Poznáte batáty? Ich príprava je jednoduchá a vychutnať si ich môžete hneď na niekoľko spôsobov. Prvým z nich sú moje obľúbené pečené batáty plnené quinoou a feta syrom (inšpirovala som sa receptom od Pretty Simple Sweet). Vynikajúca sladko-slaná kombinácia, ktorú máte pripravenú do hodinky aj s umytím riadov. :) A potom sa už môžete prikryť hrejivou dekou, pustiť si váš obľúbený jesenný film a pustiť sa do obeda (za predpokladu, že práve nie ste uprostred pracovného týždňa :D).
Ingrediencie
na 2 - 3 porcie
- 2 batáty
- 100 g quinoy
- 250 ml vody
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja Borges Fruity
- 1 PL šťavy z citróna
- 50 g sušených brusníc
- granátové jablko
- soľ
- čierne korenie
- 100 g syra feta
Ako pripraviť batáty plnené quinoou a feta syrom
1 Batáty umyjeme, pozdĺžne prekrojíme a poukladáme vedľa seba na plech vyložený papierom na pečenie. Z každej strany ich potrieme olivovým olejom a vložíme zapiecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 40 minút. Kým sa nám batáty pečú, v malom hrnci si uvaríme quinou. Do hrnca dáme vodu, prepláchnutú quinou a 1/2 ČL soli, premiešame a privedieme do varu. Keď začne quinoa vrieť, znížime teplotu a varíme 15 až 20 minút, kým sa nevstrebe voda. Necháme vychladnúť.
Quinoa s kurkumou a hráškom
Ak ešte s pani quinoou nemáte skúsenosť, vyskúšajte tento jednoduchý recept a lá quinoa s kurkumou a hráškom.
2 Vychladnutú quinou preložíme do misky, pridáme k nej prelisovaný cesnak, olivový olej, citrónovú šťavu, brusnice, granátové jablko, soľ a čierne korenie a premiešame. Na záver jemne vmiešame na kocky nakrájaný syr feta, ochutnáme a prípadne dochutíme soľou, čiernym korením, olejom alebo citrónovou šťavou. Upečené batáty vytiahneme z rúry a v strede opatrne postláčame lyžičkou, aby sme vytvorili priestor pre quinoovú náplň. Batáty naplníme a ešte teplé podávame. Nech vám chutí!
Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Transtrade, ktorá je distribútorom značky Borges.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody