Na ryžový nákyp nemá väčšina z nás pekné spomienky. Väčšinou sa nám spája so školskou jedálňou a suchou ryžou zaliatou ovocím. Skrátka spomienka, ktorú sa snažíme pochovať v hĺbke tej najzadnejšej zásuvky našej mysle, ktorú otvárame len pri vzácnych príležitostiach, aby sme ju po opätovnom sklamaní opäť zavreli :D Raz som už urobila jeden naozaj dobrý ryžový nákyp, ktorý sa na krátky čas stal mojím obľúbeným receptom. Jeho veľká nevýhoda však spočívala v množstve času, ktorý som pri ňom strávila a hore riadov, ktoré sa mi pri jeho príprave nakopili v kuchyni.
Takže dnes vám predstavujem svojho víťaza, ktorý síce nespĺňa všetky tradičné požiadavky na ryžový nákyp (keďže v ňom nie sú žĺtka, bielka vyšľahané do snehu a nepečie sa vo vodnom kúpeli alebo v pare), ale chutí famózne a hodí sa nielen na raňajky, ale aj na obed či sladkú večeru.
Ingrediencie
na 3 porcie
- 220 g guľatozrnnej ryže
- 750 ml mlieka
- štipka soli
- citrónová kôra z 1 menšieho bio citróna
- 1 vanilkový cukor
- 2 PL trstinového cukru
- 30 g masla
Sladký kompót
- hrsť odkôstkovaných višní z kompótu
- 2 PL trstinového cukru
- šťava z 2 pomarančov
Rýchly ryžový nákyp bez vajec a starostí :)
1 Ryžu si odvážime, presypeme do sitka a premyjeme pod prúdom studenej vody. Následne ju vložíme do hrnca a zalejeme mliekom. Pridáme štipku soli a citrónovú kôru, premiešame a pri strednej teplote za občasného miešania privedieme do varu. Znížime teplotu, prikryjeme pokrievkou a za občasného miešania varíme dovtedy, kým nám ryža neabsorbuje všetko mlieko. Trvá to cca. 25 - 35 minút. Naozaj dbáme na pravidelné premiešavanie, aby nám ryža neprihorela naspodku hrnca a nemali sme tak z prípravy ryžového nákypu skôr traumu než potešenie :)
Vanilková Panna Cotta
Vanilková Panna cotta patrí medzi moje najobľúbenejšie dezerty.
2 Keď sa nám absorbuje takmer všetko mlieko (ryža má už krémovú konzistenciu), stiahneme ju zo sporáka a pridáme k nej cukor, vanilku a kocky masla. Premiešame, opäť zakryjeme pokrievkou a necháme chvíľku odpočívať. V malom hrnci si zatiaľ pripravíme chuťovo úžasnú ovocnú zložku, ktorá dokonale dopĺňa krémovú mliečnu ryžu. V malom hrnci si teda privedieme do varu višne, pomarančovú šťavu a cukor. Znížime teplotu a varíme 15 minút, aby nám omáčka zhustla. Do pohára alebo do misky dávame na striedačku ovocie a ryžu. A už len vychutnávame jednoduchšiu verziu ryžového nákypu, s ktorou je svet chutí hneď krajší.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
16 komentárov
Ďakujem krásne Peter za skvelú spätnú väzbu k receptu na ryžový nákyp :) Teším sa, že splnil účel – minimum špinavých riadov, málinko času na prípravu a chutný výsledok :)
Mne to viac chutovo pripominalo ryzovy nakyp ako mliecnu ryzu, asi kvoli tomu maslu. Ta omacka z ovocia mi nezhustla ani po 15 minutach, ale vobec to nevadilo. Ryza bola hotova uz za 20 minut, takze uz budem robit len tuto rychlu verziu nakypu, dakujem za recept :)
Milá Veronika, teším sa, že ti môj recept chuťovo pripomínal ryžový nákyp :) Bude to maslo, predsa len postup je rovnaký ako pri klasickom ryžovom nákype, len som vynechala tú najzdĺhavejšiu časť – žĺtka a sneh z bielok. Mne to tam vôbec nechýba a je to predsa len menej hrncov, menej času v kuchyni a pritom ozajstná dobrota :) Hmmm, ono to v podstate ani nevadí, ak nezhustne, ja zvyknem pridať aj sirup, napr. naposledy som dala pomarančovo-jazmínový od Herberta a je to taký ďalší level chutí :D Teším sa každopádne, že ho budeš robievať :) Krásny deň ti želám.
Zlata moja,
zmeň si názov receptu. To nie je ryžový nákyp, ale ryža v mlieku.
Milá Maya, ďakujem za tvoju spätnú väzbu k receptu :) V úvode receptu uvádzam, že nejde o klasický ryžový nákyp, ale o moju rýchlejšiu, jednoduchšiu a pritom veľmi chutnú verziu :) Pekný deň ti prajem!
Prave dovarene, mnam ??
Ahoj Veronika, jeeej teším sa veľmi, že chutilo :)) Dúfam, že vyskúšaš aj niektorý z mojich ďalších receptov :P Krásny deň ti prajem!
Výborné! Práve som zjedla dve porcie :) namiesto bezlaktozového mlieka som dala mandľové. A podarilo sa! :)
Ahooj, skvelé, veľmi sa teším, že sa ryžový nákyp vydaril a ešte aj v bezlaktózovej verzii :)
toto nieje ryžový nákyp , skôr mliečna ryža ktorú tiež zbožňujem a podobne robím aj ryžovú tortu len do tej ide ešte vyslahaná šľahačka , pre mna je nákyp keď sa pece, odhliadnuc od toho všetko chuti mňaaaam ??
Ahoj Nikol, v úvode receptu píšem o tom, že to vôbec nie je recept na klasický ryžový nákyp, nakoľko sa nepečie a nejdú doň ani vajíčka :) Chcela som urobiť ľahšiu a rýchlejšiu verziu ryžového nákypu, viem že sa podobá na mliečnu ryžu, ide sem však aj maslo, takže nesie prvky aj mliečnej ryže aj ryžového nákypu :) A tak vznikol ryžový nákyp bez vajec, taký, ktorý šetrí čas a počet riadov :D Ďakujem krásne, teším sa, že ti chutí! :)
Skúsim tento ryžový nákyp,lebo je jednoduchší ako ten klasický,so snehom atd. A chcem len povedať,že v tomto blogu sú nádherné fotografie,veľmi sa mi páči. tina
Ahoj Tina, veľmi sa teším, že sa ti páčia fotky na mojom blogu :) A taktiež že vyskúšaš tento recept na ryžový nákyp, klasický je super, ak sa robí presne podľa pravidiel, ale je s ním strašne veľa práce, pričom ten čas môžeme niekedy využiť aj inak a možno lepšie :) Dúfam, že ti bude chutiť.
Určite skúsim.
Teším sa, že ho vyskúšaš a budem rada, ak mi dáš vedieť, ako to dopadlo :) Prajem pekný deň.