri zvyškovej teplote ešte 10 minút. Potom pootvoríme dvierka na rúre a necháme bábovku vychladnúť. Po cca. 15 minútach bábovku vyklopíme z formy. Podávame s hrnčekom poctivého mlieka a dobrým filmom. :) Nech vám chutí!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody