Polievka z pečených paradajok sa skladá len zo 4 základných ingrediencií a je to môj obľúbený recept na využitie slnkom voňajúcich cherry paradajok všetkých farieb, veľkostí a tvarov. Recept na túto polievočku je jednoduchý, zdravý a neskutočne chutný a môžeš ju servírovať na studeno i na teplo - teraz na jeseň príjemne zohreje a v horúčavách naopak schladí a zasýti v jednom. Pečené paradajky dodajú polievke bohatú, jemne sladkastú chuť, ktorá sa dokonale dopĺňa s bazalkou a cesnakom. A môj osobný tip je pokvapkať polievku krémovým balzamikovým octom, ktorý povýši chuť tejto polievočky na ešte vyššiu úroveň. :)
Pri tomto recepte som využila môjho nového kuchynského pomocníka od Haier - stolný mixér, v ktorom som toto leto spravila kopec osviežujúcich nápojov, krémových polievok a omáčok. Mixér má viacero vychytávok, osobne ma najviac nadchli 2 rôzne nádoby na mixovanie, jedna väčšia zo skla s objemom 1,7 l a druhá menšia, ktorá je skvelá na cesty. Osvedčil sa mi aj čistiaci program a v prípade väčšej mastnoty možnosť vložiť všetky súčasti mixéra do umývačky riadu. Mixér má 6 ostrých čepelí, ktoré rozmixujú mäkšie aj tvrdšie ingrediencie a 5 rýchlostí na mixovanie vrátane funkcie drvenia ľadu, ktorú využijete pri príprave smoothies a drinkov.
Ingrediencie
na 4 porcie
- 1,5 kg cherry paradajok
- 1 väčšia cibuľa
- 8 strúčikov cesnaku
- panenský olivový olej
- soľ a čierne korenie
- sušené oregano
- hrsť čerstvej bazalky
- parmezán
Video
Polievka z pečených paradajok, výborná aj ako omáčka na cestoviny
1 Paradajky dobre umyjeme a podľa veľkosti ich nakrájame buď na polovicu alebo štvrtiny. Nakrájané paradajky preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pridáme očistenú a na plátky nakrájanú cibuľu a pokvapkáme olivovým olejom. Paradajky ochutíme soľou, čiernym korením a oreganom. Dobre premiešame lyžicou a do stredu plechu pridáme menšiu hlávku cesnaku, z ktorej odrežeme vrchnú časť. Plech so zeleninou vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 30 minút.
2 Po upečení preložíme upečené paradajky a cibuľu aj so šťavou (hlávku cesnaku vyberieme a dáme bokom) do stolného mixéra. Pridáme 200 ml vody, ošúpané strúčiky cesnaku a hrsť bazalky a zmes rozmixujeme dohladka. Polievku podľa potreby dochutíme a pokvapkáme krémovým balzamikovým octom. Posypeme nastrúhaným parmezánom a ozdobíme lístkami bazalky. Tento recept sa skvele hodí aj ako omáčka k cestovinám, stačí pri mixovaní vynechať vodu. :)
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
2 komentáre
Vynikajúci rcpt 👏