Čo by ste povedali na kombináciu čokoládového cesta, plátkov hrušky, pečených lieskovcov a jemných tónov kandizovaného pomaranča? Ja trikrát hurá a prosím si dva kúsky k tomu. :) Dnes som …
olivový olej
Priznám sa, že kedysi som o olivovom oleji ani nechyrovala. Doma sme vyprážali na slnečnicovom oleji, do šalátu dávali obyčajný ocot a čosi také, ako extra panenský olivový olej a ešte k tomu BIO u nás neexistovalo. Neskôr som (aj vďaka môjmu foodblogu) zistila, že kvalitný olivový olej dodáva mnohým jedlám nezameniteľnú chuť a vôňu. Rozdiely v kvalite sú však častokrát diametrálne, takže ak nechcete kupovať mačku vo vreci, sledujte pri olivovom oleji znaky kvality opísané nižšie.
Ako rozpoznať kvalitný olivový olej?
- ak máte možnosť, najprv si vami kupovaný olivový olej vyskúšajte alebo si kúpte najmenšie balenie, práve vôňa a jemné či intenzívnejšie škriabanie v hrdle sú znakom kvality oleja, pretože tento pocit spôsobujú silné polyfenoly nachádzajúce sa v kvalitnom olivovom oleji
- kupujte extra panenský olivový olej, ktorý môžete bez problémov použiť v teplej i studenej kuchyni
- čítajte etikety, pôvod vašich olív by mal byť jasne označený a na stránke výrobcu (nekupujte zmes z EÚ), alebo najlepšie priamo na etikete by ste mali vedieť zistiť aj kyslosť vášho oleja (povolená acidita pre olej extra virgine je max.0,8, pričom čím nižšia kyslosť, teda acidita, tým lepšie je spracovanie a kvalita oleja)
- kupujte olivový olej v tmavom skle alebo v plechovkách
- pravý kvalitný olivový olej indikuje aj jeho cena, ktorá sa pohybuje cca. od 10 eur za liter
A aké sú priaznivé účinky panenského olivového oleja?
- obsahuje vitamín E, jeden z najdôležitejších antioxidantov
- obsahuje polyfenoly s antioxidačnými účinkami, ktoré chránia pred voľnými radikálmi a znižujú zápalové procesy
- obsahuje skvalén, teda prírodnú olejovitú látku s antioxidačnou aktivitou
- obsahuje mononenasýtenú kyselinu olejovú, ktorá je stavebnou látkou bunkových membrán, podporuje trávenie, vstrebávanie živín a znižovanie LDL cholesterolu
- je vhodný aj pre teplú kuchyňu (pre šetrnú tepelnú úpravu)
Extra panenský za studena lisovaný olivový olej
Ja momentálne používam extra panenský olivový olej od Powerlogy v BIO kvalite. Tento olivový olej vám môžem odporučiť.
.
Zdroj: horecka.sk
-
-
Už dlhšie sa s vami chcem podeliť o tento recept na šošovicovú polievku, ktorý je špecifický jemne pikantnou chuťou paprikovej pasty a už tradične aj tým, že polievku nezahusťujem žiadnou …
-
Zvažujete kúpu Remosky? Alebo patríte medzi šťastlivcov, ktorí ju podedili od babičky? Ja mám za sebou zatiaľ tretie pečenie a už sa teším na skúšanie domáceho chleba z Remosky, ktorý mi …
-
V kuchynskom svete je len pár značiek, po ktorých túžia moje ruky. Kvalitný kuchynský robot, ktorý urobí všetku prácu za mňa, je zatiaľ nedosiahnuteľné číslo 1 :D Po dnešku však …
-
V lete sa pulty na Miletičke prehýbajú zeleninou, takže môj jedálniček naberá na farebnosti. Keď som na trhu zbadala krásne cherry paradajky a bazalku voňajúcu široko-ďaleko, myseľ sa mi rozbehla …
-
Hrnčekový koláč u mňa symbolizuje sladkú príchuť detstva. Sinky na kolene, chlieb s ramou a cukrom a rozvoniavajúci hrnčekový koláč s ovocím, ktorý na mňa žmurká z babičkinej okennej parapety. …
-
Z krátkej jari sme sa rovno prehupli do teplého leta. A letu svedčia jednoduché a ľahké jedlá, ktoré nás príjemne zasýtia a nechajú nám aj miesto na dobrú zmrzlinu :) …
-
Každý rok sa chystám na veľký zber a následné spracovanie medvedieho cesnaku. Plánujem, že nazbieram plný košík a vyrobím si úžasné pesto z medvedieho cesnaku, ktoré sa dokonale hodí k …