Začiatok jari sa mi už odjakživa spája s prvými lístkami medvedieho cesnaku, ktoré každý rok zmenia lužný les za naším bytom na malú rajskú záhradu. :) Nedá mi to a …
olivový olej
Priznám sa, že kedysi som o olivovom oleji ani nechyrovala. Doma sme vyprážali na slnečnicovom oleji, do šalátu dávali obyčajný ocot a čosi také, ako extra panenský olivový olej a ešte k tomu BIO u nás neexistovalo. Neskôr som (aj vďaka môjmu foodblogu) zistila, že kvalitný olivový olej dodáva mnohým jedlám nezameniteľnú chuť a vôňu. Rozdiely v kvalite sú však častokrát diametrálne, takže ak nechcete kupovať mačku vo vreci, sledujte pri olivovom oleji znaky kvality opísané nižšie.
Ako rozpoznať kvalitný olivový olej?
- ak máte možnosť, najprv si vami kupovaný olivový olej vyskúšajte alebo si kúpte najmenšie balenie, práve vôňa a jemné či intenzívnejšie škriabanie v hrdle sú znakom kvality oleja, pretože tento pocit spôsobujú silné polyfenoly nachádzajúce sa v kvalitnom olivovom oleji
- kupujte extra panenský olivový olej, ktorý môžete bez problémov použiť v teplej i studenej kuchyni
- čítajte etikety, pôvod vašich olív by mal byť jasne označený a na stránke výrobcu (nekupujte zmes z EÚ), alebo najlepšie priamo na etikete by ste mali vedieť zistiť aj kyslosť vášho oleja (povolená acidita pre olej extra virgine je max.0,8, pričom čím nižšia kyslosť, teda acidita, tým lepšie je spracovanie a kvalita oleja)
- kupujte olivový olej v tmavom skle alebo v plechovkách
- pravý kvalitný olivový olej indikuje aj jeho cena, ktorá sa pohybuje cca. od 10 eur za liter
A aké sú priaznivé účinky panenského olivového oleja?
- obsahuje vitamín E, jeden z najdôležitejších antioxidantov
- obsahuje polyfenoly s antioxidačnými účinkami, ktoré chránia pred voľnými radikálmi a znižujú zápalové procesy
- obsahuje skvalén, teda prírodnú olejovitú látku s antioxidačnou aktivitou
- obsahuje mononenasýtenú kyselinu olejovú, ktorá je stavebnou látkou bunkových membrán, podporuje trávenie, vstrebávanie živín a znižovanie LDL cholesterolu
- je vhodný aj pre teplú kuchyňu (pre šetrnú tepelnú úpravu)
Extra panenský za studena lisovaný olivový olej
Ja momentálne používam extra panenský olivový olej od Powerlogy v BIO kvalite. Tento olivový olej vám môžem odporučiť.
.
Zdroj: horecka.sk
-
-
Dnešný recept by mali sprevádzať klaksóny a fanfáry, tak veľmi chutil všetkým, ktorí ho mali možnosť okúsiť v rámci testovania. :D Aj keď ja sama som si často najprísnejším kritikom …
-
Lasagne pre mňa vždy patrili do skupiny ťažkých receptov, na ktoré si musím vyhradiť celé doobedie. Tajomný bešamel, mäsové ragú a cestoviny lasagne, pri ktorých zakaždým premýšľate – variť predtým, …
-
Ak ste aj vy milovníčkou/om jesenných hruškových koláčov, tento koláčik by ste rozhodne mali vyskúšať. Tentokrát som pečené hrušky spojila s čokoládovou lávou a bez najmenších pochýb môžem povedať, že …
-
Počas týždňa uprednostňujem rýchle a jednoduché večere, ktoré mám pripravené za pár minút, nevyžadujú si veľa ingrediencií a časť výslužky si môžem vziať aj na druhý deň do práce. A …
-
Priznám sa vám, že karfiol som jedla naposledy asi pred desiatimi rokmi a potom prišla dlhá pauza. Totiž, karfiol som jedávala v jeho klasickej podobe – varený, obalený v trojobale …
-
Leto praje návštevám na trhu a kvalitným surovinám, nemyslíte? :) Jedlá sa tvoria oveľa jednoduchšie, sú farebnejšie, plné čerstvosti a kombinácií takých chutí, aké vás v zime ani len nenapadnú. …
-
Recept na tento svieži citrusový šalát vám dnes píšem s potešením objaviteľa. :) Až donedávna som totiž citrusy počnúc grapefruitom, pomarančom či mandarínkou jedla výlučne osamotene, prípadne nasladko s jogurtom. …