Domov ReceptyKoláče a zákusky Vianočná perníková bábovka

Vianočná perníková bábovka

Autor: Veronika Čopíková
Perníková bábovka

Perníková bábovka - bábovka voňajúca zimou, snehovými závejmi, a najmä perníkovým korením. Určená pre všetkých milovníkov Vianoc, no najmä milovníkov kombinácie čokolády, perníka, brusníc a tuzemského umu, lebo práve tieto ingrediencie nájdeš v recepte. A nielen na bábovke, ale i v samotnom ceste objavíš aj jedno jabĺčko - symbol zdravia, lásky a krásy, aby sme do nového roka rozkvitli a darilo sa nám. :-)

Vyskúšaj aj moje ďalšie recepty na bábovku - moju obľúbenú čokoládovú bábovku s marcipánom, mramorovú bábovku z treného cesta, lahodnú makovú bábovku s citrónovou kôrou či tvarohovú bábovku s orechmi, ktorá je aj na obale mojej prvej kuchárskej knihy.

Ingrediencie

  • 30 g nesírených sušených brusníc
  • 30 ml tuzemského umu
  • 5 vajec
  • 120 g trstinového cukru
  • 120 ml mlieka
  • 80 g roztopeného masla
  • 150 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 100 g múky z lieskových orechov
  • 2 ČL kypriaceho prášku do perníka
  • 50 g horkej čokolády
  • 1 jablko

Poleva

  • 50 g horkej čokolády
  • 1 ČL kokosového oleja
  • granátové jablko

Knihy Lenivá kuchárka

Perníková bábovka

Jednoduchá perníková bábovka

1Do menšej misky vysypeme sušené brusnice a zalejeme ich tuzemským umom. V stredne veľkej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom na penu, pridáme mlieko a vlažné roztopené maslo a opäť prešľaháme. K vyšľahanej zmesi pridáme suché ingrediencie - múky zmiešané s kypriacim práškom do perníka - a už len zľahka premiešame stierkou, aby sa ingrediencie dobre prepojili. Pridáme brusnice s tuzemským umom a nasekanú horkú čokoládu a zamiešame.

Vyskúšaj aj tieto vianočné recepty

2V ďalšej miske vyšľaháme bielky so štipkou soli na tuhší sneh, ktorý po lyžiciach pridáme do cesta a zakaždým jemne premiešame. Na záver do cesta nahrubo nastrúhame jedno jablko. Nadýchané cesto vylejeme do formy na bábovku, ktorú sme poriadne vymazali tukom a vysypali múkou. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 40 minút.

3Hotovú bábovku vytiahneme z rúry, necháme tri minúty na kuchynskej linke a následne opatrne vyklopíme z formy na mriežku. Ak použiješ bohato zdobenú formu, tupým nožom najprv opatrne uvoľni okraje bábovky. Po vychladnutí bábovku polejeme čokoládovou polevou (do polevy môžeš pridať aj trochu škorice či perníkového korenia, čím znásobíš chuť bábovky) a ozdobíme granátovým jablkom.

Perníková bábovka
Perníková bábovka

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

16 komentárov

Marcela 15.12.2023 - 16:48

Dobrý večer, môžem tam použiť aj marcipán ako vo vašej čokoládovej bábovke s marcipánom?
Ďakujem
S pozdravom
Marcela

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 7:51

Pekný deň želám, Marcelka, do bábovky môžete pridať aj marcipán :-)

Reaguj
Maria 5.12.2023 - 18:27

Dobrý večer Veronika, čím môžem nahradiť múku z lieskových orechov? Moze byť mandľová, prip. špaldová? Ďakujem.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 12.12.2023 - 22:39

Pekný večer želám, Mária, múku z lieskových orechov môžete nahradiť mandľovou prípadne špaldovou či pšeničnou múkou. Alebo pridať namiesto toho mleté orechy, ja som takto piekla bábovku naposledy, lebo míňam zásoby mletých orechov, takže som dala mleté mandle a výsledok bol výborný! :-)

Reaguj
Bronislava 4.12.2023 - 12:34

Dobrý deň, mohla by som poprosiť o pôvodný recept? Včera som ju robila podľa toho receptu a rada by som si ho uložila, bola veľmi dobrá.:)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 12.12.2023 - 22:37

Pekný deň želám, Bronislava, samozrejme, poslala som Vám ho pred chvíľkou na e-mail :) Odporúčam niekedy vyskúšať aj tento, je to vylepšený recept pôvodného receptu :) Jabĺčko v ceste tam robí divy, pokiaľ ide o vláčnosť :)

Reaguj
Antonia 5.12.2022 - 16:35
Skvelá bábovka .
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 14:44

Ďakujem krásne Antónia, teším sa, že chutí :)

Reaguj
Petra 17.12.2021 - 23:45

Dobry den Veronika, myslite, ze by siel upiect aj korpus na tortt v tejto verzii? Mam formu tusim 25cm. Bude sa piect dlhsie jsk je povodny recept? Kolko asi? Aky krem by sa do nej podla Vas hodil? Taka vianocna torkta….. Slivkovy dzem by sa tam mne hodil napr….
Dakujem

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 14:43

Pekný deň želám Petra, perníkovú bábovku je možné upiecť aj ako korpus, sama som to tak nedávno spravila v prípade čokoládovej bábovky s marcipánom :) Takže určite áno, piekla by som podobne dlho, ale skontrolovala by som so špáradlom, ako to ide :) Slivkový džem je výborný nápad, ja by som pridala aj nejaký čokoládový krém :)

Reaguj
Katka 22.1.2021 - 8:30
Idem ju hneď vyskúšať, lebo vyzerá a znie úžasne ?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 6.2.2021 - 19:42

Jeeej super, teším sa Katka a dúfam, že bude chutiť :)

Reaguj
petuska 21.1.2021 - 13:52
Ahoj Veronika,dakujem za dalsi chutny recept☺️Akurat som vcera piekla tvoj Tradicny jablkovy kolac??je uzasny a velmi nam chuti.Uz sa tesim kedy vyskusam aj babovku.Urcite ti napisem ako nam chutila.Prajem ti vsetko dobre v novom roku a vela dalsich skvelych napadov na recepty.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 6.2.2021 - 19:41

Ahoj :) To sa veľmi teším, že sa tradičný jablkový koláč podaril a veľmi vám chutil :) Som zvedavá, čo povieš na bábovku a ďakujem za krásne želanie v novom roku :)

Reaguj
ibojka 21.1.2021 - 11:25

Milá Veronika, dovoľ, aby som Ti zaželala v novom roku veľa, veľa zdravia a dobrých nápadov, ktoré máš pri varení a pečení. Veľmi pekne Ti ďakujem za recept určite ho vyskúšam, ale od pondelka nastupujeme do práce tak ho vyskúšam trochu neskôr,ale určite vyskúšam. ďakujem Ibojka

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 6.2.2021 - 19:40

Ahoj Ibojka, ďakujem za krásne želanie do nového roka :) Budem sa tešiť, ak recept na perníkovú bábovku vyskúšaš a dúfam, že ti bude chutiť :) Krásny deň ti želám a hlavne veľa zdravia!

Reaguj