Ak hľadáte ideálny rýchly dezert na posledné letné večery, vyskúšajte tieto slivkové koláče z lístkového cesta. V zahraničí sú známe ako galettes resp. galetky, ktoré si môžete naplniť ľubovoľnou náplňou, sladkou, slanou alebo aj ich kombináciou. V tejto sladkej verzii so slivkami si ich viem predstaviť ako nedeľný dezert podávaný spolu s proseccom alebo aj ako hrejúci dezert spolu s čajom so štipkou rumu a korenia, ktorý si vychutnáte pri praskajúcom kozube v zimných obdobiach. Každopádne recept je to rýchly, ľahký a svieži, tak dúfam, že ho vyskúšate. :)
Ingrediencie
na 6 galetiek
- 1 balenie lístkového cesta (280 g)
- maslo
- škorica
- trstinový cukor
- slivky
- nasekané oriešky
Slivkové koláče z lístkového cesta – postup
1 Originálne galettes sa robia z iného cesta, ja som si od galetiek požičala len výsledný vzhľad (ohnuté okraje) a trošku si celú prípravu uľahčila kúpeným balením lístkového cesta. Lístkové cesto stačí len rozložiť na dosku, povykrajovať z neho pekné kruhy pomocou misky (ja som použila misku s priemerom 16 cm) a vyrezané kruhy potrieť jemnou vrstvou masla. Každý kruh posypeme cukrom a škoricou a asi 3-4 cm od okrajov naň poukladáme odkôstkované slivky narezané na mesiačiky.
Slivkové crumble
Čo je to vlastne crumble? V prvom rade rýchla dobrota, ktorá ťa zasýti a zásobí množstvom energie, pretože obsahuje samé vymakané ingrediencie.
2 Na poukladané slivky posypeme opäť trošku cukru (závisí od toho, aké slivky máte, ak sú sladučké, nemusíte pridávať ďalší cukor) a pustíme sa do prekladania okrajov. Tu sa môžete vyhrať a prekladať okraje cez slivky tak, ako sa vám to páči, podstatné je, aby sa vám cesto nepretrhlo a okraje ste zahli až cez slivky. Preložené okraje cesta potrieme rozpusteným maslom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 15 až 20 minút, kým nám okraje nezozlatnú. Pred podávaním posypeme nasekanými orieškami a môžeme pridať aj kopček zmrzliny alebo gréckeho jogurtu. :) Nech vám chutí!
3 Budem veľmi rada, ak tieto rýchle koláče z lístkového cesta vyskúšate a dáte mi vedieť, ako sa vám podarili. Nezabudnite, že náplň si môžete zvoliť ľubovoľne podľa toho, čo vám chutí a určite sa nevyhýbajte ani slanej verzii. Na trhoch to hýri paradajkami a cuketami, takže slaná verzia s kozím syrom by mohla byť famózna. Ale nezabúdajte ani na sladké, také jesenné zemou obité jabĺčka nájdu svoje uplatnenie aj tu. Krásny deň vám prajem!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
2 komentáre
Ahoj, ja som to skusima s jablkom ale bolo to celkom fajn az na niektore rozcaptane kusky?pridal by som aj foto ale zial neviem
Ahoj Vierka, teším sa, že si koláčiky vyskúšala a chutili ti :) Rozčaptané kúsky nevadia, podstatné je, aby chutilo :)