Domov ReceptyBez laktózy Pečený losos s avokádovou salsou

Pečený losos s avokádovou salsou

Autor: Veronika Čopíková
Pečený losos s avokádovou salsou

Leto praje návštevám na trhu a kvalitným surovinám, nemyslíte? :) Jedlá sa tvoria oveľa jednoduchšie, sú farebnejšie, plné čerstvosti a kombinácií takých chutí, aké vás v zime ani len nenapadnú. Takmer na jednom plechu vznikol aj dnešný recept - pečený losos s avokádovou salsou a mladými baby zemiačikmi. Kedysi, keď som musela na večeru šúpať zemiaky pre 8 členov našej rodiny, vyberala som si schválne tie najväčšie, aby som ich mala hotové čím skôr. :D No teraz vyberám cielene baby zemiačiky, ktoré majú vynikajúcu chuť a nie je ich potrebné šúpať, stačí ich dobre umyť a zužitkovať napr. aj v dnešnom recepte. A pečený losos, to je moja láska už dlhú dobu.

Jemná rybka takmer vždy bez kostičiek v spojení s chutnou marinádou a plátkom citróna či limetky. K tomu letná salsa zo zopár ingrediencií a ako som vám spomínala už v úvode, jednoduché a rýchle jedlo je na svete! Ak máte radi recepty s avokádom, odporúčam vám vyskúšať aj môj recept na tradičné mexické guacamole, moju vylepšenú avokádovú nátierku s granátovým jablkom, či cícerovú nátierku s avokádom a domácimi hranolkami.

Ingrediencie

na 2 porcie

  • 400 g malých zemiakov
  • 300 g lososa
  • olivový olej
  • soľ
  • mletá červená paprika
  • citrón
  • hrsť baby špenátu
  • ružičky brokolice
  • petržlenová vňať

Marináda na lososa

  • 1 PL horčice
  • 1 PL medu
  • ½ PL olivového oleja

Avokádová salsa

  • 1 zrelé avokádo
  • 1 červená paprika
  • 1 červená cibuľa
  • šťava z limetky

Knihy Lenivá kuchárka

Pečený losos s avokádovou salsou

Mladé pečené zemiaky s avokádovou salsou a lososom

1 Malé zemiačiky dobre premyjeme pod studenou vodou, aby sme zo šupky odstránili všetky nečistoty. Zemiaky prekrojíme na polovicu a v zapekacej nádobe zmiešame s olivovým olejom, soľou a mletou červenou paprikou. Zemiaky rozprestrieme v nádobe prekrojenou časťou nadol. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme domäkka a dozlata cca 40 až 60 minút. Medzitým si pripravíme marinádu na lososa – v malej miske zmiešame horčicu, med a olivový olej, pridáme soľ a čierne korenie a hotovou marinádou potrieme kúsky lososa z každej strany. Necháme pôsobiť 30 minút.

2 Zatiaľ si spravíme jednoduchú avokádovú salsu – zrelé avokádo ošúpeme a nakrájame na menšie kocky a zmiešame s na kocky nakrájanou červenou paprikou a nadrobno nasekanou cibuľou. Pridáme trochu soli a čierneho korenia, pokvapkáme šťavou z limetky a jemne premiešame. Pred servírovaním odložíme salsu do chladničky.

 

3 Na panvici zohrejeme olivový olej, na ktorom opečieme kúsky lososa z každej strany. Lososa pokvapkáme citrónovou šťavou a servírujeme s pečenými zemiačikmi a avokádovou salsou. Na záver pridáme ešte hrsť baby špenátu a uvarené ružičky brokolice. Zemiaky i lososa môžete ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou, ktorá zvýrazní čerstvosť jednotlivých ingrediencií.

Pečený losos s avokádovou salsou

Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

4 komentáre

Ján 29.7.2020 - 10:30
❤❤❤
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 6.9.2020 - 13:26

Jeeeej ďakujem pekne za hodnotenie Ján :)

Reaguj
Lucia 4.10.2020 - 18:04

Veľmi dobré

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 9.10.2020 - 22:30

Ďakujem krásne Lucia, teším sa, že chutilo :)

Reaguj