Pravé talianske tiramisu. Aké vlastne je? Tiramisu je jednoduchý taliansky dezert, ktorý nevyniká krásou, ale pre kávomilcov a milovníkov jemných chutí je ako stvorený. Treba len prekonať strach zo surových vajíčok (preto odporúčam kúpiť kvalitné - z dobrého a overeného zdroja) a môžete sa pustiť do radostnej prípravy rýchleho dezertu. Ak nemáte veľa času, tiramisu z mascarpone si môžete spraviť aj do pohárikov. Radosť a chuť spočíva vo vzájomnom prepojení vrstiev - kávových piškót, krému z mascarpone a kakaovej posýpky. A koláč z mascarpone je hotový!
Ingrediencie
na formu veľkosti 17 x 27 cm
Piškótová vrstva
- 400 g piškót savoiardi (ladyfinger/dlhé piškóty)
- 200 ml espressa
- 100 ml mandľového likéru (amaretto alebo môžete použiť kávový likér kahlúa)
Krém z mascarpone
- 4 dôveryhodné žĺtka (vajíčka z voľného chovu alebo bio)
- 100 g práškového cukru
- 750 g mascarpone
- 2 dôveryhodné bielka
Na ozdobu a zavŕšenie chutí
- kakao
Ahoj, ďakujem za recept, tiramisu bolo vynikajúce, dokonca bolo vyžiadané ako budúca narodeninová torta.
Alena
Prvý raz som ho urobila s malou dušičkou. Pre dvoch statných chlapov. A nielenže vychválili do nebies, ale odvtedy si ho už sami niekoľkokrát vypýtali.
Mariana
Milá Veronika, tvoje tiramisu dostalo niekolko veľkých pochvál, preto recept ukladám.
Elena
Pravé talianske tiramisu z mascarpone - ako na to?
1 Tento slávny taliansky dezert pozostáva z vrstiev piškót nasiaknutých espressom a likérom, krému z mascarpone, cukru a vajec a jemného poprašku kakaa - tzv. kakaového prachu. :) Vynikajúco sa hodí na nedeľné popoludnie, keď máte po rodinnom obede chuť na nejakú mlsku. Pripravený ho máte do 30 minút a potom už len nedočkavo čakáte, kým sa všetky chute v chladničke prepoja. Chladiť ho treba minimálne 4 hodiny, takže ho odporúčam pripraviť po raňajkách alebo obede, aby ste sa vyhli stepovaniu v kuchyni.
Čokoládová torta s malinami
Slávnostná, chutná, skladá sa zo samých mojich obľúbencov a dokonca je aj bez múky!
Piškótová vrstva
2 Do pohára dáme 3 ČL kvalitnej kávy, ktorú zalejeme horúcou vodou. Ak použijeme instantnú kávu, môžeme kávu zaliať rovno do misky. V prípade, že použijeme čerstvo mletú kávu, scedíme zrniečka cez sitko a následne espresso prelejeme do misky. Miska by mala byť tak veľká, aby sa nám v nej dobre namáčali piškóty. K espressu v miske pridáme likér a premiešame. A teraz už len do kávovo-likérovej, úžasne voňajúcej zmesi, namáčame piškóty z obidvoch strán (podržíme z každej strany asi sekundu) a ukladáme vedľa seba do misky.
Krém z mascarpone
3 V miske vyšľaháme žĺtka s cukrom, pridáme mascarpone a ručne s metličkou premiešame. V druhej miske vyšľaháme bielka do snehu, ktoré po lyžiciach pridávame do krému a vždy jemne premiešame. Keď minieme všetok sneh, máme krém hotový! 1/2 krému navrstvíme na piškóty vo forme a pridáme ďalšiu vrstvu piškót. Navrch dáme jemnú vrstvu krému, urovnáme a pustíme sa do vytvárania kopčekov, ktoré dodajú nášmu tiramisu punc luxusného dezertu.
4 Do vrecúška na zdobenie si dáme zvyšok krému (odporúčam predtým dať zvyšok krému na hodinu do chladničky, aby sa vám lepšie vytvárali kopčeky) a pustíme sa do zdobenia! Špičku môžete zvoliť takú, ktorá sa vám páči, ja som použila okrúhlu. Hotové tiramisu odložíme do chladničky na minimálne 4 hodiny, aby sa nám všetky chute prepojili. Pred podávaním posypeme jemnou vrstvou kakaa. Nech vám chutí!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
53 komentárov
Ahoj Zuzka :) Závisí od veľkosti formy, do tej mojej sa zmestilo také množstvo, ale je možné, že som pár ujedla popri tom :D A ako chutilo vo výsledku tiramisu? :) A ďakujem krásne za spätnú väzbu, to sa veľmi teším, že podľa mňa varíš, je to pocta :)
Super Lucka, veľmi sa teším, že sa tiramisu podarilo na prvýkrát a všetkým chutilo :)
Výborný recept, ďakujem.
Ďakujem krásne Darina :) Teším sa, že tiramisu ti chutilo :)
Jeeej ďakujem krásne Danica, veľmi ma potešila tvoja spätná väzba k mojim knižkám i samotnému tiramisu :) Tretia knižka sa už začína pripravovať a ja dúfam, že ti bude rovnakom dobrým spoločníkom v kuchyni, ako prvé dve :)
Ďakujem krásne Katka, teším sa, že tiramisu vám chutí :)
Ďakujem krásne Ingrid, teším sa, že tiramisu sa podarilo a chutilo :)
Pekný deň prajem. Chcem tento recept vyskúšať urobiť v sobotu. Rada by som skúsila aj ozdobiť vrch kopčekami. Prosím poradili by ste mi aké vrecko si mám kúpiť ? Budem rada aj za konkrétny link. Môže to byť vrecko ktoré bude aj využiteľné na ďalšie razi prípadne s možnosťou prikupenia nastavcou. Ďakujem pekne ?
Pekný deň želám Mária, skúšali ste už tiramisu? Budem rada, ak mi dáte vedieť, ako to dopadlo :) Ja mám zdobiace vrecúško aj s nástavcami z Tescomy: https://eshop.tescoma.sk/zdobiace-vrecko-delicia-35-cm-platenne-6trysiek
Ďakujem pekne za spätnú väzbu :) Čaro tvorby spočíva za mňa aj v tom, že sa skúšajú nové a nové kombinácie, nech stále testujeme a ochutnávame, čo nám lahodí najviac :)
Recept skvelý, tiež robievam tiramisu celkom často ? ?… len jeden tip – posypať kakaom hneď po príprave a dať to odležať spoločne… mňam ???
Jeeej super, ďakujeme za výborný tip :) Ja som to vždy robila pred servírovaním, lebo potom to nepekne ľúbilo vsiaknuť. Ale nabudúce posypem, nechám odležať a ešte pred servírovaním dám kakao trošku navrch, nech je tam dvojitá kakaová posýpka :D Teším sa veľmi, že tiramisu sa podarilo a chutilo :)
Ďakujem krásne Jozefína, teším sa, že tiramisu chutí a vyhovuje vám kombinácia chutí :)
Perfektné, ďakujem za spätnú väzbu :)
Zienky neskusali ste to prosim niektora v okruhlej forme ??neviem si predstavit na aku velkost by stacil tento pomer ingredienci .. Za akukolvek radu dakuujem ?
Pekný deň želám Janka, dá sa spraviť aj v okrúhlej forme, vyššie je uvedené, že skúšali už vo forme s priemerom 24 cm. Stačilo menej piškót, krém bol akurát :)
Tiramisu so slovenskou ZALIEVANOU kavou? A vraj prave talianske? ojojooooj
Milá Petra, v postupe je uvedené toto: „do pohára dáme 3 ČL kvalitnej kávy, ktorú zalejeme horúcou vodou. Ak použijeme instantnú kávu, môžeme kávu zaliať rovno do misky. V prípade, že použijeme čerstvo mletú kávu, scedíme zrniečka cez sitko a následne espresso prelejeme do misky.“ Každý má teda na výber podľa toho, čo má doma :) Ja si väčšinou pripravím kávu vo french presse alebo v koťogu a je výborná :) Želám pekný deň.
Mnamkove tiramisu . Ďakujem za tento skvelý recept. Použila som amaretto a je to lahôdka
Super, veľmi sa teším, že tiramisu chutilo :)
„Tiramisu so slovenskou ZALIEVANOU kavou? A vraj prave talianske? ojojooooj“
hm, touto logikou potom nebude talianske nikdy, lebo nebude pripravené v Taliansku
Juj veru tak :D Ale každý komentár je pre mňa niečím, čo ma posúva ďalej, takže rada zodpoviem a reagujem na všetko :) Krásny deň želám :)
Konečne niečo autenticke, originálny recept, až na ten likér podľa mojich zdrojov v dedine kde vzniklo tiramisu.
Ale aj tak klobúk dole ;)
Mimochodom že vraj to vymyslela tehotná žena ktorá potrebovala silu z kávy a zároveň niečo sladké ?
Ahoj Ján, ďakujem pekne za pochvalu :) Likér som dala taký, ktorý sa dá u nás v pohode zohnať, pričom ja mám aj domáci priamo od babičky, ale Baileys mi inak v tiramisu chutí najviac :D A čo hovoria zdroje na likér? Rada recept obohatím o ďalšie poznatky :) Inak toto je super, nedivila by som sa, ak by to bolo tak :)
Robila som tiramisu prvýkrát v živote a netušila som, že to bude tak božské. ? Naozaj skvelý recept, budem robiť často. ???
Saška ďakujeeem :) Veľmi sa teším, že sa ti tiramisu vydarilo a chutilo ti tak, že ho budeš robiť často :)
Tento recept zbožňujem aj keď som si ho upravila , takže už nemám pravé tiramisu, nakoľko nemám rada likéry v hocijakých koláčoch a dezertoch tak tento krok vynechávam a na spodok pridávam maliny :)
Manuela ďakujem krásne za spätnú väzbu k receptu :) Veľmi sa teším, že ti chutí! A akýkoľvek koláčik si treba vždy upraviť podľa toho, čo máš rada, ono z toho nakoniec vyjde väčšinou veľká dobrota, takže sa netreba obávať toho, že potom niečo už nebude to pravé, skôr to bude to pravé pre teba :))
Tiramisu som robila prvýkrát, to som si len tak náhodne vybrala tento recept a neľutujem!
Trošku som si to upravila a dala tam tuzemský rum a vanilkovú arómu :) Ozaj perfektné, mám pocit, že to zjem celé.
Ahoj Monika, teším sa, že si si pre svoje prvé tiramisu vybrala práve môj recept :) Úpravy sú povolené, treba prispôsobiť vlastným chutiam a stavu špajze :) Teším sa veľmi, že ti chutilo a pri tomto tiramisu mám problém nezjesť ho sama aj ja :D
Milá Veronika,tvoje tiramisu dostalo niekolko veľkých pochvál,preto recept ukladám a zajtra pri príležitosti Jozefovských menín urobím.Potom sa ozvem.
Ahoj Elena, ďakujem krásne, veľmi sa teším, že sa recept chystáš vyskúšať :) Ako dopadlo „pečenie“? :)
Dobrý deň . Tiramisu vyzerá úžasne . Môžem sa však opýtať? Rozmery formy sú uvedené správne? Lebo tá forma na obrázku sa mi zdá väčšia ako 17×27 ? Ďakujem
Ahoj Barbora, už sme si spolu písali aj cez Instagram, ale predsa len aj keď trochu neskôr, odpoviem ti aj sem :) Rozmery formy sú uvedené správne, asi sme fotili veľmi zblízka, keď tak pôsobí :D Ale vychádza to tak akurát, pokojne ale uber a prispôsob si množstvo podľa veľkosti formy :) Držím palce, nech sa vydarí a chutí!
Tiramisu som urobila bolo vyyborne mam aj foto na fb
Ahoj Marta, veľmi sa teším, že sa ti tiramisu vydarilo :) Fotka vyzerá super! Ďakujem že si mi dala vedieť a prajem ti krásny zvyšok víkendu :)
Ahoj, Veronika :) si asi prvá blogerka, ktorej píšem recenziu na koláč/dezert. A to preto, že sa mi ešte nestalo, aby som bola taká nadšená aj pochválená ako pri tvojich receptoch. A toto tiramisu? Prvý raz som ho urobila s malou dušičkou. Pre dvoch statných chlapov. A nielenže vychválili do nebies, ale odvtedy si ho už sami niekoľkokrát vypýtali :) Ďakujem za to, čo robíš a ako robíš a že tak, ako opisuješ svoje výtvory, tak aj chutia ;) Pekný víkend.
Ahoj Mariana, ďakujem za tvoju neskutočne krásnu pochvalu! :) Veľmi sa teším, že si spokojná s mojimi receptami a dostávaš za ne pochvalu :)) Mám z toho fakt veľkú radosť a o to viac ma to motivuje tvoriť ďalšie recepty. Aj tebe pekný víkend a dúfam, že si tu opäť píšeme pri niektorom z ďalších receptov, ktoré vyskúšaš :)
Ahoj, ďakujem za recept, tiramisu bolo vynikajúce, dokonca bolo vyžiadané ako budúca narodeninová torta ? páči sa mi, že tu viem nájsť jednoduché aj náročnejšie recepty. Tak nech sa darí ?
Ahoj Alenka, ďakujem krásne za spätnú väzbu k tiramisu :) Veľmi sa teším, že vám chutilo a dokonca bolo vyžiadané ako budúca narodeninová torta! Skvelé :) A ďakujem, teším sa, že sa ti môj blog páči, receptíkov bude pribúdať, inšpirácie je neúrekom. Krásny deň ti prajem :)
Toto tiramisu je vynikajúce
Ahoj Zuzana, ďakujem krásne za spätnú väzbu k receptu :) Veľmi sa teším, že vám tiramisu chutilo :) Pekný deň prajem.
Tiramisu som spoznala v Taliansku…v práci. Musím uznať že som tak skvelý zákusok s radosťou začala robievat aj na Slovensku. ?? Milujeme ho všetci. Syn najviac…??
Ahoj Janka, súhlasím, je to jeden z mojich najobľúbenejších zákuskov, veľká dobrota :)