Blíži sa jar a s ňou aj všetky milé stretnutia s našimi blízkymi. U nás doma som zaviedla tradíciu nedeľných dlhých raňajok a vždy keď máme pred sebou voľný víkend, …
olivový olej
Priznám sa, že kedysi som o olivovom oleji ani nechyrovala. Doma sme vyprážali na slnečnicovom oleji, do šalátu dávali obyčajný ocot a čosi také, ako extra panenský olivový olej a ešte k tomu BIO u nás neexistovalo. Neskôr som (aj vďaka môjmu foodblogu) zistila, že kvalitný olivový olej dodáva mnohým jedlám nezameniteľnú chuť a vôňu. Rozdiely v kvalite sú však častokrát diametrálne, takže ak nechcete kupovať mačku vo vreci, sledujte pri olivovom oleji znaky kvality opísané nižšie.
Ako rozpoznať kvalitný olivový olej?
- ak máte možnosť, najprv si vami kupovaný olivový olej vyskúšajte alebo si kúpte najmenšie balenie, práve vôňa a jemné či intenzívnejšie škriabanie v hrdle sú znakom kvality oleja, pretože tento pocit spôsobujú silné polyfenoly nachádzajúce sa v kvalitnom olivovom oleji
- kupujte extra panenský olivový olej, ktorý môžete bez problémov použiť v teplej i studenej kuchyni
- čítajte etikety, pôvod vašich olív by mal byť jasne označený a na stránke výrobcu (nekupujte zmes z EÚ), alebo najlepšie priamo na etikete by ste mali vedieť zistiť aj kyslosť vášho oleja (povolená acidita pre olej extra virgine je max.0,8, pričom čím nižšia kyslosť, teda acidita, tým lepšie je spracovanie a kvalita oleja)
- kupujte olivový olej v tmavom skle alebo v plechovkách
- pravý kvalitný olivový olej indikuje aj jeho cena, ktorá sa pohybuje cca. od 10 eur za liter
A aké sú priaznivé účinky panenského olivového oleja?
- obsahuje vitamín E, jeden z najdôležitejších antioxidantov
- obsahuje polyfenoly s antioxidačnými účinkami, ktoré chránia pred voľnými radikálmi a znižujú zápalové procesy
- obsahuje skvalén, teda prírodnú olejovitú látku s antioxidačnou aktivitou
- obsahuje mononenasýtenú kyselinu olejovú, ktorá je stavebnou látkou bunkových membrán, podporuje trávenie, vstrebávanie živín a znižovanie LDL cholesterolu
- je vhodný aj pre teplú kuchyňu (pre šetrnú tepelnú úpravu)
Extra panenský za studena lisovaný olivový olej
Ja momentálne používam extra panenský olivový olej od Powerlogy v BIO kvalite. Tento olivový olej vám môžem odporučiť.
.
Zdroj: horecka.sk
-
-
Dnes mám pre teba pripravený recept na francúzsku cibuľovú polievku. Dokonalosť mnohých jedál podľa mňa spočíva práve v ich jednoduchosti. A pri tejto francúzskej cibuľačke to platí všetkými desiatimi. :) …
-
Leto sa nám pomaličky blíži ku koncu a ja mám pocit, že ubehlo ako voda. Našťastie nás pred zimou čaká ešte moje obľúbené babie leto a potom milá jeseň, vďaka …
-
Začiatok roka je u mňa zakaždým spojený s novými predsavzatiami, plánmi a snami, ktoré si chcem v danom roku splniť. Viac variť a piecť doma, dodržiavať pravidelný jedálniček vrátane pitného …
-
Dnešný recept asi dobre poznáte priamo od vašej babičky či prababičky. :) Tradičné babičkine kapustníky si nájdu cestu do každého domova či kúta sveta a vďaka netradičným kombináciám na slano …
-
Máte radi červenú papriku? Pre niektorých je v surovom stave ťažšie stráviteľná, skúšali ste ju však už niekedy aj upiecť? :) Ja som sa zamilovala do chuti pečených paprík potom, …
-
Tvarovanie týchto guliek je doslova meditačným cvičením. :) Ste tu a teraz, tvoríte niečo vlastnoručne a vo výsledku rozvoniate celý dom nezameniteľnou arómou pečeného mäsa, cibuľky a korenín. K tomu …
-
Tento rok sa riadim heslom zavárame to najlepšie z leta. Aj keď pri rúre či sporáku sa snažím postávať čo najmenej, pri zaváraní letných dobrôt spravím zakaždým výnimku. Paradajkový džem …