Zvonku chrumkavý a vnútri mäkučký. Voňajúci pomarančmi vďaka kúskom pomarančov v ceste, pridanej kôre a čerstvej pomarančovej šťave. Zavŕšený kopčekom sviežeho krému a ozdobený tými najkrajšími červenými pomarančmi.
Ingrediencie
okrúhla forma s Ø 20 cm
- 3 vajcia
- 120 g trstinového cukru
- 100 ml panenského olivového oleja
- 100 ml pomarančovej šťavy
- 100 g jemného tvarohu
- kôry z 2 biopomarančov
- 1 ČL vanilky (ľubovoľné)
- 150 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
- 150 g mandľovej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 pomaranč
Krém
- 200 g mascarpone/ricotty
- 100 g jemného tvarohu
- 2 PL limoncella (ľubovoľné)
- cukor podľa chuti
- plátky pomaranča na ozdobu
1V miske vyšľaháme vajcia s cukrom na penovú konzistenciu. Šľaháme ich približne 2 minúty, potom znížime rýchlosť otáčok a do zmesi postupne zašľaháme olivový olej. Pridáme šťavu a kôru z pomarančov, jemný tvaroh a vanilku, a premiešame ručne metličkou. V druhej miske zmiešame špaldovú a mandľovú múku s práškom do pečiva. Sypké ingrediencie zľahka a postupne primiešame do nadýchanej zmesi. Na záver pridáme do cesta nadrobno nakrájané kúsky pomaranča, z ktorých sme odstránili šupky a bielu kôru.
2Hotové cesto vylejeme do okrúhlej formy, pričom dno vyložíme papierom na pečenie a boky vymastíme maslom. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 40 minút. Ak použijeme formu s väčším priemerom, čas pečenia skrátime. Koláč necháme vychladnúť.
Vyskúšaj aj:
3 Medzitým pripravíme krém – do misky dáme mascarpone, prípadne ricottu (ak vám chutí aj nasladko), tvaroh, trochu citrónového likéru a cukru. Krém vyšľaháme stolovým mixérom na hladkú konzistenciu. Podľa chuti dosladíme. Pred servírovaním natrieme koláč krémom a ozdobíme plátkami pomaranča.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody