Ak zbožňuješ tradičné slovenské koláče upravené na tú najlepšiu možnú verziu, tento recept na bublaninu je pre teba ten pravý. :-) Čerešňová bublanina je nadýchaná, pripravená takmer ako z piškótového cesta, plná ovocia a na povrchu chrumkavá vďaka pridaným mandľovým plátkom.Olej nahrádza maslo, mlieko zase smotana na šľahanie a klasickú polohrubú múku dopĺňa celozrnná špaldová múka.
Vďaka týmto vylepšeniam a samostatnému vyšľahaniu snehu z bielkov, má bublanina nadýchanú konzistenciu ako obláčik. Vyskúšaj ju v mojej čerešňovo-ríbezľovej verzii, výborná však bude aj s marhuľami, jahodami či slivkami. Medzi mojimi obľúbenými tradičnými receptami na koláče nájdeš aj hrnčekový koláč, strúhaný tvarohový koláč vylepšený o citrónovú kôru, či slivkový koláč z kysnutého cesta.
Tipy na dosiahnutie nadýchanej bublaniny
- žĺtky a bielky vyšľaháme mixérom - žĺtky s cukrom do nadýchanej svetlej peny, bielky so štipkou soli do tuhého snehu
- ingrediencie by mali mať izbovú teplotu - maslo roztopíme a necháme vychladnúť, všetky ingrediencie z chladničky si vyberieme v predstihu, teda ešte predtým, než sa pustíme do pečenia a nevyberáme ich až postupne počas prípravy
- múku preosejeme a kypriaci prášok pridáme do suchých ingrediencií až na záver, teda až v okamihu, keď ideme vmiešať suché ingrediencie k mokrým
- rúru si predhrejeme už počas prípravy bublaniny. Moja rúra napríklad zapípa, keď je zohriata na teplotu, ktorú zadám počas prípravy receptu. Akonáhle bublaninu posypem ovocím, troškou cukru a mandľovými plátkami, hneď ju vložím do vyhriatej rúry
- počas pečenia neotvárame dvierka, spravíme tak až v závere, keď potrebujeme otestovať, či je koláč upečený. Bublaninu necháme dobre vychladnúť, až následne sa pustíme do krájania a vychutnávania.
Ingrediencie
na formu 33 x 24 cm
- 4 vajcia
- 120 g trstinového cukru
- 100 g masla
- 100 ml smotany na šľahanie
- 100 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
- 100 g polohrubej pšeničnej múky
- 20 g kukuričného škrobu
- 1,5 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- štipka soli
- hrsť čerešní a ríbezlí
- 8 g vanilkového cukru
- mandľové plátky
Najlepšia čerešňová bublanina
1Najprv si pripravíme ingrediencie - žĺtky oddelíme od bielkov a dáme do dvoch samostatných misiek. K bielkom pridáme štipku soli a vyšľaháme na tuhý sneh. K žĺtkam pridáme trstinový cukor a šľaháme pár minút do svetlej peny, trvá to cca 3 až 5 minút pri vysokých otáčkach mixéra. Následne pridáme k žĺtkovej zmesi vlažné rozpustené maslo a smotanu na šľahanie izbovej teploty a ručne metličkou premiešame. V menšej miske zmiešame suché ingrediencie - hladkú a polohrubú múku, kukuričný škrob a kypriaci prášok do pečiva.
2Suché ingrediencie prisypeme k mokrým a dobre premiešame. Následne do cesta jemne vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Cesto vylejeme do papierom vyloženej formy a posypeme odkôstkovanými čerešňami a ríbezľami. Povrch bublaniny zľahka poprášime vanilkovým cukrom a ozdobíme mandľovými plátkami. Vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme približne 35 minút. Po uplynutí času necháme vychladnúť a až následne sa pustíme do vychutnávania nadýchanej ovocnej bublaniny, pokladu nášho detstva. :-)
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
13 komentárov
Ahoj Petra, to sa veľmi teším, že si sa takto skvele vynašla a bublanina sa podarila tak či onak :-)
Ahoj Gabriela, perfektné, to sa veľmi teším, že sa podaril aj v bezlepkovej verzii :) A ďakujeme za tip pre všetkých bezlepkáčov, ako na to :)
Ahoj Katka, pokojne aj menej cukru, pre nás to bolo akurát, ale závisí aj od použitého ovocia :) Som rada, že ťa recept zaujal a som zvedavá, čo povieš na výsledok, keď bublaninu vyskúšaš :) Krásny deň ti želám!
Dakujem za recept! trosku som upravila, aby bol bezmliecny – kokosovy olej a kokosovy jogurt – a je vynikajuci ?
Ďakujem krásne Gabo, teším sa, že koláčik sa podaril a chutil :) A super si sa vynašiel ohľadom premeny bublaniny na bezmliečnu verziu :)
Veronika Tvoja ceresnova bublanina – to je nebicko v papulke:) nadychana, lahucka, chutna… prave som ju vybrala z truby a este teplu som ju skratka musela ochutnat…..to je najlepsia bublanina, aku som kedy jedla!!
Osobne by mi stacilo menej cukru, 80 miesto 120g, plus vanilka. Ale rodina je na sladke a tak su aj oni velmi spokojni.
Dakujem za dalsi skvely receptik.
Milá Janka, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k čerešňovej bublanine :) Veľmi sa teším, že vám doma chutila a je presne taká, aká by mala byť – nadýchaná, ľahučká a chutná :) Cukor pokojne treba ubrať, každý je zvyknutý na inú mieru sladkosti a závisí tiež od toho, aké sladké čerešne máš. Ale ja som určite za, pokiaľ ide i znižovanie množstva cukru v receptoch :) Ďakujem ešte raz a dúfam, že aj ostatné recepty ti budú chutiť rovnako dobre :)
Ahoj Veronika,
namiesto kyslej smotany nieco nemliecne? a kukuricny skrob nahradit tapiokovym je ok? skusal niekto?
dakujem
Ahoj Milota, kyslú smotanu by som nahradila kokosovým mliekom z plechovky (tou tuhou časťou) a maslo kokosovým olejom :) Kukuričný škrob môžeš v pohode nahradiť tapiokovým, je to ok :) Držím palce, nech sa vydarí, ak sa ju rozhodneš vyskúšať :)