Polievka z pečených paradajok sa skladá len zo 4 základných ingrediencií a je to môj obľúbený recept na využitie slnkom voňajúcich cherry paradajok všetkých farieb, veľkostí a tvarov. Recept na …
olivový olej
Priznám sa, že kedysi som o olivovom oleji ani nechyrovala. Doma sme vyprážali na slnečnicovom oleji, do šalátu dávali obyčajný ocot a čosi také, ako extra panenský olivový olej a ešte k tomu BIO u nás neexistovalo. Neskôr som (aj vďaka môjmu foodblogu) zistila, že kvalitný olivový olej dodáva mnohým jedlám nezameniteľnú chuť a vôňu. Rozdiely v kvalite sú však častokrát diametrálne, takže ak nechcete kupovať mačku vo vreci, sledujte pri olivovom oleji znaky kvality opísané nižšie.
Ako rozpoznať kvalitný olivový olej?
- ak máte možnosť, najprv si vami kupovaný olivový olej vyskúšajte alebo si kúpte najmenšie balenie, práve vôňa a jemné či intenzívnejšie škriabanie v hrdle sú znakom kvality oleja, pretože tento pocit spôsobujú silné polyfenoly nachádzajúce sa v kvalitnom olivovom oleji
- kupujte extra panenský olivový olej, ktorý môžete bez problémov použiť v teplej i studenej kuchyni
- čítajte etikety, pôvod vašich olív by mal byť jasne označený a na stránke výrobcu (nekupujte zmes z EÚ), alebo najlepšie priamo na etikete by ste mali vedieť zistiť aj kyslosť vášho oleja (povolená acidita pre olej extra virgine je max.0,8, pričom čím nižšia kyslosť, teda acidita, tým lepšie je spracovanie a kvalita oleja)
- kupujte olivový olej v tmavom skle alebo v plechovkách
- pravý kvalitný olivový olej indikuje aj jeho cena, ktorá sa pohybuje cca. od 10 eur za liter
A aké sú priaznivé účinky panenského olivového oleja?
- obsahuje vitamín E, jeden z najdôležitejších antioxidantov
- obsahuje polyfenoly s antioxidačnými účinkami, ktoré chránia pred voľnými radikálmi a znižujú zápalové procesy
- obsahuje skvalén, teda prírodnú olejovitú látku s antioxidačnou aktivitou
- obsahuje mononenasýtenú kyselinu olejovú, ktorá je stavebnou látkou bunkových membrán, podporuje trávenie, vstrebávanie živín a znižovanie LDL cholesterolu
- je vhodný aj pre teplú kuchyňu (pre šetrnú tepelnú úpravu)
Extra panenský za studena lisovaný olivový olej
Ja momentálne používam extra panenský olivový olej od Powerlogy v BIO kvalite. Tento olivový olej vám môžem odporučiť.
.
Zdroj: horecka.sk
-
-
Domáce tacos sa skvele hodia na akékoľvek posedenie s priateľmi, či rýchlu a jednoduchú večeru, keď sa vrátiš z práce a chladnička zíva prázdnotou. Tacos môžeš naplniť takmer čímkoľvek, čo …
-
Jednohubky z bagety, kanapky a obložené chlebíčky pripravujeme najmä v rámci Silvestra, vianočných a veľkonočných sviatkov a narodeninových osláv. Tie najlepšie recepty na jednohubky sú za mňa jednoduché a rýchle, …
-
Dodnes si pamätám na prvé sústo tohto cuketového rizota. Chutilo ako leto – tak sviežo a ľahko, s prísľubom dovolenky a morského vánku, ktorý vás pošteklí na pleciach a do …
-
Falafel je výborné vegetariánske jedlo, ktoré zachutí aj všetkým „mäsožravcom“. :) Chrumkavý falafel si navyše jednoducho pripravíte aj doma, skladá sa zo zopár cenovo dostupných ingrediencií a výsledok je viac …
-
Dokonalý letný recept, ktorý spestrí každú grilovačku či rodinné posedenie. :) Tento jednoduchý, základný recept na tzatziki si rovno vytlačte či uložte, lebo po ňom v lete určite budete siahať …
-
Dnešný recept na tekvicové rizoto som pripravovala so slúchadlami v ušiach, tancujúc po kuchyni a vychutnávajúc si každú etapu prípravy. A tých krokov síce nie je veľa, nakoľko je rizoto …
-
Tento víkend sme zvrtli novú variáciu rizota! Pôvodne som chcela spraviť tekvicové, ale z debničky na mňa „žmurkali“ voňavé cherry paradajky, takže bolo spontánne rozhodnuté v prospech dnešného receptu na …