Domov ReceptyKoláče a zákusky Nadýchaná čerešňová bublanina

Nadýchaná čerešňová bublanina

Autor: Veronika Čopíková
Čerešňová bublanina

Ak zbožňuješ tradičné slovenské koláče upravené na tú najlepšiu možnú verziu, tento recept na bublaninu je pre teba ten pravý. :-) Čerešňová bublanina je nadýchaná, pripravená takmer ako z piškótového cesta, plná ovocia a na povrchu chrumkavá vďaka pridaným mandľovým plátkom.Olej nahrádza maslo, mlieko zase smotana na šľahanie a klasickú polohrubú múku dopĺňa celozrnná špaldová múka.

Vďaka týmto vylepšeniam a samostatnému vyšľahaniu snehu z bielkov, má bublanina nadýchanú konzistenciu ako obláčik. Vyskúšaj ju v mojej čerešňovo-ríbezľovej verzii, výborná však bude aj s marhuľami, jahodami či slivkami. Medzi mojimi obľúbenými tradičnými receptami na koláče nájdeš aj hrnčekový koláč, strúhaný tvarohový koláč vylepšený o citrónovú kôru, či slivkový koláč z kysnutého cesta.

Tipy na dosiahnutie nadýchanej bublaniny

  • žĺtky a bielky vyšľaháme mixérom - žĺtky s cukrom do nadýchanej svetlej peny, bielky so štipkou soli do tuhého snehu
  • ingrediencie by mali mať izbovú teplotu - maslo roztopíme a necháme vychladnúť, všetky ingrediencie z chladničky si vyberieme v predstihu, teda ešte predtým, než sa pustíme do pečenia a nevyberáme ich až postupne počas prípravy
  • múku preosejeme a kypriaci prášok pridáme do suchých ingrediencií až na záver, teda až v okamihu, keď ideme vmiešať suché ingrediencie k mokrým
  • rúru si predhrejeme už počas prípravy bublaniny. Moja rúra napríklad zapípa, keď je zohriata na teplotu, ktorú zadám počas prípravy receptu. Akonáhle bublaninu posypem ovocím, troškou cukru a mandľovými plátkami, hneď ju vložím do vyhriatej rúry
  • počas pečenia neotvárame dvierka, spravíme tak až v závere, keď potrebujeme otestovať, či je koláč upečený. Bublaninu necháme dobre vychladnúť, až následne sa pustíme do krájania a vychutnávania.

Ingrediencie

na  formu 33 x 24 cm

  • 4 vajcia
  • 120 g trstinového cukru
  • 100 g masla
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 100 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
  • 100 g polohrubej pšeničnej múky
  • 20 g kukuričného škrobu
  • 1,5 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • štipka soli
  • hrsť čerešní a ríbezlí
  • 8 g vanilkového cukru
  • mandľové plátky

Knihy Lenivá kuchárka

Rýchla čerešňová bublanina

Najlepšia čerešňová bublanina

1Najprv si pripravíme ingrediencie - žĺtky oddelíme od bielkov a dáme do dvoch samostatných misiek. K bielkom pridáme štipku soli a vyšľaháme na tuhý sneh. K žĺtkam pridáme trstinový cukor a šľaháme pár minút do svetlej peny, trvá to cca 3 až 5 minút pri vysokých otáčkach mixéra. Následne pridáme k žĺtkovej zmesi vlažné rozpustené maslo a smotanu na šľahanie izbovej teploty a ručne metličkou premiešame. V menšej miske zmiešame suché ingrediencie - hladkú a polohrubú múku, kukuričný škrob a kypriaci prášok do pečiva.

2Suché ingrediencie prisypeme k mokrým a dobre premiešame. Následne do cesta jemne vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Cesto vylejeme do papierom vyloženej formy a posypeme odkôstkovanými čerešňami a ríbezľami. Povrch bublaniny zľahka poprášime vanilkovým cukrom a ozdobíme mandľovými plátkami. Vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme približne 35 minút. Po uplynutí času necháme vychladnúť a až následne sa pustíme do vychutnávania nadýchanej ovocnej bublaniny, pokladu nášho detstva. :-)

Rýchla čerešňová bublanina

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

13 komentárov

Gabriela 14.6.2024 - 13:24
Vynikajúci recept, rovnako ako všetky Tvoje inšpirácie, Veronika. Nie je málo vláčny ako mnohé iné bublaniny, to asi vďaka zemiakovej múčke a smotane.
Reaguj
Petra Ježeková 18.10.2023 - 17:36
Dnes som ju piekla a zabudla som primiešať sneh z bielkov. Zbadala som ho na linke až keď už bola bublanina v rúre. Tak som ho dvadsať minút pred koncom pečenia natrela na bublaninu a trochu pocukrila práškovým cukrom. Bublanina bola aj tak nadýchaná a chutí výborne aj s bielkovou čapicou :-)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 6:40

Ahoj Petra, to sa veľmi teším, že si sa takto skvele vynašla a bublanina sa podarila tak či onak :-)

Reaguj
Gabriela 24.8.2023 - 13:33
Výborný aj v bezlepkovej verzii, dala som 100g mandľovej múky ( Raciola) a 100g pomletých bezlepkových ovsených vločiek. Do večera bol fuč a ani si nevšimli , že bol gluten free.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 28.8.2023 - 11:10

Ahoj Gabriela, perfektné, to sa veľmi teším, že sa podaril aj v bezlepkovej verzii :) A ďakujeme za tip pre všetkých bezlepkáčov, ako na to :)

Reaguj
Katarína 19.7.2023 - 20:32
Tiež sa prikláňam k verzii s menej cukru a určite vyskúšam s čerešňami a ríbezlami. Páči sa mi celozrnná múka a v sobotu sa pustím do pečenia a keď zajtra kúpim ovocie,tak možno aj hneď upečiem. Ďakujem za všetky recepty.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 25.7.2023 - 18:45

Ahoj Katka, pokojne aj menej cukru, pre nás to bolo akurát, ale závisí aj od použitého ovocia :) Som rada, že ťa recept zaujal a som zvedavá, čo povieš na výsledok, keď bublaninu vyskúšaš :) Krásny deň ti želám!

Reaguj
Gabo 8.6.2022 - 14:08

Dakujem za recept! trosku som upravila, aby bol bezmliecny – kokosovy olej a kokosovy jogurt – a je vynikajuci ?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 13:17

Ďakujem krásne Gabo, teším sa, že koláčik sa podaril a chutil :) A super si sa vynašiel ohľadom premeny bublaniny na bezmliečnu verziu :)

Reaguj
Jana 6.6.2020 - 20:49

Veronika Tvoja ceresnova bublanina – to je nebicko v papulke:) nadychana, lahucka, chutna… prave som ju vybrala z truby a este teplu som ju skratka musela ochutnat…..to je najlepsia bublanina, aku som kedy jedla!!
Osobne by mi stacilo menej cukru, 80 miesto 120g, plus vanilka. Ale rodina je na sladke a tak su aj oni velmi spokojni.
Dakujem za dalsi skvely receptik.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 19.7.2020 - 15:44

Milá Janka, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k čerešňovej bublanine :) Veľmi sa teším, že vám doma chutila a je presne taká, aká by mala byť – nadýchaná, ľahučká a chutná :) Cukor pokojne treba ubrať, každý je zvyknutý na inú mieru sladkosti a závisí tiež od toho, aké sladké čerešne máš. Ale ja som určite za, pokiaľ ide i znižovanie množstva cukru v receptoch :) Ďakujem ešte raz a dúfam, že aj ostatné recepty ti budú chutiť rovnako dobre :)

Reaguj
Milota 10.6.2019 - 21:53

Ahoj Veronika,

namiesto kyslej smotany nieco nemliecne? a kukuricny skrob nahradit tapiokovym je ok? skusal niekto?

dakujem

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 26.7.2019 - 22:48

Ahoj Milota, kyslú smotanu by som nahradila kokosovým mliekom z plechovky (tou tuhou časťou) a maslo kokosovým olejom :) Kukuričný škrob môžeš v pohode nahradiť tapiokovým, je to ok :) Držím palce, nech sa vydarí, ak sa ju rozhodneš vyskúšať :)

Reaguj