Cez víkend som urobila také malé stravovacie rozhodnutie na nasledujúce mesiace - s novembrovými rannými hmlami a sychravom prichádza čas na varenie pomalších jedál, ktoré si vyžadujú čas, ale na oplátku ponúkajú nové chute a vône, sýtosť a pomalé vychutnávanie vo dvojici. Niekedy pri svetle sviečok, inokedy zababušení pod dekami, s pohárom červeného vína či sladkého dezertu práve vybraného z rúry. A prvým receptom bude recept na moje obľúbené cestoviny - bolonské špagety.
Ich príprava je jednoduchá, vyžaduje si len trošku dlhšie varenie, ale výsledok stojí za to! Túto kombináciu koreňovej zeleniny, hovädzieho a bravčového mäsa a paradajok u nás doma milujeme a na tieto chladné večery je viac ako ideálna. Príjemne zahreje, zasýti a navyše tak nejako ako to už v prípade jedla býva, aj spája. V recepte nájdete aj tip na prípravu špagiet bolognese v bezlepkovej verzii, stačí použiť bezgluténové špagety K-free, ktoré nájdete v každom Kauflande.
A ak máš cestoviny v obľube tak ako ja, vyskúšaj aj moje ďalšie recepty na cestoviny s omáčkou - pravé špagety Carbonara, zeleninové lasagne či jednoduché cestoviny s lososom a paradajkami.
Ingrediencie
na 4 porcie
- 250 g špagiet (na prípravu bezlepkovej verzie odporúčam bezgluténové špagety K-free, ktoré nájdete v Kauflande)
- 250 g mletej bravčovej krkovičky
- 250 g mletého hovädzieho krku
- 400 g drvených paradajok
- 400 ml paradajkového pretlaku
- 150 ml zeleninového vývaru
- 100 ml bieleho suchého vína
- 1 stonka stonkového zeleru
- 1 žltá cibuľa
- 1 mrkva
- 2 PL panenského olivového oleja
- soľ a čierne korenie
- ½ ČL oregana
- ½ ČL bazalky
- ½ ČL tymianu
- parmezán
- petržlenová vňať
Bolonské špagety s mletým mäsom v troch krokoch
1Do sekáčika vložíme kúsky nasekanej cibule, mrkvy a zeleru. Rozmixujeme. Na panvici s vyššími okrajmi zohrejeme olivový olej, pridáme rozmixovanú zeleninu a na nízkom plameni opekáme asi 10 minút. Opečenú zeleninu vareškou presunieme na okraje panvice a do stredu pridáme mletú bravčovú krkovičku a hovädzí krk. Mäso ochutíme soľou a čiernym korením a na vyššom plameni restujeme asi 5 minút. Mäso pravidelne premiešavame a rozdrobujeme vareškou, aby sa spravilo rovnomerne.
Vyskúšaj aj:
2 Prilejeme víno a minútu opekáme. Následne do zmesi pridáme drvené paradajky, paradajkový pretlak a jednotlivé korenia – oregano, bazalku, tymian a podľa chuti aj soľ a čierne korenie. Premiešame a varíme 30 minút na nižšom plameni. Na záver do omáčky pridáme vývar, premiešame, zakryjeme pokrievkou a varíme 45 – 60 minút.
3 Keď je omáčka takmer hotová, uvaríme vo veľkom hrnci špagety al dente. Špagety scedíme, pokvapkáme olivovým olejom a pridáme k bolognese omáčke. Pred podávaním posypeme špagety nastrúhaným parmezánom a ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
6 komentárov
Ahoj Janka, super, teším sa, že recept sa ti páči :)
Milá Jirka, tak to sa teším, že ich máte radi tak ako my :) Budem rada, ak vyskúšaš aj verziu s bielym vínom a dáš mi potom vedieť, ako vám doma chutili :) Krásny deň ti želám!
recept nezklamal
Ďakujem krásne Evka, teším sa, že sa špagety bolognese podarili :)