Ranné vstávanie v týchto teplých dňoch by som zaradila do kategórie menej náročné. Vonia slnkom a vytúženým vánkom a keď k nemu pridáte aj sýte raňajky, získate energiu na celé dopoludnie! Navyše koláčik obsahuje cmar, známy elixír krásy, či kalciová bomba. Cmar je zdrojom vysoko kvalitného proteínu, ktorý má pozitívny vplyv na rast svalov. Upečte si tento raňajkový koláč s cmarom a doprajte si zmenu v raňajkách a neskôr možno aj zmenu v živote. Choďte tam a robte to, po čom vaše srdce túži a nie to, čo by ste mali. Lebo len vy sami najlepšie viete, čo je pre vás to pravé orechové. Vitaj zmena!
Dnes mám myšlienkový deň, premýšľam nad tým, čo by som chcela robiť a čo si myslím, že sa odo mňa očakáva. Budovanie kariéry, dom, auto, či dovolenka alebo starší malý domček s veľkou záhradou a ovocným sadom, varenie marmelád, pestovanie byliniek a pečenie, fotenie a prevádzkovanie malej kaviarničky, ktorá by bola telom i dušou Lenivej kuchárky. Poctivé ingrediencie a príprava, jednoduché dobroty a priestor pre oddych a zahodenie starostí za hlavu. Je otvorené, vstúpte. :)
Ingrediencie
- 2 vajíčka
- 250 ml cmaru
- 8 PL trstinového cukru (alebo kokosového cukru)
- 1 ČL mletej vanilky
- 150 g jablkového pyré
- 190 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 3 broskyne (môžete použiť aj domáci broskyňový kompót)
Ako si upiecť raňajkový koláč s cmarom
1 V miske vymiešame vajíčka s cmarom (obidve by mali mať izbovú teplotu). Pridáme trstinový alebo kokosový cukor, mletú vanilku a jablkové pyré a opäť zamiešame. V druhej miske zmiešame múku s kypriacim práškom do pečiva a postupne pridávame do tekutej zmesi. Plech si vyložíme papierom na pečenie a vylejeme doň pripravenú zmes na cesto.
2 Navrch poukladáme broskyne nakrájané na mesiačiky (alebo broskyňový kompót), ktoré jemne zatlačíme do cesta. Vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme asi 30 minút. Po vychladnutí koláč s cmarom môžeme jemne posypať práškovým cukrom alebo si ho doprajeme s kopčekom gréckeho jogurtu. :) Nech vám chutí!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
5 komentárov
Ahoj Veronika, chcem sa opýtať, ten koláčik má mať vo vnútri takú ubitejšiu konzistenciu? Mala som ho v rúre až 40 min. a má taký cheescakeové vnútro, neviem k čomu by som to lepšie prirovnala, bez bubliniek :) Tvar drží. Dávala som naň jahody. Ďakujem.
Ahoj Katka, hmmm priznám sa, že si už nespomínam úplne na konzistenciu tohto koláčika, keďže je jeden z najstarších na blogu :) Ale nebude mať určite nadýchanú či bublaninovú konzistenciu, a to z dôvodu použitia cmaru a jablčného pyré, to spôsobuje, že je cesto ťažšie. Dalo by sa to vylepšiť tým, že si osobitne vyšľaháš bielka do snehu a na záver jemne po častiach vmiešaš do cesta. To by mohlo výrazne pomôcť zmeniť konzistenciu cesta na viac nadýchanú :)
Ahoj, chystam sa upiect tento kolacik. Na aky velky plech ho treba robit? Vidim ze ty ho mas v okruhlej forme a bez papiera na pecenie, ktory je v recepte spominany. Dakujem
Ahoj Katka, teším sa, že sa chystáš na pečenie koláčika :) Ospravedlňujem sa za chybu, koláč som piekla už v okrúhlej forme aj na plechu, preto je tam uvedený papier na pečenie. V prípade keramickej okrúhlej formy (priemer cca. 30 cm) som nepoužila papier na pečenie. Keď som piekla na plechu, vyložila som ho papierom na pečenie, plech bol menší veľkosti 24×34 cm. Prajem chutný výsledok! Veronika