Tento rok sa riadim heslom zavárame to najlepšie z leta. Aj keď pri rúre či sporáku sa snažím postávať čo najmenej, pri zaváraní letných dobrôt spravím zakaždým výnimku. Paradajkový džem nie je úplná klasika, predsa len sme asi všetci zvyknutí skôr na kombinácie sladkých džemov, no po prvom ochutnaní si poviete, že to bola láska na prvú lyžičku. :) Je to neuveriteľne chutná kombinácia paradajok a bazalky s mnohostranným využitím. Nielen ako netradičný džem na chlebíku, ale tiež napríklad ako omáčka na cestoviny po ktorej môžete siahnuť pri príprave rýchleho obeda. Tak ako dovolenka v Taliansku - tiež ste si zamilovali ich pamiatky, krásnu prírodu, zmrzlinu a poobedňajšiu siestu?
Recept pozostáva z čerstvých surovín, ktoré práve teraz nájdete vo vašej záhradke, na trhu ale tiež v dobrom supermarkete - ja som na prípravu mojej zásoby džemu nakúpila v Kauflande, v ktorom majú v ponuke množstvo čerstvého ovocia i zeleniny. A s tou je zaváranie radosť! Paradajkový džem je výborným základom na prípravu bruschetty a skvele poslúži aj ako paradajková omáčka na cestoviny.
Ingrediencie
na 700 g džemu
- 1 kg cherry paradajok
- 100 g červenej cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 jalapeňo paprička
- 20 g lístkov bazalky
- 40 g trstinového cukru
- 2 PL panenského olivového oleja
- 1 PL červeného vínneho octu
- soľ a čierne korenie
- plátok masla
1 V hrnci s hrubým dnom opražíme na olivovom oleji a plátku masla nadrobno nasekanú cibuľu dosklovita. Pridáme nadrobno nakrájané strúčiky cesnaku a jalapeňo papričku (pre jemne pálivú chuť pridajte aj trochu semienok) a chvíľku opekáme. Následne pridáme na menšie kúsky nakrájané paradajky, posypeme cukrom a dobre premiešame. Na strednom plameni privedieme do varu, následne znížime teplotu a za pravidelného miešania varíme v odkrytom hrnci 60 minút.
Vyskúšaj aj:
2 Po hodinke pridáme do džemu nadrobno nakrájané lístky bazalky, premiešame a ochutíme soľou a čiernym korením. Varíme za pravidelného premiešavania ďalších 15 až 30 minút. Džem sa za daný čas zredukuje, zhustne a krásne prevonia bazalkou. Na záver môžeme do džemu pridať trochu octu podľa chuti. Hotový džem naplníme ešte horúci do vysterilizovaných zaváraninových pohárikov a dobre uzatvoríme kovovým viečkom. Poháriky obrátime, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť na kuchynskej linke. Po otvorení skladujeme džem v chladničke a spotrebujeme do pár dní.
Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
6 komentárov
Vyzera naozaj dobre :) Isto ho vyskusam, len mam jednu otazku. Mozno som to prehliadla v texte, ale kedy sa prosim pridava ta 1PL vinneho octu. Az na zaver?
Dakujem.
Ďakujem krásne Denisa :) Ospravedlňujem sa, až na základe tvojej otázky som si všimla, že v postupe chýbal. Pridáva sa na záver a podľa chuti, ja som dala 1 PL, kľudne trochu viac, podľa toho, ako ti bude chutiť :)
Ahoj Marcela, super, to sa teším, že recept vyskúšaš a dúfam, že ti bude chutiť rovnako ako nám doma :)
Ahoj Ľubica, ďakujem pekne :) Môžeš použiť aj obyčajné paradajky, tie však majú väčšie zrniečka, tak ich môže byť v džeme vo výsledku cítiť a keďže džem nepasírujem, zvolila som radšej cherry paradajky :) Tiež treba zvážiť, či paradajky pred použitím nezbaviť šupky, keďže býva tvrdšia pri klasických paradajkách, ale závisí od odrody, ktorú použiješ :)