Domov ReceptyBabičkine overené recepty Pudingový koláč s kyslou smotanou

Pudingový koláč s kyslou smotanou

Autor: Veronika Čopíková
Pudingový koláč

Óda na jeden zabudnutý recept z môjho detstva - pudingový koláč s kyslou smotanou. Naposledy som ho jedla ešte na prázdninách v Kochanovciach, u tety Boženy, ktorá robila pudingový koláč bez smotany, ale za to s viacerými príchuťami pudingov. Koláč je jednoduchý na prípravu, stačí ti naň minimum ingrediencií a výsledok je famózny. Šťavnaté piškótové cesto, kôpky pudingovej náplne a vrstva kyslej smotany s nastrúhanou horkou čokoládou.Aj si poviem, že si dám len jeden kúsok, ale nakoniec skončím pri treťom. :D

Pudingový koláč zaraďujem medzi tradičné recepty na koláče, s príchuťou letných prázdnin strávených u kamošky či starých rodičov. No určite si ho odporúčam pripraviť aj len tak doma, možno si trochu nostalgicky zaspomínať alebo posunúť štafetu pri tomto recepte aj našim mladším nadšeným kuchárom. :-) A ak chceš vyskúšať aj nejaké ďalšie sladké recepty s príchuťou letných prázdnin, na mojom blogu nájdeš jednoduchý recept na domáce oreo sušienky, rýchle šuhajdy s likérom, horúcu čokoládu s perníkovým korením a mäkučké škoricové osie hniezda.

Ingrediencie

na formu 34 x 23 cm

Piškótové cesto

  • 5 vajec
  • 90 g trstinového cukru
  • 90 ml repkového oleja
  • 150 g polohrubej pšeničnej múky
  • 1,5 ČL kypriaceho prášku do pečiva

Pudingová náplň

  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 3 PL trstinového cukru
  • 52 g čokoládového pudingu v prášku (ja som zvolila príchuť Horká čokoláda)

Smotanový krém

  • 700 g kyslej smotany
  • 40 g vanilkového cukru
  • 50 g horkej čokolády

Lenivá kuchárka 3 - Nezabudnuteľné recepty od babičky

Pudingový koláč

Pudingový koláč - šťavnaté piškótové cesto a puding

1V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do svetlej peny. Postupne prilievame olej, ktorý zašľaháme do zmesi. V druhej miske vyšľaháme bielky so štipkou soli na tuhý sneh. Sneh pridáme po častiach do žĺtkovej zmesi, najlepšie na striedačku s múkou zmiešanou s kypriacim práškom do pečiva. Znamená to teda, že pridáme časť snehu, ktorý opatrne vmiešame do cesta. Pridáme časť múky zmiešanej s práškom do pečiva, premiešame a pokračujeme opäť snehom, následne múkou, až minieme sneh aj múku. Vznikne nám nadýchané cesto, ktoré vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie.

2Do odmerky dáme 500 ml mlieka, približne 250 ml mlieka vylejeme do hrnca, pridáme cukor a na strednom plameni za občasného miešania privedieme do varu. Kým sa mlieko zohrieva, do zvyšného mlieka pridáme pudingový prášok a dobre premiešame vidličkou, aby v ňom nezostali žiadne hrudky. Keď je mlieko v hrnci horúce, prilejeme pudingový prášok rozmiešaný v mlieku a vareškou stále miešame, až puding zhustne. Puding lyžicou rovnomerne nalejeme na cesto. Puding môžeš do cesta dávať ako kôpky alebo ho lyžicou cikcakovito liať po ceste. Pudingový koláč vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme cca 30 minút na funkcii horný a dolný ohrev.

Smotanový krém a hobliny horkej čokolády na ozdobu

3V miske dobre vymiešame kyslú smotanu s vanilkovým cukrom. Krém vylejeme na mierne vychladnutý koláč a stierkou urovnáme. Posypeme nastrúhanou horkou čokoládou a necháme odležať v chladničke aspoň 2 hodiny. Následne koláč nakrájame a pustíme sa do vychutnávania jednotlivých vrstiev - koláčik chutí trochu ako zmrzlina a na druhý deň je ešte šťavnatejší. :-)

Moje tipy

  • V tomto recepte odporúčam použiť menší plech, ktorý budeš vedieť bez problémov vložiť do chladničky, ja som použila plech s rozmermi 34 x 23 cm.
  • Pudingový koláč si môžeš pripraviť aj vo verzii „naopak", teda s kakaovým piškótovým cestom a vanilkovým pudingom. Stačí, ak nahradíš časť polohrubej múky preosiatym kakaom a vymeníš čokoládový puding za vanilkový.
  • Okrem čokoládového či vanilkového pudingu môžeš použiť aj iný puding - napríklad malinový, jahodový, banánový či karamelový. Pudingový koláč bude zakaždým iný a podľa toho môžeš upraviť aj poslednú smotanovú vrstvu - zvoliť na ozdobu čerstvé či mrazom sušené ovocie, škoricu alebo kakao.
Pudingový koláč

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

2 komentáre

Daniela 18.8.2023 - 14:52

Ten koláčik je topka, zas po rokoch som si ho pripomenula aj ja.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 28.8.2023 - 12:13

Ahoj Daniela, ďakujem, u mňa to tiež bolo presne tak a teraz si hovorím, že ho budem robiť častejšie, najmä v lete, lebo super osvieži :)

Reaguj