Prívarok z červenej šošovice je momentálne moje najobľúbenejšie jedlo tohto leta. Neuveriteľne jednoduchá príprava, samé dobré ingrediencie a veľké množstvo kombinácií, s ktorými môžeš prívarok z červenej šošovice servírovať. Na krémový prívarok budeš potrebovať minimum ingrediencií, je hotový do 30 minút a môžeš ho podávať s vajíčkom na hniličku, volským okom, fašírkami alebo mäsovými guľkami. My si ho vychutnávame aj s knedľou alebo kúskom chlebíka a veľkou hrsťou kôpru. Hotové fašírky či predpripravené mäsové guľky si môžeš dať aj zamraziť a potom len pár vytiahnuť, ak budeš chcieť podávať prívarok opäť v inej kombinácii.
Vyskúšaj aj moje ďalšie jednoduché recepty na obed - tekvicový prívarok s kôprom, šošovicový prívarok so zemiakmi, famózne kura na paprike s kolienkami, granadír ako od babičky, plnenú papriku v paradajkovej omáčke či jednoduchý zeleninový tart z lístkového cesta, ktorý sa výborne hodí pre nečakané návštevy.
Ingrediencie
na 6 - 8 porcií
Prívarok z červenej šošovice
- 300 g žltej cibule
- 6 strúčikov cesnaku
- 400 g zemiakov
- 400 g červenej šošovice
- 400 ml smotany na varenie
- 2 PL panenského olivového oleja
- 1 - 2 PL jablčného octu
- 20 g zemiakového škrobu
- 2 ČL majoránky
- 2 ČL mletej rasce
- 4 bobkové listy
- soľ a čierne korenie
- muškátový orech
- hrsť čerstvého kôpru
Volské oko s krémovým žĺtkom
- 1 vajce na jednu porciu
- panenský olivový olej
- plátok masla
- soľ a čierne korenie
Krémový prívarok z červenej šošovice
1Vo väčšom hrnci zohrejeme olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a opečieme dosklovita. Pridáme na menšie kocky nakrájané zemiaky, osolíme 1 ČL soli, zalejeme horúcou vodou z kanvice (1,7 l), prikryjeme a varíme na miernom až strednom plameni 10 minút. Následne pridáme prepláchnutú červenú šošovicu, ochutíme soľou, čiernym korením, majoránkou a rascou a do prívarku vhodíme bobkové listy. Prikryté varíme asi 20 minút, kým nie sú zemiaky a šošovica mäkké.
2Do prívarku prelisujeme strúčiky cesnaku a postupne prilejeme smotanu na varenie, do ktorej sme rozhabarkovali zemiakový škrob (škrob treba čo najlepšie rozmiešať v smotane, odporúčam použiť vidličku). Premiešame a povaríme ešte pár minút. Na záver do prívarku nastrúhame štipku muškátového orecha, dochutíme soľou a čiernym korením a vmiešame poriadnu hrsť nasekaného čerstvého kôpru. Podľa chuti pridáme jablčný ocot - začni s 1 PL octu, prívarok premiešaj a ochutnaj a následne pridaj podľa potreby ešte trochu octu.
3Prívarok servírujeme s volským okom, ktoré si pripravíme tak, aby bol žĺtok krémový. Na prípravu použijeme vajcia rovno z chladničky - pomôže to zabezpečiť, aby zostal žĺtok po rozbití vajca celý a neroztiekol sa. Na panvici zohrejeme plátok masla s olivovým olejom. Rozbijeme vajcia, osolíme a okoreníme. Pražíme na strednom plameni 2 - 3 minúty - bielky by mali byť matné a žĺtky začať hustnúť, ale stále sa triasť pri jemnom pohybe panvicou. Volská oká položíme na prívarok a ozdobíme nasekaným kôprom. Hotový prívarok môžeš servírovať v tejto podobe alebo pridať knedľu či krajec chleba. :)
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
1 komentár