Domov ReceptyBabičkine overené recepty Pečené buchty s lekvárom

Pečené buchty s lekvárom

Autor: Veronika Čopíková
Pečené buchty

Pečené buchty s lekvárom robievam vždy, keď sa mi zacnie za domovom. Stále si dokážem vybaviť tú vôňu, ktorá ma vítala niektoré dni po príchode zo školy. Čerstvo upečené buchty plnené makom, čučoriedkový kysnutý koláč a domáca pizza s lečom. 3 plechy plné dobrôt rozdelené medzi 8 ľudí, jednu veľkú rodinu. Dnes máme každý svoju vlastnú spoločne s miestom, ktoré si postupne pretvárame na domov a obľúbenými jedlami, no mamine pečené buchty budú patriť vždy medzi tie najlepšie. Tieto pečené buchty s lekvárom sú ako obláčik, s cestom sa výborne pracuje a môžeš ich naplniť slivkovým lekvárom, ochuteným tvarohom alebo nastrúhanými jabĺčkami ochutenými cukrom a škoricou. Zakaždým budú výborné a pochutí si na nich celá rodina, priatelia i susedia.

Vyskúšaj aj moje ďalšie tradičné recepty ako od babičky - dukátové buchtičky s vanilkovým krémom, nadýchané dolky s tvarohom, skvelý pudingový koláč s kyslou smotanou, šťavnatý jablkový koláč, rýchle tvarohové guľky so strúhankou alebo babičkine marhuľové guľky zo zemiakového cesta.

Ingrediencie

na plech 32 x 22 cm

Kvások

  • 150 ml mlieka
  • 10 g trstinového cukru
  • 21 g čerstvého droždia

Cesto

  • 350 g hladkej pšeničnej múky
  • 60 g masla
  • 50 g trstinového cukru
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • 1 vajce + trochu mlieka

Na plnku a potretie

  • slivkový lekvár
  • 20 g masla
  • 1 PL rumu
  • práškový cukor

Lenivá kuchárka 3 - Nezabudnuteľné recepty od babičky

Pečené buchty

Kysnuté pečené buchty s lekvárom - mäkučké ako obláčik

1Najprv spravíme kvások – v menšom hrnci zohrejeme mlieko tak, aby bolo vlažné až jemne teplé. Pridáme cukor a rozdrobené droždie, prikryjeme utierkou a necháme 10 minút vzísť kvások. Medzitým do väčšej misy preosejeme hladkú múku, pridáme štipku soli a premiešame. Pridáme žĺtky, cukor a kvások a ručným mixérom s hákmi na miesenie cesta (v tvare špirály) prípadne v kuchynskom robote miesime na nízkych otáčkach, až sa cesto začne odliepať od stien.

Vyskúšaj aj tieto recepty od babičky

2 Na záver do cesta zapracujeme v dvoch várkach maslo nakrájané na menšie kocky. Cesto by malo byť hladké a lesklé a nemalo by sa lepiť. Cesto preložíme do väčšej čistej misy, dobre prikryjeme potravinárskou fóliou a utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 60 minút. Vykysnuté cesto preložíme na jemne pomúčenú dosku, vyvaľkáme a nakrájame na približne rovnaké štvorce. Každý štvorec prstami opatrne roztiahneme na placku a na každú dáme lyžičku lekváru. Prstami spojíme okraje, ktoré sú oproti a medzierky dobre uzatvoríme.

3 Buchty ukladáme vedľa seba na plech potretý maslom, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte 15 minút. Následne buchty potrieme navrchu aj po bokoch vajíčkom rozšľahaným s trochou mlieka a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 20 – 25 minút do zlatista. Po upečení potrieme ešte teplé buchty roztopeným maslom zmiešaným s rumom. Buchty necháme vychladnúť a pred servírovaním ich posypeme práškovým cukrom.

Moje tipy

  • pri príprave kysnutého cesta vyberieme všetky ingrediencie z chladničky aspoň 30 minút dopredu
  • pečené buchty môžeš naplniť slivkovým lekvárom, hrudkovitým tvarohom osladeným cukrom a hrozienkami namočenými v rume alebo nastrúhanými osladenými jabĺčkami so škoricou
Pečené buchty

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

11 komentárov

Danica 15.9.2024 - 21:52

Ahoj Veronika, ešte som tento recept neskúšala, (vlastne pečené buchty ešte nikdy v živote) ale mám k nemu pár otázok:
1) na cca ako hrubo mám vyvaľkať vykysnuté cesto?
2) aké cca veľké majú byť tie štvorce, ktoré vykrajujem?
3) na cca aký veľký plech ich ukladať, aby nebol príliš veľký, ani moc malý?
4) a tými spojenými okrajmi – ukladať buchty hore, či dole?
Ďakujem :)

Reaguj
Lenka 13.6.2024 - 18:55

Dobry den, velmi rada listujem vasimi receptami.vzdy si tu nieco najdem,napriklad tento recept na buchty,ktory s velkou pravdepodobnostou vyskusam cez vikend :-). Opovazim sa spytat,preco nenafotite viac viac fotiek pocas pripravy ;-) taktiez som si vsimla,ze vela fotiek na stranke mate zvrchu a chyba tam pohlad zboku,alebo na rez kolaca. Inak super praca :-))

Reaguj
Iva 16.6.2024 - 9:47

Děkuji za tento recept. Dnes budu dělat již potřetí. Mňam. Buchty sklízí jen samou chválu. Jen se ještě naučit správně odhadnout velikosti placky či koule, do které se dávají povidla tak, aby se mi vše na plech vešlo. Zatím mi vždy zbylo kousek těsta… 🤭
Ještě jednou děkuji

Reaguj
Adriana 15.5.2024 - 14:57
Nič v zlom ale asi som nikde spravila chybu ale aj ked som išla podľa receptu vôbec mi cesto nenakyslo
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 29.5.2024 - 19:44

Pekný deň želám, Adriana, to ma veľmi mrzí :( Cesto som testovala viackrát a zakaždým mi krásne vykyslo, skúšali ho už viacerí a písali mi aj na Instagrame, že buchty sú výborné :-) Ale samozrejme, môže sa stať čokoľvek, základ je však aby v priestore nebol prievan, droždie dávať iba do jemne teplého mlieka (príp. vlažného), všetky ingrediencie si vytiahnuť z chladničky vopred a nechať odpočívať pri izbovej teplote. Vymiesiť, dobre prikryť a dať na teplé miesto, ak náhodou cesto nekysne, oplatí sa šupnúť ho do rúry, ak si tam viete nastaviť nízku teplotu. Ak nie, tak rúru predhriať, chvíľku nechať chladnúť a potom do rúry šupnúť misku s cestom :-)

Reaguj
Tomáš 19.2.2024 - 20:16
Ahoj, veľkú časť buchiet mi roztrhne a lekvár mi vytečie von. Dávam veľa lekváru? Majú na plechu málo miesta? slabo ich zalepím? Plech mám 20x30, postupujem podľa receptu. Inak sú skvelé! Je to problém praktickosti (zle sa jedia + zašpiním dva pekáče).
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 9.5.2024 - 7:41

Ahoj Tomáš, môže byť, že dávaš veľa lekváru, keď ich spájaš a formuješ do obdĺžnikov alebo guliek, ak ti už vtedy na nejakých miestach presvitá lekvár, je možné, že pri pečení buchta praskne a lekvár vytečie. A spoje musia byť naozaj pevné, ja buchty vždy pospájam a ešte jemne formujem v rukách, lebo tie spoje sa ľúbia pretrhnúť ešte keď trošku buchtičky rastú. Plech používam podobný, to by teda nemal byť problém :-) Teším sa veľmi, že buchty chutia, ešte som recept upravila, nakoľko som ho robila minulý týždeň, tak skús buchty znova a možno to tentokrát bude bez vytečenia :-) Držím palce a prečo inak zašpiníš dva pekáče? Kľudne sa to môže dať na väčší pekáč a zostane ti prázdne miesto, čo vôbec nevadí.

Reaguj
Ludmila 27.3.2020 - 9:54

Ak by som chcela robit iba cisto z celozrnnej muky – meni sa nieco na recepte? Resp. je problem s vykysnutim?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 13:41

Ahoj Ľudmila, naposledy som robila čisto z celozrnnej špaldovej múky a nič som nemenila na recepte inak :) A boli super, ani som necítila, že by v buchtách bola celozrnná múka iba :)

Reaguj
niki 5.10.2019 - 13:01

práve robím tieto buchty, presne podľa receptu a po hodine mi ešte stále cesto nechce vykysnúť , dúfam, že vykysne

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:00

Ahoj Niki, to ma veľmi mrzí, ako to nakoniec dopadlo? Robila si kvások z čerstvého droždia, alebo zo sušeného?

Reaguj