Perníková bábovka - bábovka voňajúca zimou, snehovými závejmi, a najmä perníkovým korením. Určená pre všetkých milovníkov Vianoc, no najmä milovníkov kombinácie čokolády, perníka, brusníc a tuzemského umu, lebo práve tieto ingrediencie nájdeš v recepte. A nielen na bábovke, ale i v samotnom ceste objavíš aj jedno jabĺčko - symbol zdravia, lásky a krásy, aby sme do nového roka rozkvitli a darilo sa nám. :-)
Vyskúšaj aj moje ďalšie recepty na bábovku - moju obľúbenú čokoládovú bábovku s marcipánom, mramorovú bábovku z treného cesta, lahodnú makovú bábovku s citrónovou kôrou či tvarohovú bábovku s orechmi, ktorá je aj na obale mojej prvej kuchárskej knihy.
Ingrediencie
- 30 g nesírených sušených brusníc
- 30 ml tuzemského umu
- 5 vajec
- 120 g trstinového cukru
- 120 ml mlieka
- 80 g roztopeného masla
- 150 g celozrnnej pšeničnej múky
- 100 g múky z lieskových orechov
- 2 ČL kypriaceho prášku do perníka
- 50 g horkej čokolády
- 1 jablko
Poleva
- 50 g horkej čokolády
- 1 ČL kokosového oleja
- granátové jablko
Jednoduchá perníková bábovka
1Do menšej misky vysypeme sušené brusnice a zalejeme ich tuzemským umom. V stredne veľkej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom na penu, pridáme mlieko a vlažné roztopené maslo a opäť prešľaháme. K vyšľahanej zmesi pridáme suché ingrediencie - múky zmiešané s kypriacim práškom do perníka - a už len zľahka premiešame stierkou, aby sa ingrediencie dobre prepojili. Pridáme brusnice s tuzemským umom a nasekanú horkú čokoládu a zamiešame.
2V ďalšej miske vyšľaháme bielky so štipkou soli na tuhší sneh, ktorý po lyžiciach pridáme do cesta a zakaždým jemne premiešame. Na záver do cesta nahrubo nastrúhame jedno jablko. Nadýchané cesto vylejeme do formy na bábovku, ktorú sme poriadne vymazali tukom a vysypali múkou. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 40 minút.
3Hotovú bábovku vytiahneme z rúry, necháme tri minúty na kuchynskej linke a následne opatrne vyklopíme z formy na mriežku. Ak použiješ bohato zdobenú formu, tupým nožom najprv opatrne uvoľni okraje bábovky. Po vychladnutí bábovku polejeme čokoládovou polevou (do polevy môžeš pridať aj trochu škorice či perníkového korenia, čím znásobíš chuť bábovky) a ozdobíme granátovým jablkom.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
16 komentárov
Dobrý večer, môžem tam použiť aj marcipán ako vo vašej čokoládovej bábovke s marcipánom?
Ďakujem
S pozdravom
Marcela
Pekný deň želám, Marcelka, do bábovky môžete pridať aj marcipán :-)
Dobrý večer Veronika, čím môžem nahradiť múku z lieskových orechov? Moze byť mandľová, prip. špaldová? Ďakujem.
Pekný večer želám, Mária, múku z lieskových orechov môžete nahradiť mandľovou prípadne špaldovou či pšeničnou múkou. Alebo pridať namiesto toho mleté orechy, ja som takto piekla bábovku naposledy, lebo míňam zásoby mletých orechov, takže som dala mleté mandle a výsledok bol výborný! :-)
Dobrý deň, mohla by som poprosiť o pôvodný recept? Včera som ju robila podľa toho receptu a rada by som si ho uložila, bola veľmi dobrá.:)
Pekný deň želám, Bronislava, samozrejme, poslala som Vám ho pred chvíľkou na e-mail :) Odporúčam niekedy vyskúšať aj tento, je to vylepšený recept pôvodného receptu :) Jabĺčko v ceste tam robí divy, pokiaľ ide o vláčnosť :)
Ďakujem krásne Antónia, teším sa, že chutí :)
Dobry den Veronika, myslite, ze by siel upiect aj korpus na tortt v tejto verzii? Mam formu tusim 25cm. Bude sa piect dlhsie jsk je povodny recept? Kolko asi? Aky krem by sa do nej podla Vas hodil? Taka vianocna torkta….. Slivkovy dzem by sa tam mne hodil napr….
Dakujem
Pekný deň želám Petra, perníkovú bábovku je možné upiecť aj ako korpus, sama som to tak nedávno spravila v prípade čokoládovej bábovky s marcipánom :) Takže určite áno, piekla by som podobne dlho, ale skontrolovala by som so špáradlom, ako to ide :) Slivkový džem je výborný nápad, ja by som pridala aj nejaký čokoládový krém :)
Jeeej super, teším sa Katka a dúfam, že bude chutiť :)
Ahoj :) To sa veľmi teším, že sa tradičný jablkový koláč podaril a veľmi vám chutil :) Som zvedavá, čo povieš na bábovku a ďakujem za krásne želanie v novom roku :)
Milá Veronika, dovoľ, aby som Ti zaželala v novom roku veľa, veľa zdravia a dobrých nápadov, ktoré máš pri varení a pečení. Veľmi pekne Ti ďakujem za recept určite ho vyskúšam, ale od pondelka nastupujeme do práce tak ho vyskúšam trochu neskôr,ale určite vyskúšam. ďakujem Ibojka
Ahoj Ibojka, ďakujem za krásne želanie do nového roka :) Budem sa tešiť, ak recept na perníkovú bábovku vyskúšaš a dúfam, že ti bude chutiť :) Krásny deň ti želám a hlavne veľa zdravia!