Dnešný recept je plný čerstvých surovín, od misky ochutenej jazmínovej ryže, sezamových semienok a hrste chrumkavej zeleniny so sviežou limetkou pretavených do nesmierne chutného výsledku. :-) Poke bowl je známe havajské jedlo, ktoré žne svoj úspech aj u nás a niet divu, pretože výborne zasýti a po zjedení nemáte pocit ťažkého žalúdku, ale energie zvládnuť všetky pracovné úlohy. Navyše je nesmierne jednoduché a rýchle, takže sa dokonale hodí pre všetkých lenivých gastronautov. :-) Skvelé je na ňom aj to, že si ho môžete variovať podľa dostupnosti zeleniny a ovocia(výborné je napr. mango), vašich obľúbených kúskov a samozrejme môžete pridať aj čerstvú rybu, riasy či sušenú vyprážanú cibuľku, ktorá dodá receptu na poke bowl ďalší level chutí.
Ja som navyše pridala môj obľúbený trik - ryžu som ochutila paradajkovo-zeleninovou šťavou. Rada ryžu, quinou či iné obilniny varím v zeleninovej či paradajkovej šťave, šťava dodá jedlu inú chuť a nám tak nevadí jesť tú istú (pseudo)obilninu aj tri dni po sebe. Sladké i slané šťavy v bio kvalite nájdete v Kauflande pod ich značkou K-Bio - šťavy neobsahujú farbivá, chuťové zvýrazňovače či umelé arómy, čo je super, ak radi varievate s chuťou tak ako ja.
Ingrediencie
- 200 g jazmínovej ryže
- 250 ml paradajkovo-zeleninovej šťavy K-Bio
- 200 ml vody
- 60 g fazuliek edamame (ľubovoľné)
- 2 mini šalátové uhorky
- 2 zrelé avokáda
- 1 zväzok reďkovky
- 1 jarná cibuľka
- 1 limetka
- 1 PL sezamových semienok
1 Ryžu presypeme do hnrca, zalejeme vodou a dvakrát jemne prepláchneme. Do hnrca s ryžou pridáme paradajkovo-zeleninovú šťavu, 200 ml vody a za občasného miešania privedieme do varu. Hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme na miernom plameni 15 až 20 minút. Keď je ryža uvarená, hrniec stiahneme zo sporáka a pri pootvorenej pokrievke necháme odpariť prebytočnú vodu. Hotovú ryžu prekypríme vidličkou a necháme vychladnúť.
2 Vychladnutú ryžu naberieme do misiek. Navrch ryže rozmiestnime v pravidelných rozostupoch nakrájanú zeleninu – plátky avokáda, krúžky uhorky a reďkovky a nasekanú jarnú cibuľku. Pridáme fazuľky edamame uvarené vo vriacej osolenej vode a posypeme sezamovými semienkami. Na záver pridáme nakrájanú limetku, ktorou pokvapkáme plátky avokáda.
Tipy
- Na poké bowl môžete použiť akúkoľvek čerstvú zeleninu, výborná je čerstvá červená kapusta a mrkva. Do poké môžete pridať aj riasy wakame, zázvor a sušenú vyprážanú cibuľku.
Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
4 komentáre
Edamame kúpiš mrazené v Lidli
Gabi ďakujeme krásne za tip :)
Ahoj Lucia, teším sa, že ťa recept zaujal a chystáš sa ho vyskúšať :) Edamame fazuľky som kúpila vo freshmarkete, ale mrazené by sa mali nachádzať aj v ázijských obchodoch a v niektorých supermarketoch tak ako uvádza Gabi napríklad v Lidli :)