Domov ReceptyKoláče a zákusky Pomarančový koláč v Remoske

Pomarančový koláč v Remoske

Autor: Veronika Čopíková
Pomarančový koláč

Zvažujete kúpu Remosky? Alebo patríte medzi šťastlivcov, ktorí ju podedili od babičky? Ja mám za sebou zatiaľ tretie pečenie a už sa teším na skúšanie domáceho chleba z Remosky, ktorý mi viacerí z vás odporúčali. Ale teraz poďme k predstaveniu tohto voňavého pomarančového koláča. Šťava z pomarančov, pomarančová kôra, olivový olej a mandľová múka sú 4 podstatné ingrediencie, ktorých výsledkom je koláčik, ktorý nie je presladený, ale taký akurátny na vdychovanie vône (ak môžete len to) alebo na jedenie (dúfam, že ste sa zaradili do tejto kategórie). Prajem vám dobrú chuť a vydarené pečenie!

Ingrediencie

okrúhla forma s Ø 20 cm

Pomarančový korpus

  • 150 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
  • 150 g mandľovej múky
  • 1,5 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 4 vajcia
  • 130 g trstinového cukru
  • 125 ml olivového oleja
  • 240 ml čerstvej pomarančovej šťavy ( z pomarančov, nie džúsový koncentrát)
  • 2 PL čerstvo nastrúhanej kôry z bio pomarančov
  • 1 ČL vanilky

Svieži krém so štipkou limoncella

  • 250 g mascarpone
  • 100 g kyslej smotany
  • 2-3 PL limoncella
  • práškový cukor (ja som použila trstinový cukor, ktorý som si v mlynčeku namlela na prášok)
  • plátky pomaranča na ozdobu

Knihy Lenivá kuchárka

Pomarančový koláč
Pomarančový koláč

Voňavý pomarančový koláč pečený v Remoske

1 Najprv si v strednej miske odvážime múky, pridáme kypriaci prášok a lyžicou premiešame. Vo väčšej miske vyšľaháme na vysokých otáčkach vajíčka s cukrom. Šľaháme ich cca. 5 minút, potom otáčky znížime na minimum a pomaly zašľaháme do penovej zmesi olivový olej. Následne pridáme šťavu z pomarančov, pomarančovú kôru a vanilku a na nízkych otáčkach celú zmes prešľaháme, aby sa nám ingrediencie dobre prepojili.

2 Na záver primiešame do nadýchanej zmesi po častiach múku. Robíme to zľahka už len za pomoci metličky na ručné miešanie. Okrúhlu formu vymastíme maslom (dno a boky) alebo ju môžete vystlať papierom na pečenie. Ja som piekla pomarančový koláč vo forme s Ø 20 cm, koláč je teda vyšší a pečie sa aj dlhšie. Ak máte väčšiu okrúhlu formu alebo by ste ho chceli piecť v bábovkovej forme, budete mať nižšie cesto a zároveň bude upečený skôr. Cesto teda vylejeme do pripravenej formy, vložíme do Remosky (ja mám tú menšiu s Ø 22 cm), zaklopíme vekom a pečieme cca. 45 - 55 minút. Po prvých 20 minútach pečenia môžete Remosku otvoriť a formu koláča prikryť alobalom, aby sa vám koláč zhora nepripálil (keďže Remoska pečie len zhora).

3 Ak by ste koláč chceli piecť klasicky v rúre, čas pečenia je rovnaký a teplotu nastavte na 180 °C. Po upečení (či je cesto upečené, otestujeme špáradlom - ak nám na ňom zostávajú omrvinky cesta, koláč je upečený) Remosku vypneme, vyberieme z nej formu a necháme koláč trochu vychladnúť. Po 15 minútach ho vyberieme z formy, položíme na mriežku a necháme vychladnúť úplne. Medzitým si pripravíme jednoduchý krém z mascarpone a smotany.

4 Do misky dáme mascarpone a smotanu. Pridáme limoncello (citrónový likér) a pár lyžičiek cukru (začnite s 3). Krém premiešame stolným mixérom pri nízkych otáčkach. Ochutnáme a ak je to potrebné, ešte ho dosladíme a opäť jemne prešľaháme, aby nám v kréme nezostali čiastočky cukru a smotana s mascarpone sa nám dobre spojili. Krémom natrieme vrch pomarančového koláča a odložíme ho do chladničky trochu stuhnúť. Pred podávaním koláč ozdobíme plátkami pomaranča.

Pomarančový koláč

Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Remoska.

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

4 komentáre

andrea 17.4.2019 - 11:13

skvelý recept, odporúčam všetkým ktorí majú chuť na pomarančovovoňajúci, svieži a ľahký koláč.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.4.2019 - 8:37

Ahoj Andrea, ďakujem krásne za spätnú väzbu k pomarančovému koláču :) Veľmi sa teším, že ti chutil a vydaril sa :)

Reaguj
Tomáš 14.4.2019 - 8:44

Ahoj. O aký typ vanilky presne ide? O extrakt, lusk alebo arómu?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.4.2019 - 8:36

Ahoj Tomáš, môžeš použiť to, čo máš :) Najlepšie vanilkový extrakt prípadne zrniečka z 1 vanilkového lusku :)

Reaguj