Domov ReceptyKoláče a zákusky Ríbezľový koláč so snehom

Ríbezľový koláč so snehom

Autor: Veronika Čopíková
Ríbezľový koláč

Leto je v plnom rozpuku a trh žiari všetkými farbami ovocia a zeleniny, sviežosti a šťavnatosti. V tomto období rada pečiem sezónne koláče a zákusky, preto na mojom blogu nesmie chýbať ani jednoduchý recept na fantastický ríbezľový koláč so snehom. Jemne chrumkavé cesto, ktoré máš pripravené v miske v priebehu 5-tich minút, vrstva tvarohového krému posypaná kyselkavými ríbezľami a zapečený vanilkový sneh. Ríbezľový koláč je skrátka dokonalým spôsobom, ako spojiť letnú sviežosť tvarohu a jemne kyslú chuť ríbezlí do jedného osviežujúceho dezertu. :-)

Vyskúšaj aj ďalšie recepty s príchuťou leta, v ktorých zužitkuješ sezónne ovocie do posledného kúska, odporúčam ti najmä moje recepty na nadýchanú čerešňovú bublaninu, rýchly hrnčekový koláč plný ovocia, vláčny cuketový koláč s vôňou perníkového korenia, slivkový kysnutý koláč s mrveničkou z marcipánu, či šťavnatý mrkvový koláč s pomarančom.

Ingrediencie

na okrúhlu formu s Ø 24 cm

Strúhané cesto

  • 160 g hladkej múky (skombinovala som napoly hladkú pšeničnú a celozrnnú hladkú špaldovú)
  • 30 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • 1 žĺtok
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • štipka soli

Tvarohová náplň

  • 500 g krémového tvarohu
  • 70 g kryštálového cukru
  • 2 žĺtky
  • 150 g ríbezlí

Zapečený sneh

  • 3 bielky
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • štipka soli

Knihy Lenivá kuchárka

Ríbezľový koláč

Jednoduchý ríbezľový koláč s vanilkovým snehom

1V miske zmiešame hladkú múku s práškom do pečiva, štipkou soli a práškovým cukrom. Pridáme na kocky nakrájané maslo a žĺtok a rukou vypracujeme na kompaktné cesto. Cesto vytvarujeme do placky, zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky na 2 hodiny (ak sa ponáhľaš, môžeš ho vložiť do mrazničky na 30 minút).

Po uplynutí času cesto nastrúhame na plech vyložený papierom na pečenie. Ja som ríbezľový koláč piekla v okrúhlej forme na tart s vyberateľným dnom, nastrúhané cesto som teda prstami utľapkala na dno a boky formy. Ak budeš koláč piecť v klasickom menšom plechu, nastrúhané cesto prstami utľapkaj iba na dne formy. Podľa veľkosti plechu navýš množstvo ingrediencií.

Vyskúšaj aj tieto recepty plné ovocia

2V miske zmiešame tvaroh, cukor a žĺtky. Tvarohovú náplň nalejeme na cesto, urovnáme a posypeme čerstvými alebo mrazenými ríbezľami. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 180 °C cca 20 minút. Medzitým v miske vyšľaháme bielky so štipkou soli, kryštálovým a vanilkovým cukrom na sneh. Po uplynutí 20 minút ríbezľový koláč vytiahneme z rúry a nanesieme naň sneh. Vložíme opätovne do rúry a pečieme na 150 °C cca 20 minút.

Po upečení necháme koláč vychladnúť a odložíme ho na 2 hodiny do chladničky. Takto chutí ríbezľový koláč so snehom najlepšie - tak trochu ako cheesecake s jemnou zapečenou penou navrchu.

Ríbezľový koláč

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

1 komentár

jana 7.9.2023 - 16:51
uf, piekla som to podla navodu a je to komplet tekute. Cca 20 minut rozumej dobrych minimalne 30 minut a az potom pridat sneh. A potom tiez este aspon 30 minut. Velmi nemam rada taketo recepty, clovek tam da dobre suroviny a moze to vyhodit.
Reaguj