Talianska kuchyňa je mojou srdcovkou. Nemám s ňou síce bohaté skúsenosti, ale kdesi v hĺbke srdca viem, že časť môjho ja je talianske. Je to podobný pocit, ako keď miesim cesto na chlieb rukami a pri jeho spracovaní cítim, že moje ruky boli stvorené na to, aby miesili cesto a vytvárali z neho chrumkavý chlieb s vláčnou striedkou vo vnútri. Takže toto leto bude u nás (a u vás?) rozvoniavať Taliansko a začneme hneď prvým, neskutočne chutným receptom, ktorým sú pravé špagety Carbonara.
Vyskúšaj aj moju ďalšiu obľúbenú kombináciu špagiet - cestoviny s lososom a paradajkami, ktoré chutia ako leto!
Ingrediencie
na 2 porcie
- 250 g spaghettoni (najhrubší typ špagiet)
- 100 g guanciale alebo pancetty (ak ich neviete zohnať môžete použiť aj našu slaninu)
- 2 celé vajíčka
- 2 žĺtka
- 40 g pecorina
- 40 g parmezánu
- čierne korenie
- petržlenová vňať
- olivový olej (pri určovaní kvality oleja je dôležité sledovať označenie acidity na etiketách fliaš (povolená acidita pre olej extra virgine je max. 0,8, pričom čím nižšia kyslosť, teda acidita, tým lepšie je spracovanie a kvalita oleja), pôvod a výrobcu olivového oleja (nekupovať zmes z EÚ!) a kupovať panenský olivový olej (extra virgine), teda olej z prvého lisovania. Ja momentálne používam extra panenský olivový olej od Powerlogy v BIO kvalite.
Suroviny na pravé špagety carbonara alebo "nedávajte tam tú smotanu"
Pri receptoch s malým počtom ingrediencií platí jedno pravidlo: čím ich je menej, tým dôležitejšia je ich kvalita, ktorá sa podpíše na konečnom výsledku neskutočne chutného jedla. Okrem toho je v tomto prípade (keďže používame surové vajcia) dôležitý aj postup, ktorým spojíme uvedené ingrediencie dohromady.
Pravé špagety carbonara pozostávajú zo 4 ingrediencií:
- špagety (použite kvalitné hrubšie sušené cestoviny zo semolinovej múky, ja mám rada tie od Panzani alebo Barilla)
- slanina (ak máte poruke taliansky obchodík odporúčam použiť guanciale = slanina z prasacieho líčka alebo pancettu = la pancia - brucho)
- žĺtka (hustú, krémovú a doslova hebkú omáčku vytvoríte práve vďaka žĺtkam, ktoré pri správnom zahriatí zhustnú a zároveň sa ešte nezrazia, preto odporúčam použiť do receptu vajíčka, ktorým dôverujete :), najlepšie bio, domáce alebo z voľného výbehu, teda čerstvé a kvalitné)
- syr (pecorino alebo parmezán, prípadne kombinácia oboch - podieľajú sa na krémovosti jedla, nevytvárajú hrudky ani vlákna v omáčke a navyše sú dnes bežne dostupné vo väčšine supermarketov)
V niektorých receptoch na špagety carbonara nájdete aj smotanu, zarytí talianski kuchári sa pritom chytajú za hlavu a hlásajú jeden a jediný recept (the one and the only one), ktorý pozostáva len z uvedených 4 ingrediencií. Ja rada pozerám Antonia Carluccia, ktorého receptom som sa aj inšpirovala, preto som stavila na jednoduchosť a výsledok stál vďaka Antoniovi, kvalitným ingredienciám a mojej maličkosti za to. :D
Ako pripraviť špagety carbonara?
1 Najprv si dáme do veľkého hrnca (odporúčam použiť nerezový hrniec, v ktorom sa cestoviny varia najlepšie) variť vodu na cestoviny. Keď začne vrieť, osolíme ju (mala by chutiť ako more, preto pridáme na liter vody 10 g soli), premiešame a pridáme špagety. Špagety nezakrývame, občas premiešame a varíme al dente (nie sú úplne mäkké, ale zároveň nie sú vnútri surové). Na väčšiu, širokú a už teplú panvicu dáme lyžicu olivového oleja a pridáme na kocky nakrájanú slaninu. Slaninu opekáme pri strednej teplote, pustí nám svoj vlastný tuk. V miske si zatiaľ ručne s metličkou rozšľaháme celé vajíčka so žĺtkami, pridáme na jemno nastrúhaný syr (pecorino, parmezán alebo kombináciu oboch - ja som dala do omáčky 30 g pecorina a 30 g parmezánu) a premiešame.
Špargľa s prosciuttom
Mnohým z nás znejú recepty zo špargle ako jedna veľká neznáma, tento je ale pritom veľmi jednoduchý.
2 Špagety scedíme (len z nich zlejeme prebytočnú vodu, nepridávame k nim ďalšiu) a pridáme do panvice k slanine. Dôkladne premiešame a odstavíme zo sporáka. K ešte horúcim špagetám (nesmú byť ale príliš horúce) prilejeme žĺtkovo-syrovú omáčku a rýchlo a intenzívne vidličkou miešame, až kým nám na panvici nevznikne krémová omáčka. Žĺtky nám v tomto teple zhustnú a vytvoria krémovú konzistenciu, ale nezrazia sa. Hotové špagety ihneď podávame (nikdy ich opäť nezohrievame) v hlbokých tanieroch, posypané zvyškom syra a pobozkané štipkou čerstvo pomletého čierneho korenia. Na záver môžeme posypať troškou nasekanej petržlenovej vňate, pridať pohár vína a užívať si Taliansko v kuchyni. Nech vám chutí!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
38 komentárov
Ďakujem krásne Renátka, teším sa, že špagety sa podarili a chutili :-) Fotku mi môžeš poslať na e-mail alebo cez sociálne siete facebook a Instagram, budem sa tešiť :-)
Ahoj Jerry :) Tento recept je od Antonia Carluccia, uvádzam to aj v texte vyššie :) Takže určite bude veľmi podobný ako na talianskych stránkach, možno bude rozdiel trochu v gramáži podľa počtu porcií :) Nám to s petržlenom veľmi chutí, ale bazalka je tiež výborný nápad :) Držím teda palce, nech sa ich raz podarí pripraviť také, aké si mal na Lago di Garda, len či tam nebola súčasťou chuti aj samotné miesto a atmosféra :) A ďakujem pekne, baví ma tvoriť recepty a zlepšovať sa vo všetkých oblastiach, ktoré súvisia s blogovaním :) Pekný deň ti želám!
Ahoj Veronika :-)
Talianska kuchyňa ma neprestáva fascinovať tým, že ja úžasne jednoduchá a napriek tomu plná
skvelých chutí!
Pred troma rokmi sa mi splnil môj fotografický sen a strávil som aj s manželkou týždeň v regióne
Val D órcia v Toskánsku.
Za celý čas sme nenašli jedinú miestnu reštauráciu, kde by mali v jedálničku hamburgery či steaky,
ako je to už pomaly pravidlo napríklad na Slovensku.
Taliani sú na svoju kuchyňu hrdí a udržujú ju naprieč generáciami, dodržiavajúc staré – pôvodné recepty.
Som rád, že jeden z nich som objavil aj na Tvojej stránke.
Už sa teším, že vyskúšam aj niektorý ďalší :-)
Pekný deň a aj celé leto, možno plné kulinárskych zážitkov, aj Tebe !
Ahoj Jozef, ďakujem za krásny a podnetný komentár :) Presne to fascinuje na talianskej kuchyni aj mňa a pomaly pribúdajú ďalšie a ďalšie talianske kuchárske knižky, toľko dobrého majú v ich gastronómii :) V Toskánsku som bola raz a aj v tomto nádhernom údolí, musel si spraviť nádherné fotky! :) Budem sa tešiť na ďalší vyskúšaný recept a tvoju spätnú väzbu :) Krásne leto, plné kulinárskych zážitkov prajem aj ja tebe :)
Ahoj Janka, super, ako dopadlo varenie s domácimi vajíčkami? :) Bola si s výsledkom spokojná? :)
Ďakujem krásne Tatiana :) Veľmi sa teším, že špagety sa podarili a chutili :) Budem sa tešiť na ďalšie vyskúšané recepty a spätnú väzbu :)
Môžem sa spítať na recept?? Dávate 2celé vajíčka a ešte plus 2 žltky?? Ďakujem za odpoveď
Pekný deň želám, samozrejme, rada pomôžem :) Dávam 2 celé vajíčka + 2 žĺtky, 2 bielky vám teda zostanú na iné využitie :)
Pekný deň želám Veronika :) Teším sa, že ste objavili moju stránku a vyskúšali tento recept na špagety a dopadlo to výborne :) Som zvedavá, ako vám bude chutiť fazuľová polievka a dúfam, že budete rovnako spokojná aj s ostatnými vyskúšanými receptami :)
Ďakujem krásne Marta, teším sa, že ti špagety carbonara chutili a si spokojná s receptom :) Krásny deň ti želám!
Jeeeej ďakujem krásne, veľmi ste ma potešili :)
Krásny deň želám Zuzana :) Ďakujem za úžasnú spätnú väzbu k receptu na špagety carbonara, veľmi ma potešilo, že chutia rovnako úžasne ako špagety pripravené priamo v Taliansku :)
Ďakujem krásne Gabriela, teším sa, že všetkým chutilo a ďakujem aj za gratuláciu :)
mne tam tie celé vajcia tiež akosi nepasujú
Rudolf odporúčam vyskúšať a podľa chuti sa rozhodnete, či áno, alebo nie :)
Pekný deň želám Emil, ďakujem za upozornenie, nie je tam chyba, naozaj som použila 2 celé vajíčka + 2 žĺtky :)
Ďakujem krásne Ivica, tak už len takto chcem písať :)
Výborné , nieje sa čomu čudovať, keď ste použili recept od zosnulého Carluccia. No ja do svojich carbona dávam iba pecorino romano, lebo mám rád jebo silnú chuť. A mimochodom, nedávno som bol na stránke Varecha a tam tie recepty zadávali úplný amatéri.
Pekný deň želám, ďakujem krásne :) Antonio Carluccio je pre mňa obrovskou inšpiráciou, preto aj ako uvádzam v recepte, originál pochádza práve a len od neho :) Ja najradšej skúšam nové recepty z rôznych blogov, vidím, kto za nimi stojí a častokrát zdieľame spoločnú lásku k jedlu :)
Špagety boli famózne, už po inom recepte ani nesiahnem :) Ďakujem za všetky recepty, už som od vás vyskúšala toho veľa a vždy nám všetko veľmi chutilo. Vlastne vždy ked hľadám nejaký recept, najskôr pozerám tu a vždy sa teším ak nemusím hľadať inde lebo viem že odtiaľto to bude určite super chutné ! :)
Pekný deň želám Vladislava, ďakujem z celého srdca za tak krásnu spätnú väzbu k mojim receptom :) Teším sa, že špagety carbonara vám chutili a po inom recepte už ani nesiahnete :) A najviac sa teším, že sa chodíte inšpirovať práve sem, je to pre mňa pocta i záväzok tvoriť viac v jednom :)
Výborné, v priebehu pol hodinky uvarené a zjedené. Priateľ si pochvaľoval ?
Ahoj Nikola, veľmi sa teším, že špagety carbonara vám doma chutili :) Ešte mám na blogu recept na aglio olio špagety a verím, že časom pribudnú aj ďalšie, keďže ja milujem cestoviny :)
aj ja milujem cestoviny :) a vždy som vedela, že časť môjho ja španielske, sama neviem, prečo? :)
dnes uvarím špagety podľa Tvojho receptu, už sa na ne teším :)
tak to sa teším Veronika, že aj ty :) U mňa je to zase tak, že mám taký pocit, že časť môjho ja je talianske :D Držím palce, nech sa vydaria :)