Dnešný recept je kombináciou mojich jesenných obľúbeností - zmesi hrejivých korení, skvelého vína (pri ktorom vám ukážem jeho mnohostranné využitie) a chutného dezertu, lebo ten je nevyhnutnou súčasťou našich večerov pri sviečke za sprievodu nitiek drobných rozhovorov o ničom a zároveň o všetkom. Ak už máte vyskúšaný môj recept na ovocný cheesecake, tento recept na perníkový cheesecake bude pre vás jeho nasledovníkom, lebo na dobrých základoch treba stavať a potom už len popustiť uzdu fantázii. :)
Tentokrát sa vyhráme so zdobením, resp. dezertom č. 2, s ktorým budeme cheesecake servírovať. A keďže k jeseni patrí v našich slovenských končinách aj vinobranie, jeho výsledok skončí v tomto jednoduchom a nesmierne chutnom dezerte, ktorý si, dúfam, so mnou spoločne upečiete. Nech vám chutí!
Ingrediencie
na formu s Ø 20 cm
- 200 g maslových sušienok
- 100 g masla
- 600 g jemného mäkkého tvarohu
- 120 g trstinového cukru
- 2 vajcia
- 2 ČL perníkového korenia
Čokoládová poleva
- 60 ml smotany na šľahanie
- 60 g horkej čokolády
Vínové hrušky
- 4 hrušky
- 750 ml bieleho sladkého/polosladkého vína (použila som biele sladké víno Sauvignon bobuľový výber od slovenského výrobcu Movino)
- 2 ks celej škorice
- 2 hviezdičky badiánu
Perníkový cheesecake len zo 6 ingrediencií
1 V prvom kroku si rozdrvíme maslové sušienky v sekáčiku, či kuchynskom mixéri na prášok. Ak nemáte vhodný mixér či sekáčik, stačí sušienky vložiť do uzatvárateľného pevnejšieho igelitového sáčku a rozdrviť ich pomocou valčeka alebo vínovej fľaše. :) Rozdrvené sušienky presypeme do misky, pridáme k nim rozpustené maslo a vareškou dobre premiešame. Zmes vysypeme do formy a odmerkou, lyžicou alebo rukou rovnomerne poutláčame na dno a boky formy. Sušienkový korpus vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme 15 minút.
Vyskúšajte aj:
2 Kým sa nám pečie sušienkový korpus na cheesecake, prešľaháme v miske jemný mäkký tvaroh, perníkové korenie, cukor a žĺtka. V druhej miske vyšľaháme bielka so štipkou soli do snehu, ktorý po lyžiciach pridávame do krému a zakaždým jemne premiešame. Vznikne nám nadýchaný krém, ktorý vylejeme na vychladnutý sušienkový korpus. Formu následne vložíme do rúry vyhriatej na 150 °C a pečieme dokopy cca 50 minút.
3 Na dno rúry dáme plech s teplou vodou, cheesecake vďaka tomu nepopraská a bude vláčny. Po 30 minútach plech s vodou vyberieme a pečieme zvyšných 20 minút. Cheesecake je upečený vtedy, keď sa okraje jemne oddelia od formy, stred ale stále zostane roztrasený ako želatína. Hotový cheesecake vytiahneme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí cheesecake polejeme čokoládovou polevou, ktorú si pripravíme takto: do menšieho hrnca dáme smotanu na šľahanie, ktorú zohrejeme na miernom plameni.
4 Keď je smotana horúca (otestujeme prstom), pridáme k nej kocky čokolády a chvíľku necháme len tak postáť. Následne stiahneme hrniec so sporáka a zmes dobre premiešame. Do polevy môžete pridať ešte trochu škorice a poliať ňou pripravený cheesecake. Cheesecake odložíme aspoň na 3 hodiny, prípadne na celú noc do chladničky.
Vínové hrušky rozvoniavajúce po celej kuchyni
5 Hrušky jemne zbavíme šupky, stonky však ponecháme. Keďže hrušky budeme variť vo víne, neodporúčam vám použiť úplne zrelé hrušky, skôr ešte trochu tvrdé (varením zmäknú). Do hlbokej panvice nalejeme víno, pridáme korenie (škoricu a badián) a pri strednej teplote ho zohrejeme. Keď je víno horúce, vložíme doň hrušky a pár minút ich povaríme. V priebehu varenia hrušky aspoň raz otočíme, aby každá strana nasiakla chuť a vôňu vína i korenia a zároveň nám zmäkli.
6 Panvicu odstavíme zo sporáka, prikryjeme a hrušky necháme 10 minút odstáť. Následne ich vyberieme na tanier, necháme trochu odkvapkať a následne nimi ozdobíme náš perníkový cheesecake. Pri servírovaní pridajte ku každému kúsku jednu polovicu vínovej hrušky a potom sa už len pustite do vychutnávania. :) A určite k tomu pridajte aj varené víno, ktoré vám zostalo v panvici, lebo najlepšie dezerty sú také, pri ktorých vám vzniknú 2 dobroty - v našom prípade cheesecake aj varené víno, ktoré sa dokonale hodia nielen na jeseň.
Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Movino.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
12 komentárov
dalo by sa prosim vino niecim nahradit? ?
Hmmm ak je problémom alkohol, uvarila by som hrušky v sirupovom rozvare :) Ak alkohol problém nie je, ponechala by som varenie vo víne, či už bielom alebo červenom :)
Vyskúšané a s len pozitívnym ohlasom :) . Výborná kombinácia, ktorá chutila všetkým doma. A vôňa krásne ladí k Vianočnej atmosfére. Skvelé!
Milá Valéria, ďakujem krásne za spätnú väzbu k receptu na perníkový cheesecake :) Veľmi sa teším, že táto kombinácia chutila doma všetkým a krásne doladil vianočnú atmosféru u vás doma :)
Milá Maryna, teším sa, že si vyskúšala môj recept na perníkový cheesecake a chutilo ti :) Na tak veľkú formu rozhodne odporúčam navýšiť množstvo ingrediencií, aby sa ušlo každému a cheesecake nebol vo výsledku placatý. A som veľmi rada, že minimálne svarak s hruškou budeš robiť opätovne :)) Krásny deň ti želám!
Ahoj Veronika, veľmi sa teším, že si perníkový cheesecake vyskúšala a chutil ti :) Hrušky najlepšie otestovať a ak sa ti nezdajú dostatočne mäkké, kľudne ešte chvíľu povariť alebo ich nechaj pobudnúť vo vínovom rozvare o čosi dlhšie :)
Ahoj Veronika, recept na veľmi zaujal, určite tento víkend vyskúšam. Super nápad s pernikovym korením a hruskami ?.. mám ich plnú tašku od suseda
Ahoj Janka, teším sa, že ťa recept zaujal a chystáš sa ho vyskúšať :) Som zvedavá, čo povieš na výsledok, budem rada ak mi potom dáš vedieť :)
Ďakujem Janka! :) Teším sa, že recept vyskúšaš a budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako dopadlo perníkové pečenie :)