Ak hľadáte ideálny rýchly recept na jesennú večeru, vyskúšajte tieto paradajkové galetky z lístkového cesta. V zahraničí sú známe ako galettes resp. galetky, ktoré si môžete naplniť ľubovoľnou náplňou, sladkou, slanou alebo aj ich kombináciou. V tejto slanej verzii s paradajkami, ricottou a cibuľkou si ich viem predstaviť ako stredajšiu večeru s dobrým filmom a vínkom, skrátka vtedy, keď prídete domov za tmy a vaša chladnička zíva prázdnotou a vy únavou. Každopádne recept je to jednoduchý a svieži, tak dúfam, že ho vyskúšate. :)
Ingrediencie
na 6 galetiek
- 1 balenie vyvaľkaného lístkového cesta (280 g)
- 125 g ricotty
- soľ
- čierne korenie
- 2 PL olivového oleja
- 1 fialová cibuľa
- 1 ČL trstinového cukru
- cherry paradajky
- čerstvá bazalka
Paradajkové galetky, rýchla večera s filmom a dobrým vínom
1 Lístkové cesto rozložíme na jemne pomúčenú dosku a pomocou misky s priemerom 16 cm z neho povykrajujeme kruhy. Každý kruh potrieme ricottou, ktorú sme ochutili soľou a čiernym korením, pričom vynecháme plochu asi 3 cm od okrajov. Na panvici si zohrejeme olivový olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a lyžičku cukru. Upražíme dosklovita, stiahneme zo sporáka a necháme vychladnúť. Vychladnutú cibuľku nanesieme na ricottový základ.
Slivkové koláče z lístkového cesta
Tieto koláče z lístkového cesta sú v zahraničí známe ako galettes resp. galetky, ktoré si môžete naplniť ľubovoľnou náplňou.
2 Na jemne skaramelizovanú cibuľku poukladáme plátky cherry paradajok. Okraje cesta zahneme cez paradajky tak, aby nám náplň počas pečenia nevytiekla. Galetky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a zahnuté okraje potrieme roztopeným maslom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 °C 15 až 20 minút, kým okraje galetiek nezozlatnú. Upečené galetky ozdobíme lístkami čerstvej bazalky. Podávame s bielym vínkom, napínavým filmom a v priateľskej spoločnosti. Nech vám chutí!
3 Budem veľmi rada, ak tieto rýchle galetky z lístkového cesta vyskúšate a dáte mi vedieť, ako sa vám podarili. Nezabudnite, že náplň si môžete zvoliť ľubovoľne podľa toho, čo vám chutí a určite sa nevyhýbajte ani sladkej verzii. Na trhoch to hýri farbami, také jesenné zemou obité jabĺčka nájdu svoje uplatnenie aj tu. Krásny deň vám prajem!
Tento recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Vitis.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
4 komentáre
Ďakujem krásne Mirka, teším sa, že chutí :)
Ahoj Veronika,
Aj tento recept bol vyborny. Paradajkove galetky ulahodili oku i bruskam.
Mas skvele napady a vyborne recepty.
Tesime sa na dalsie pochutky od teba?
Ahoj Lenka, veľmi pekne ďakujem, teším sa, že paradajkové galetky ulahodili oku i bruškám :) Ja ďakujem za krásnu spätnú väzbu a budem sa snažiť, nech tu stále pribúda kopec jedlej inšpirácie :)