Domov ReceptyČo na obed? Zapekané palacinky s čučoriedkami

Zapekané palacinky s čučoriedkami

Autor: Veronika Čopíková
Čučoriedkové palacinky

Jedli ste už niekedy palacinky pečené v rúre? Ja som na nich natrafila už dávnejšie a priznám sa, že odvtedy mi vŕtali v hlave. Od prípravy ma odrádzalo len zháňanie panvice vhodnej aj na pečenie. Nedávno sa mi však podarilo kúpiť liatinové panvice, ktoré sú nielen krásne fotogenické, ale aj zdravotne nezávadné a môžu sa použiť nielen na sporák, ale aj do rúry. Konečne som tak vyskúšala jeden z receptov, na ktorý som si už dlhšie cibrila chuťové poháriky. Výsledkom sú tieto palacinky s čučoriedkami, ktoré sú nadýchané, rýchle a jednoduché a v spojení s orieškovou zmrzlinou prudko jedlé :)

Vyskúšaj aj môj jednoduchý základný recept na jemné palacinky s tvarohom.

Ingrediencie

na 2 porcie (panvice s Ø 16 cm)

Cesto na palacinky

  • 90 g špaldovej múky (ja som skombinovala napoly hladkú a chlebovú)
  • 1/2 ČL cejlónskej škorice
  • 1/4 ČL muškátového orieška
  • 2 ČL mletého zázvoru
  • štipka soli
  • 3 vajcia
  • 160 ml mlieka
  • 50 g trstinového cukru
  • 1 ČL vanilky
  • 125 g čučoriedok
  • 2 PL masla

Čučoriedková omáčka

  • 125 g čučoriedok
  • 50 g trstinového cukru
  • 60 ml vody

Božská kombinácia s

  • 125 g čučoriedok
  • créme fraiche (alebo kyslá smotana)
  • mandľové plátky
  • oriešková zmrzlina

Knihy Lenivá kuchárka

Čučoriedkové palacinky

Palacinky s čučoriedkami pečené v rúre - raňajky do postele

1 V prvom kroku zapneme rúru na 220 °C. Vložíme do nej našu panvicu alebo panvičky (vhodné na pečenie v rúre) a necháme predhrievať po dobu 30 minút. Zatiaľ si v miske zmiešame suché ingrediencie - múku, škoricu, muškátový oriešok, zázvor a soľ. V druhej miske vyšľaháme pomocou stolného mixéra vajíčka do penovej konzistencie (trvá to cca. 2 minúty), znížime rýchlosť otáčok, pridáme mlieko, cukor a vanilku a zmiešame. Následne pridáme múku a opäť zamiešame. Na záver už len vareškou vmiešame čerstvé čučoriedky.

2 Po 30 minútach predhrievania rúry spolu s panvicou (resp. panvičkami), ju opatrne vytiahneme a pridáme do nej maslo. Jemne zahrúžime panvicou, aby sa maslo rýchlejšie rozpustilo. Dávame pozor, aby sme sa nepopálili, keďže panvica je horúca a maslo môže trochu vyprsknúť pri dopade na dno panvice. K rozpustenému maslu prilejeme palacinkové cesto a panvicu s cestom vrátime do rúry. Pečieme 16 - 20 minút, palacinka za ten čas krásne vyrastie a okraje sa zvlnia a zozlatnú.

Čučoriedková omáčka

3 Po uplynutí času vyberieme palacinku (prípadne palacinky) z rúry. Posypeme ju čerstvými čučoriedkami, mandľovými plátkami a pridáme kopček créme fraiche. Palacinka je výborná s čučoriedkovou omáčkou, ktorú si pripravíme jednoducho: čučoriedky, cukor a vodu vložíme do menšieho hrnca a privedieme do varu na strednom plameni. Znížime teplotu na nižší plameň a varíme cca. 10 - 15 minút. Omáčka za ten čas zhustne a po vychladnutí získa až džemovú konzistenciu. Na záver môžeme pridať aj kopček orieškovej zmrzliny, letné nedeľné raňajky v posteli tak získajú sladko-hriešny nádych :)

Čučoriedkové palacinky
Čučoriedkové palacinky

Originálny recept na tieto čučoriedkové palacinky som našla v knižke First We Eat od foodbloggerky Eva Kosmas Flores. Knižka je dostupná v anglickom jazyku, popretkávaná krásnymi fotkami i receptami. U nás zatiaľ dostupná nie je, ale dá sa objednať cez Amazon.

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

8 komentárov

Andrea 5.5.2020 - 11:31

Veronika, tak tento recept je uplne famozny. Hned od zaciatku som vedela, ze to bude skvela chut. Presne tak aj bolo. To vonalo a chutilo neskutocne dobre. Skorica a zazvor tomu dodali smrnc. Ta chut je zvadzajuca. Tie palacinky treba ucite vyskusat vazeni. Stoji to zato. Opat raz velke dakujem Veronika, ze sa s nami delis o svoju vasen. :-*

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.7.2020 - 22:04

Andrea teším sa, že ti palacinky chutili :) To mám najradšej, keď vôňa z rúry je predzvesťou neskutočnej dobroty a potom už len nedočkavo chytiť lyžicu či vidličku a pustiť sa do jedenia :) Ďakujem za krásne odporúčanie a milé slová, veľmi ma potešili.

Reaguj
Gabriela 9.10.2018 - 13:51

Ak správne rozumiem, je to jedna hrubá palacinka, vsak? :)

Reaguj
Veronika
Veronika 11.10.2018 - 20:43

Ahoj Gabriela, z cesta vyjdú 2 hrubé palacinky :)) Preto sú hore v ingredienciách uvedené 2 porcie, 1 palacinka na jedného, o tú moju by som sa nedelila, také sú dobré :D

Reaguj
Sandra 12.5.2018 - 20:21

Mozem sa opytat kde sa daju kupit take misky?
dakujeeem

Reaguj
Veronika
Veronika 14.5.2018 - 18:56

Ahoj Sandra, samozrejme, misky som kúpila v Orione. Je to liatina, čiže je vhodná nielen do rúry, ale aj na sporák (nie je však vhodná do umývačky riadu).

Reaguj
Žaneta 11.5.2018 - 15:44

Super urcite vyskusam este tento vikend

Reaguj
Veronika
Veronika 11.5.2018 - 17:58

Ahoj Žaneta, super teším sa, že ich vyskúšaš :) Budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako to dopadlo. A ak budeš mať akékoľvek otázky k receptu, neváhaj sa pýtať :) Prajem ti krásny víkend. Veronika

Reaguj