Leto je v plnom rozpuku a trh žiari všetkými farbami ovocia a zeleniny, sviežosti a šťavnatosti. V tomto období rada pečiem sezónne koláče a zákusky, preto na mojom blogu nesmie chýbať ani jednoduchý recept na fantastický ríbezľový koláč so snehom. Jemne chrumkavé cesto, ktoré máš pripravené v miske v priebehu 5-tich minút, vrstva tvarohového krému posypaná kyselkavými ríbezľami a zapečený vanilkový sneh. Ríbezľový koláč je skrátka dokonalým spôsobom, ako spojiť letnú sviežosť tvarohu a jemne kyslú chuť ríbezlí do jedného osviežujúceho dezertu. :-)
Vyskúšaj aj ďalšie recepty s príchuťou leta, v ktorých zužitkuješ sezónne ovocie do posledného kúska, odporúčam ti najmä moje recepty na nadýchanú čerešňovú bublaninu, rýchly hrnčekový koláč plný ovocia, vláčny cuketový koláč s vôňou perníkového korenia, slivkový kysnutý koláč s mrveničkou z marcipánu, či šťavnatý mrkvový koláč s pomarančom.
Ingrediencie
na okrúhlu formu s Ø 24 cm
Strúhané cesto
- 160 g hladkej múky (skombinovala som napoly hladkú pšeničnú a celozrnnú hladkú špaldovú)
- 30 g práškového cukru
- 100 g masla
- 1 žĺtok
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- štipka soli
Tvarohová náplň
- 500 g krémového tvarohu
- 70 g kryštálového cukru
- 2 žĺtky
- 150 g ríbezlí
Zapečený sneh
- 3 bielky
- 1 PL kryštálového cukru
- 8 g vanilkového cukru
- štipka soli
Jednoduchý ríbezľový koláč s vanilkovým snehom
1V miske zmiešame hladkú múku s práškom do pečiva, štipkou soli a práškovým cukrom. Pridáme na kocky nakrájané maslo a žĺtok a rukou vypracujeme na kompaktné cesto. Cesto vytvarujeme do placky, zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky na 2 hodiny (ak sa ponáhľaš, môžeš ho vložiť do mrazničky na 30 minút).
Po uplynutí času cesto nastrúhame na plech vyložený papierom na pečenie. Ja som ríbezľový koláč piekla v okrúhlej forme na tart s vyberateľným dnom, nastrúhané cesto som teda prstami utľapkala na dno a boky formy. Ak budeš koláč piecť v klasickom menšom plechu, nastrúhané cesto prstami utľapkaj iba na dne formy. Podľa veľkosti plechu navýš množstvo ingrediencií.
2V miske zmiešame tvaroh, cukor a žĺtky. Tvarohovú náplň nalejeme na cesto, urovnáme a posypeme čerstvými alebo mrazenými ríbezľami. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 180 °C cca 20 minút. Medzitým v miske vyšľaháme bielky so štipkou soli, kryštálovým a vanilkovým cukrom na sneh. Po uplynutí 20 minút ríbezľový koláč vytiahneme z rúry a nanesieme naň sneh. Vložíme opätovne do rúry a pečieme na 150 °C cca 20 minút.
Po upečení necháme koláč vychladnúť a odložíme ho na 2 hodiny do chladničky. Takto chutí ríbezľový koláč so snehom najlepšie - tak trochu ako cheesecake s jemnou zapečenou penou navrchu.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
1 komentár