Pomaličky odpočítavam dni do Vianoc. V mysli zdobím stromček, zvŕtam sa v kuchyni a balím jednu krabičku cukrového za druhou. Kupované darčeky nahrádzam stretnutiami - chvíle strávené spolu pečením, varením vianočného punču, či len tak sedením pod dekou a pozeraním vianočných filmov. Znamenajú viac a pamätajú sa dlhšie. Pomyselne uzatváram moju vianočnú kapitolu pečenia receptom, ktorý som pre vás piekla ešte minulý rok. :) Cez víkend som sa pustila do jednoduchšej verzie, ideálnej k šálke kávy či horúcej čokolády a spravila som 2 verzie popraskancov - snehovo biele a magicky farebné.
Ingrediencie
na 30 sušienok
- 60 g kakaa
- 120 g bezlepkovej múky Schär MIX B (môžete použiť aj inú múku napr. pšeničnú hladkú, špaldovú či mandľovú)
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1/3 ČL soli
- 90 - 100 g kokosového cukru
- 55 g kokosového oleja
- 2 vajcia
- 1 ČL vanilky
Na obalenie
- práškový cukor
- v prípade farebnej verzie malinový cukor alebo cukor s lesným ovocím
Rozdiel v nich je len jeden - raz ich obalíte v práškovom cukre a raz v cukre zmiešanom so sušeným lesným ovocím. Farebný cukor mám z Mikori.sk - krásny a chuťovo zaujímavý je malinový cukor a cukor s lesným ovocím - obidva vám popraskance zafarbia úplne prírodne do ružova či fialova. S touto verziou tak rozžiarite vašu ponuku vianočného suchého pečiva.
Popraskance (crinkles) na vychutnávanie k vianočným filmom
1 V strednej miske zmiešame kakao, múku, kypriaci prášok a soľ. V druhej miske vyšľaháme cukor s rozpusteným kokosovým olejom (môžete ho nahradiť aj rozpusteným maslom izbovej teploty) a následne po jednom pridáme vajce a za každým zašľaháme. Pridáme vanilku a suché ingrediencie z prvej misky a ručne premiešame, aby sa suché a mokré ingrediencie dobre prepojili. Vznikne nám cesto hutnejšej konzistencie, čo je dobre. :) Misku s cestom obalíme potravinárskou fóliou a odložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny prípadne na hodinu do mrazničky.
Zázvorové sušienky s čokoládou
Tieto zázvorové sušienky určené pre milovníkov vianočného korenia. Odporúčam skúsiť, po prvom zahryznutí pochopíte, čo mám na mysli. :)
2 Z kúskov cesta potom formujeme guľky, ktoré obalíme v práškovom cukre (prípadne ak sa vám podarí kúpiť malinový cukor či cukor s lesného ovocia tak v ňom) a v primeraných odstupoch ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Prvú dávku guliek vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 10 až 11 minút pri 170 °C. Zvyšné cesto je najlepšie nechať vždy v chladničke, aby sa vám s ním dobre pracovalo a nelepilo sa vám na dlane. Po spotrebovaní celého cesta by ste mali získať približne 30 popraskancov, závisí to od veľkosti guliek, ktoré budete robiť. :) Popraskance sú také akurát, nie veľmi sladké, takže úplne ideálne k šálke horúcej čokolády, s ktorou sa dokonale dopĺňajú. Nech vám chutí!
Tento recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Schär.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
46 komentárov
Výborné sú… ja som dala okrem múky pomleté ovsené vločky a obalila ich v černiciach sušených mrazom… skvelé na letné osvieženie. Ďakujeme za recept
Jeeej ďakujem krásne Mária :) Teším sa, že popraskance sa vydarili a chutia aj takto v lete :) Obalenie v černiciach sušených mrazom je výborný nápad a páčia sa mi aj pomleté ovsené vločky, si šikovnica :)
Dokonale ??
Ďakujem krásne Andrea, teším sa, že chutia :)
Akurát som ich dopiekla. Múku som nahradila pomletými ovsenými vločkami a pridala som aj štipku škorice. Sú skvelé ?.
Super Evka, teším sa, že sa podarili a páči sa mi aj obmena s pomletými ovsenými vločkami a štipkou škorice :)
Ďakujem krásne Zuzana :)
Ahojte, skúsila som a podľa mňa chutné. Môžem sa ale opýtať akú konzistenciu by presne malo mať vnútro? Zdá sa mi že tie moje majú lepkavé vnútro a obal viac chrumkavý.
Ahoj Martina, teším sa, že sa podarili :) Vnútri by mali byť mäkučké a zvonku chrumkavé :)
Jeeeej super, to sa teším, že tak chutia :)
Ďakujem krásne Daniela, veľmi sa teším, že sa popraskance podarili a chutia :) Perníkové korenie je super nápad a páči sa mi aj obalenie v škoricovom cukre :)
dobrý deň. chcela by som sa informovať ohľadom vanilky v recepte. ako to je myslene? cukor, esencia, pasta,? ďakujem krásne
Pekný deň želám Lenka, použila som mletú vanilku, ale je možné pridať aj priamo zrniečka z vanilkového lusku, vanilkovú esenciu alebo vanilkový cukor, len potom ubrať trošku cukru :)
Výborné! Tento keksík je najobľúbenejší môjho syna. Ďakujem za recept.
Perfektný recept ?pred vianocami som ho robila 2x, tak veľmi nám chutili a teraz sa chystám znovu, aby sme mali niečo mňamkové poobede ku kávičke
Ďakujem krásne Daniela, veľmi sa teším, že vám popraskance tak chutia :) A veru, výborne sa hodia aj ku kávičke, takže sú skvelé počas celého roka :)
Jeeej super, to sa veľmi teším! :)
Jeeeej super, teším sa, že sa podarili aj v obmedzených podmienkach! :)
pekny den, možem nahradiť kako aj čokoladou, resp. kolko g? dakujem!
Ahoj Veronika, kakao sa dá nahradiť aj horkou čokoládou v rovnakom či trošku väčšom množstve :) Zmenila by som v tom prípade ale postup, čokoládu by som rozpustila a pridala ju vychladnutú k tekutej zmesi (vajíčka, cukor, olej). Nemám to odskúšané, ale ak by som do toho išla, tak postupujem ako píšem vyššie :) Držím palce a budem sa tešiť, ak dáš potom vedieť, ako to dopadlo :)
Ahoj Veronika, prosím môžem kokosový cukor nahradiť trstinovym? Ďakujem! Veronika
Ahoj Veronika, áno určite môžeš :)
Ahoj Veronika, vcera so mala premieru popraskancov. Podarilo sa mi ich 24 podla tvojho tvojho receptu. Vsetkym privelmi chutilo. Takze nevydrzali ani den, nie mesiac ako pises v knihe ?
Ahoj Janka, tak to mám veľkú radosť, že sa popraskance vydarili a chutili tak dobre, že ste ich zjedli v priebehu jedného dňa :) Je to super, tak už len dúfam, že rovnako dobre ti budú chutiť aj ostatné moje recepty :)
ahote,skusila som aj ja recept je fakt super. Obalovala som v klasickom praskovom cukre ako aj ovocnom. Ovocny cukor som si vyrobila sama z rozmixovaneho lyofilizovaneho ovocia ktore som zmiesala s praskovym cukrom. Takyto cukor dal popraskancom velmi dobru ovocnu chut a vonu.
Ahoj Janka, ďakujem pekne za spätnú väzbu k receptu na popraskance :) Veľmi sa teším, že sa ti vydarili a tiež, že si skúsila aj ovocnú farebnú verziu :) Krásne si sa vynašla.
Pozdravujem.. Uz som ich piekla zopár krát a sú úžasné.. Zjedli sa hneď po upečení. Len ma zaujíma, že ako dlho vydržia? Ďakujem
Ahoj Ľudmila, veľmi sa teším, že popraskance si už piekla viackrát a veľmi ti chutili :) Pri dobrom skladovaní podľa mňa aj 2 týždne až mesiac :)
Oceňujem a zároveň ťa obdivujem ako to všetko stíhaš :) Tvorenie receptov, pečenie, písanie, fotenie…a mnoho ďalších blogerských aj neblogerských povinností. O týchto koláčikoch – popraskancoch som ešte nepočula, ale vyzerajú zaujímavo najmä kvôli tvojim fotkám a receptu :) Určite vyskúšam. Mimochodom skúšala som napiecť tie orechové sušienky podľa tvojho receptu a sú úplne famózne :) Už som ich stihla vyskúšať dvakrát. A to určite nebolo naposledy :D Dá sa povedať, že ma inšpirovali. Krásne sviatky, teším sa na ďalšie recepty. Nech sa darí :)
Laura veľmi pekne ďakujem :)) So všetkým mi pomáha môj priateľ Peťo, je to naša spoločná tvorivá záľuba, takže sme veľmi radi, že vás baví a inšpiruje :) Teším sa, že popraskance vyskúšaš a som zvedavá, čo na ne povieš :) Ďakujem za spätnú väzbu k orechovým sušienkam, som rada, že chutili a budeš ich piecť opäť. Krásne sviatky aj tebe a šťastný nový rok :)
dakujem za receptiky a prajem krasne sviatky
Zuzka ďakujem krásne za prianie a tiež tie prajem šťastné a veselé sviatky a nový rok :)
uzasne, mnamka skvela
Teším sa Dominika a ďakujem za krásnu spätnú väzbu :))
Chcem sa spýtať skladovať ich môžem v chladničke? Myslím do zajtrajšieho popoludnia syn odnáša na ochutnávku k svojim futb kolegom
Ahoj Marcela, popraskance netreba skladovať v chladničke, stačí vo vzduchotesnej nádobe :) Takto vydržia min. týždeň až mesiac :)
Ahoj Veronika. Nebudem už piest. Mám už napečené. Piekla dom všetky zákusky iba na masle a cukor som používala iba Xytol. Nepoužila som žiadne plnky. Náhradu grilaziek som dala plnku / figi,ďatle, oriešky,sušené slivky. Sú úžasné.
Prajem Ti pekne a šťastné Vianoce.
Ahoj Ľudmila, perfektné! Páči sa mi náhrada karamelu v grilážkach :) Niekedy vyskúšam. Prajem ti krásne sviatky a ďakujem, že si tu :)
Ako prosím docielim že zostanú take popraskané a s tým cukrom? Ja som skusala biele kokosovo-pomarančové a ten cukor sa mi stratil ako som to dala do dozy a tým pádom aj to popraskané. No hrozne na výzor. Chuťovo ok ale to nemôžem dať na stôl ???♀️ Dakujem
Ahoj Nina, tvoje kokosovo-pomarančové popraskance znejú práveže super! Hneď by som si dala, keby som ich mala na stole bez ohľadu na výzor :D Ja obaľujem len v práškovom cukre a v prípade farebnej verzie v malinovom cukre a tá vrstva cukru mi zostane po upečení na popraskancoch. Nie je to hrubá vrstva, ale mne to takto stačí :) Niekto obaľuje popraskance pred pečením najprv v kryštálovom cukre a potom v práškovom, aby ten práškový zostal po upečení navrchu popraskancov. Treba skúsiť, možno bude výsledok krajší :) Krásne sviatky ti prajem!
Ahoj Veronika, si veľmi šikovná a kreatína. Tvoj recept “ popraskancov „ma veľmi zaujal, určite to vyskúšam a urobím. Teraz momentálne sa liečim, užívam antibiotiká tak nerobím nič, lebo vieš, keď si chorá nič ťa nebaví. Dúfam, že do soboty mi to prejde a určite to vyskúšam. Sú krásne na vzhľad a určite budú famózne chuťovo. Prajem Ti krásne a pohodové prežitie Vianoc a všetko len to najlepšie a najkrajšie v celom roku 2019 Ibojka
Ahoj Ibojka, v prvom rade ďakujem za krásnu spätnú väzbu k môjmu blogu a ku mne samotnej :) Teším sa, že ťa recept na popraskance zaujal a budem sa veľmi tešiť na to, až ho vyskúšaš :) Prajem ti skoré uzdravenie a tiež nádherné sviatky a šťastný nový rok :))