Pomaličky sa nám blíži sezóna paradajok a s ňou prichádza aj kopec chutných receptov na ich spracovanie. :) Na mojom blogu nájdete napríklad recept na výborný paradajkový džem, po ktorom sa u vás doma len tak zapráši, recept na famózne mäsové guľky v paradajkovej omáčke či raňajkovú zeleninovú panvičku. A ak by ste si chceli kúsok slnečných paradajok aj zavariť na babie leto či snehovú zimu, odporúčam vám vyskúšať môj recept na paradajkové čatní.
Kombinácia paradajok, sladkej papriky a jabĺčok so štipkou čili korenia, klinčekov a škorice, ktoré vám rozvoňajú kuchyňu. Recept na túto dobrotu vznikol vďaka dlhodobej spolupráci s Kauflandom, ktorý nielen z mojich receptov pripravil krásny leták plný zaváracích receptov.
Ingrediencie
- 500 g cherry paradajok
- 100 g žltej cibule K-Bio
- 2 strúčiky bio cesnaku
- 150 g červenej sladkej papriky K-Bio
- 150 g bio jabĺk
- 50 g trstinového cukru
- 25 ml jablčného octu
- 25 ml bieleho vínneho octu
- 2 PL panenského olivového oleja
- štipka soli
- štipka čili korenia
- 1 celá škorica
- 3 klinčeky
1 V hrnci s hrubým dnom opražíme na olivovom oleji nadrobno nasekanú cibuľu dosklovita. Pridáme prelisované strúčiky cesnaku, na menšie kúsky nakrájané paradajky, papriky a jablká. Posypeme cukrom, premiešame a na strednom plameni privedieme do varu. Následne znížime teplotu, pridáme štipku soli, čili korenia, celú škoricu a klinčeky a za pravidelného miešania varíme v odokrytom hrnci približne 1,5 hodiny. Na záver do čatní pridáme jablčný a biely vínny ocot, premiešame a podľa chuti dokoreníme. Pár minút povaríme.
Vyskúšaj aj:
2 Z čatní vyberieme klinčeky a škoricu a horúcou zmesou naplníme vysterilizované zaváracie poháriky. Poháriky uzatvoríme kovovým viečkom, obrátime, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť. Po otvorení skladujeme čatní v chladničke a spotrebujeme do pár dní.
Tipy:
- ak chcete dosiahnuť jemne pálivú chuť čatní, pridajte do receptu jalapeño papričku
- pre získanie tej najlepšej chuti nechajte čatní odležať v komore 1 mesiac
Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
2 komentáre
Pekný deň želám, Michal, budem sa tešiť, ak recept vyskúšate a dúfam, že vám bude chutiť :)