Domáce slivkové gule patria medzi moje obľúbené recepty na sladký obed či večeru. Jedlo, ktoré prináša pocit, akoby som bola opäť na prázdninách u babičky. Sedela na priedomí, hladkala psíka a jednou rukou vyjedala ešte teplé slivkové gule poliate maslom a posypané osladeným tvarohom. Recept na domáce slivkové gule nájdeš už v najstarších slovenských kuchárskych knižkách, v zápiskoch od babičky či v tvojom vlastnom receptári. Či už máš svoj vlastný recept alebo nie, vyskúšaj môj jednoduchý recept na výborné slivkové gule, ktoré máš pripravené za pár minút!
Na prípravu cesta budeš potrebovať minimum ingrediencií - tvaroh, vajcia, krupicu, trošku strúhanky a cukru. Vymiešaš cesto, zabalíš doň nejaké dobré ovocie, vygúľaš guľku a šup s ňou do vody! Uvaríme, polejeme maslom, posypeme tvarohom a sladká tradičná pochúťka je na svete. A ak chceš vyskúšať nejaké ďalšie sladké dobroty zo stredoeurópskej kuchyne, odporúčam môj recept na tvarohové guľky so strúhankou, babičkine marhuľové guľky so zemiakového cesta, či najlepšie zemiakové šúľance s makom.
Ingrediencie
na cca 9 ks väčších guliek
Cesto na slivkové gule
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 2 vajcia
- 75 g pšeničnej krupice
- 25 g strúhanky
- 8 g vanilkového cukru
- štipka soli
Náplň a servírovanie
- 9 malých sliviek
- maslo
- hrudkovitý tvaroh
- vanilkový cukor
Cesto na slivkové gule bez zemiakov
1V miske rozmiešame vidličkou hrudkovitý tvaroh so štipkou soli, vanilkovým cukrom a vajíčkami. Pridáme krupicu a zmes opäť premiešame pomocou vidličky. Podľa potreby pridáme strúhanku, ja som dala 25 g, ale odporúčam prisypávať postupne, aby výsledné cesto nebolo príliš tuhé, stačí ak bude kompaktné a jemne lepivé a budú sa z neho dať robiť guľky. Predtým, než sa pustíme do formovania a napĺňania guliek slivkami, necháme cesto odležať 15 minút na kuchynskej doske. Medzitým dáme variť vodu vo väčšom hrnci.
2
Z cesta odoberáme kúsky, ktoré jemne roztlačíme v dlaniach na menšie placky. Do každej placky položíme malú slivku (aj s kôstkou), placku zabalíme a v dlaniach vytvarujeme gule. Ak máš väčšie ovocie, môžeš ho prekrojiť a dovnútra vložiť len polovicu alebo štvrtinu ovocia. Ak sa ti cesto lepí príliš, navlhči si ruky studenou vodou, prípadne môžeš zakryté cesto odložiť do chladničky na 30 minút. Keď začne voda vrieť, stíšime plameň na stredný a gule vhodíme do vody. Varíme cca 13 - 15 minút, celkový čas závisí od veľkosti guliek. Slivkové gule občas premiešame, aby sa neprilepili na dno hrnca. Gule po čase vyplávajú navrch, vtedy ich povaríme ešte nejaké 2 - 3 minúty a následne ich scedíme.
Tvarohová posýpka a vanilkové maslo
3V menšom hrnci roztopíme približne 3 plátky masla. Keď je maslo takmer roztopené, pridáme jedno balenie vanilkového cukru (8 g) a premiešame. Guľky pomastíme vanilkovým maslom a posypeme hrudkovitým tvarohom, ktorý sme zmiešali s trochou vanilkového alebo trstinového cukru. Guľky môžeme pred servírovaním prekrojiť na polovicu a vybrať z každej kôstku, ide to ľahko a nemusíš sa báť, že ju niekto omylom zje v tej rýchlosti vychutnávania. :-) Nám ju tam babička nechávala, ale upozornila nás na to, takže sme si dávali pozor a vychutnávali pomaličky každé sústo.
Tip
- Slivkové gule sú výborné aj s makovou posýpkou, stačí vynechať tvarohovú posýpku a namiesto toho zmiešať čerstvo namletý mak s práškovým cukrom. Množstvo cukru odporúčam prispôsobiť, prisypávať postupne a ochutnávať. Tak, aby bol výsledok akurát, ani príliš či málo sladký.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
2 komentáre
Ahoj, myslíš, že sa dá alternovat 1:1 s jemným tvarohom? Alebo to s tým nepôjde? (Žijem mimo Slovenska a hrudkovity tvaroh tu nejako nepoznajú 🥲)
ja dávam do sliviek po vybratí kôstky maličkú kocku cukru obalenú škoricou