V lete sa pulty na Miletičke prehýbajú zeleninou, takže môj jedálniček naberá na farebnosti. Keď som na trhu zbadala krásne cherry paradajky a bazalku voňajúcu široko-ďaleko, myseľ sa mi rozbehla na plné obrátky. A keďže sme sa len nedávno vrátili z našej cesty po Toskánsku, mojou prvou voľbou bola pizza. Chrumkavá, s ťahajúcim sa syrom a pukajúcimi šťavnatými paradajkami. Bohužiaľ mi však moja rúra vypovedala na poslednú chvíľu službu, preto som siahla po remoske. Remoska je známa skôr u staršej generácie, ale počula som, že na ňu nedajú dopustiť ani milovníci pečenia domáceho chleba.
Takže som zarobila cesto na pizzu, dokúpila ďalšie ingrediencie a pustila sa do testovania remosky. Výsledkom bol slaný koláč s mozzarellou, voňajúci bazalkou, s miestami hrubším cestom, keďže moje naťahovanie cesta nebolo úplne dokonalé :) Pizza v domácom prevedení má mnoho podôb. Od hrubého cesta, rôznych ingrediencií v zmysle "čo chladnička dala", po kečupové variácie a použitie leča. Žiadnu z týchto možností nezavrhujem, skúste však pri vytváraní tej vašej variácie staviť na kvalitné suroviny. Chlebová múka, paradajkový základ, mozzarella a čerstvá bazalka vám zabezpečia súhlasné pokyvkávanie stravníkov.
Ingrediencie
na 2 slané koláče s Ø 20 cm
Cesto na slaný koláč
- 300 g hladkej chlebovej múky
- 1 ČL instantného droždia
- 180 ml teplej vody
- 1 PL olivového oleja
- 1 ČL soli
Paradajková omáčka
- 1 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 400 g lúpaných paradajok v konzerve
- 1 ČL oregana
- soľ a čierne korenie
Topping
- mozzarella
- parmezán
- prosciutto šunka
- cherry paradajky
- čerstvé lístky bazalky
Slaný koláč s mozzarellou a bazalkou - pečenie v remoske
1 Do väčšej misky dáme múku a droždie a dobre premiešame. Pridáme teplú vodu a olivový olej a pomocou mixéra s hákmi na hnetenie hnetieme na nízkych otáčkach 2 - 3 minúty, kým sa nám ingrediencie nespoja. Pridáme soľ a pokračujeme v hnetení, až sa nám cesto začne oddeľovať od stien misky a vznikne nám jedna gulička jemne lepkavého cesta. Trvá to cca. 5 až 7 minút. Ak je cesto príliš suché, pridáme lyžicu teplej vody, ak je naopak príliš lepkavé, pridáme lyžicu múky. Hotové cesto premiestnime do väčšej misky vymastenej olejom, dobre prikryjeme plastovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
Paradajková omáčka
2 Kým nám cesto kysne, pripravíme si paradajkovú omáčku. Na strednej teplote v malom hrnci zohrejeme olivový olej. Pridáme prelisované strúčiky cesnaku a smažíme 2 - 3 minúty, až nám cesnak začne rozvoniavať po byte. Prilejeme paradajky z konzervy (aj so šťavou), okoreníme oreganom, soľou a čiernym korením a premiešame. Pri strednej teplote varíme 10 minút, pričom omáčku raz za čas premiešame. Necháme vychladnúť.
Hummus nátierka s avokádom
V spojení s čerstvo nakrájanou zeleninou získate ľahký obed do práce, ktorý si môžete oživiť chrumkavými domácimi hranolkami.
3 Vykysnuté cesto preložíme na jemne pomúčenú kuchynskú dosku a rozdelíme na polovicu. Druhú polovicu odložíme naspäť do misky a prikryjeme fóliou. Prvú polovicu chytíme do rúk a prstami naťahujeme cesto ku krajom. Okraje trochu nazberkáme, aby nám pri pečení nepretiekla šťava. Vytvarované cesto premiestnime na jemne naolejovaný papier na pečenie a vložíme ho do remosky. Na cesto lyžicou natrieme paradajkový základ, poukladáme kúsky mozzarelly, prosciutto šunky, posypeme parmezánom a pridáme pár cherry paradajok a lístkov bazalky. Zakryjeme pokrievkou, zapojíme do zásuvky a zapneme. Pečieme cca. 30 minút, až kým slaný koláč nie je upečený.
4 Hotový slaný koláč vytiahneme z remosky a ešte teplý nakrájame a zjeme. Popri jedení prvého môžete dať piecť vaše druhé cesto. Po dojedení budete radi, že ste upiekli rovno dva slané koláče, keďže idú ako teplé rožky :)
Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Remoska.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
2 komentáre
Veronika zdravím vás, dal by sa koláčik upiecť aj bez remosky?
Ďakujem vopred za odpoveď
Ahoj Dominika, koláč sa dá upiecť aj bez remosky :) Piekla by som ho na 180 stupňov Celzia cca 30 minút .) Držím palce, nech sa vydarí, ak sa ho rozhodneš vyskúšať :)