Nadýchané jemné palacinky sú dobrotou, ktorú si doprajeme na víkendové raňajky či sladký obed cez týždeň. Dni s palacinkami sú akési radostnejšie, lebo čo môže byť lepšie než prebudiť sa na vôňu čerstvých palaciniek, ktoré sa pečú na horúcej panvici? Palacinky sú jednoduché na prípravu, stačí ti na ne zopár ingrediencií a náplň môžeš prispôsobiť svojim chuťovým preferenciám. Do základného receptu na palacinky nepridávam žiadny cukor, môžeš si ich teda spraviť aj ako palacinky na slano. Výsledné palacinky sú tenučké a jemné, vôbec sa netrhajú a nie sú ani mastné. V ceste je máličko oleja a masla, vďaka čomu netreba panvicu potierať tukom.
Príprava palaciniek siaha až do starovekého Grécka a Ríma, kedy sa tieto jednoduché placky tvorili z múky, vody a vajec. Odtiaľ sa rozšírili do celého sveta, pričom najznámejšie sú francúzske palacinky Crêpes, palacinky pečené v rúre a americké palacinky poliate javorovým sirupom. A v starých slovenských kuchárkach nájdeš palacinky pod omeletami, čo mňa osobne pri listovaní starými kuchárskymi knihami v rámci prípravy mojej tretej knihy nesmierne prekvapilo. :-)
Ingrediencie
na cca 8 palaciniek
Cesto na palacinky
- 2 vajcia
- 350 ml plnotučného mlieka
- 150 g hladkej pšeničnej múky
- štipka soli
- 30 g masla
- 1 PL repkového oleja
Tvarohová náplň
- 250 g jemného tvarohu
- 50 ml smotany na šľahanie
- 2 PL trstinového cukru
- hrsť čerstvých malín
- med
Postup
Základný recept na palacinkové cesto
1Najprv v malom hrnci rozpustíme maslo a necháme ho vychladnúť. V miske zatiaľ ručne vyšľaháme vajcia s mliekom. Pridáme po častiach preosiatu múku a štipku soli a dobre premiešame, aby v ňom nezostali žiadne hrudky. Na záver do cesta vmiešame repkový olej a vlažné rozpustené maslo. Pripravené riedke cesto necháme odležať na kuchynskej linke približne 15 minút.
Ako sa robia palacinky
2
Po uplynutí času dobre rozohrejeme panvicu, nadvihneme ju a na jeden okraj nalejeme naberačku cesta. Ihneď panvicou zakrúžime tak, aby sa cesto rozlialo rovnomerne po celej ploche panvice. Odporúčam použiť kvalitnú palacinkovú panvicu, najlepšie s nepriľnavým povrchom, v takom prípade nemusíš panvicu potierať tukom a palacinky budú aj tak nadýchané a po okrajoch jemne chrumkavé. Ak použiješ obyčajnú alebo nerezovú panvicu, mierne zníž množstvo masla v ceste alebo vlož medzi upečené palacinky kuchynské papierové utierky, aby vpili prebytočný tuk. Množstvo cesta určeného na jednu palacinku závisí od jej priemeru, ja používam túto panvicu s Ø 26 cm a použila som cca 90 ml cesta. Palacinku opekáme dozlatista na stredne silnom plameni. Takto postupujeme, až kým neminieme všetko cesto.
Palacinky s tvarohom
3Hotové jemné palacinky (pre mňa najlepšie palacinky na svete) môžeme potrieť domácim džemom - mojimi obľúbenými kombináciami sú marhuľový, čučoriedkový džem s levanduľou, jahodový či citrusový džem. Alebo ich naplniť tvarohom a posypať ovocím. Tvarohovú náplň si pripravíš jednoducho - do misky dáme jemný tvaroh a pridáme k nemu smotanu na šľahanie, ktorú sme vyšľahali s cukrom. Premiešame, nanesieme na palacinku, posypeme malinami a buď zrolujeme alebo zatočíme do trojuholníka. Palacinku môžeme pred podávaním pokvapkať troškou medu.
Moje tipy
- Výborné palacinky aj na druhý deň: s palacinkami je to podobné ako s rizotom, odporúčajú sa vychutnávať hneď. :-) Ak ti však nejaké palacinky predsa len zostanú, odlož ich do chladničky a na druhý deň zohrej v rúre. Stačí im pár minút v rúre vyhriatej na 70 °C a chutia takmer ako práve upečené!
- Čo s prvou palacinkou.... Poznáš tzv. syndróm prvej pokazenej palacinky? :-) U nás to tak bolo odjakživa, s prvou nedokonalou palacinkou sme už viac-menej rátali a tešili sa, že sa nám popri vypekaní aj niečo ujde. Prvá palacinka sa nemusí podariť preto, že panvica ešte nie je dostatočne vyhriata, čo už pri druhej palacinke nehrozí. Prípadne vie pomôcť aj to, ak panvicu vymastíš troškou masla či oleja. Ak sa palacinka trhá, pridáme do cesta ešte trochu múky, ak sa zle rozteká, pridáme mlieko.
Časté otázky k palacinkám
- Ako dlho vydrží cesto na palacinky v chladničke?
V tomto recepte na palacinky sa nachádza maslo a olej, preto neodporúčam cesto nechávať odležať v chladničke. Stačí ho nechať na chvíľku odležať na kuchynskej doske a môžeš sa pustiť do vypekania. Ak budeš piecť palacinky na nerezovej panvici, pokojne môžeš z cesta vypustiť maslo a olej, palacinky ti vyjdú v tomto pomere perfektne a pripravené cesto môžeš skladovať v chladničke aj celú noc. - Prečo sa lepia palacinky na panvicu?
Palacinky sa lepia na panvicu najčastejšie v prípadoch nesprávneho výberu panvice a tiež preto, že použitá panvica ešte nie je dostatočne vyhriata. Na prípravu najlepších palaciniek na svete sa hodí panvica s nepriľnavým povrchom a tiež nerezová panvica - základ je ale dobre vyhriata panvica a prípadné použitie tuku (podľa výberu panvice), aby boli palacinky zlatisté a po okrajoch chrumkavé. Základné cesto na palacinky je tiež dobré nechať na chvíľu odležať. - Prečo sa palacinky trhajú?
Palacinky sa najčastejšie trhajú pre nevyvážený pomer mokrých a suchých ingrediencií. Ak sa ti palacinka trhá, pridaj do cesta trochu múky, cesto dobre premiešaj a vyskúšaj upiecť ďalšiu. Palacinku sa snažíme neotáčať priskoro, čakáme na okamih, keď sa palacinka začne jemne odliepať od panvice a jej povrch nadobudne matný vzhľad.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
56 komentárov
Najlepšie palacinky 🥰
Jeeeej super, ďakujem krásne, veľmi sa teším, že chutia :-)
Ďakujem krásne Eva, teším sa, že palacinky sa podarili :-) Vanilka v ceste je skvelý nápad, ja zvyknem najmä do plnky pridať, ale v ceste je to tiež výborná voľba :-)
Pekný deň želám, Iveta, teším sa, že palacinky sa podarili a ani len prvá palacinka sa neprilepila :-) Pridať cukor sa môže, takto je cesto univerzálne aj na sladké i slané palacinky, ale v prípade sladkej verzie to cestu neuškodí :-) V niektorých prípadoch sa môže palacinka kvôli cukru v ceste lepiť na panvicu, závisí, akú panvicu použijete, ale nemám otestované všetky verzie, aj keď by som chcela :D
Ďakujem krásne Slávka, teším sa, že cesto aj palacinky sú výborné :-)
Ďakujem krásne Kika, teším sa, že si s receptom spokojná :-)
Ďakujem krásne Ján, teším sa, že palacinky sa podarili a chutili :-)
Pekný deň želám, Ivan, budem sa tešiť, ak palacinky vyskúšate a dúfam, že Vám budú chutiť :-) Ovocný jogurt je výborný nápad, vyskúšam niekedy určite :-)
Veronika dobrý den. 50 rokov robím palacinky rovnako, nemal som dôvod meniť to čo bolo tradíciou…tak ako ich robila mamina. Dnes som prvý krát vyskúšal Vaše. Musím konštatovať, že sa z cesta robili výborne, krásne tenké. Dcérke veľmi chutili a je mi jasné, že musím zmeniť zaužívanú rutinu ??? Ďakujem za dobré, skôr výborné cesto ? LH
Pekný deň želám, Ľubomír :-) Veľmi sa teším, že sa palacinky podarili a chutili a najmä, že chutili aj dcérke a chystáte sa na ne niekedy opätovne :-)
Ďakujem krásne Mirka, teším sa, že palacinky chutili :-) Ako si prosím robila bezlepkovú verziu? Rada by som vyskúšala a pridala do receptu, ak sa podarí :-)
Palacinky fantastické. Dal som este jeden vanikovy cukor a dcérka ich ma najradšej ‘suche’ tak sme len trosku pocukroviku- crepe sucree
Jeeej teším sa, že chutili Janka :-)
Ďakujem krásne, to sa veľmi teším! :-) Zapečenie s tvarohom je výborný nápad, určite nabudúce vyskúšam aj ja :-)
Sú super, milujem palacinky. Aj moja 8 ročná vnučka už robí mňam palacinky. A my pridávame ešte postrúhané jabĺčka. ?
Ďakujem krásne Janka :-) Postrúhané jabĺčka sú výborný tip, ďakujeme! :-)
Ďakujem krásne Beáta, teším sa, že palacinky sa podarili a chutili :-) Pridanie prášku do pečiva je super tip, nabudúce určite vyskúšam :-)
Palacinky vynikajúce! V Taliansku tvaroh nemame, pouzili sme ricotta+smotana na slahanie+med – vyslahat spolu. ????
Tak toto boli TOP palacinky ? … do cesta som pridala ešte vanilkový cukor..? naplnili sme ich tvarohom ale aj nutelou a na vrch dali kyslú smotanu a posypali grankom??
Ďakujem pekne Janka, teším sa, že palacinky sa podarili a chutili :-) Vanilkový cukor je skvelý nápad, tiež ho veľmi rada využívam v mnohých receptoch :-)
Jeeej ďakujem krásne Andrea :-) A tvoja kombinácia znie mňamózne, ja zbožňujem ricottu :P
Palacinky som urobila včera pre moju rodinku a mali sme naozaj chutnú večeru. :) Keďže všetci milujeme banány a palacinky bez banánov si nevieme predstaviť, okrem malín som dnu nakrájala aj banán na kolieska a maškrta bola na svete. :)
Ďakujem krásne Lenka, teším sa, že palacinky sa podarili a chutili celej rodine :-) Banány milujeme aj u nás, takže do palaciniek je to vždy dobrá voľba a ak zostanú, skvelé využitie nájdu v banánovom chlebíku :-)
Ďakujem krásne Mirka, teším sa, že palacinky sa podarili a chutili :-)
Ďakujem krásne Tessa, teším sa, že palacinky chutili :-) Slaný variant je skvelý nápad, určite nabudúce vyskúšam aj ja :P
Ďakujem krásne Katka, teším sa, že palacinky sa podarili a chutili tak, že si ich robila rovno z dvojnásobnej dávky a hneď 2x po sebe :-) Testovala som recept na základe tvojej spätnej väzby opätovne a ubrala som maslo, na mňa už boli potom suchšie, takže ponechávam pôvodný recept a už si všetci prispôsobia verím tomu :-) A náplne znejú skvele, keď je dobrý džem, tak už ani nič ďalšie netreba pridávať :P
Ďakujem pekne Michaela, teším sa, že si napriek svojmu overenému 100 % fungujúcemu receptu vyskúšala aj ten môj a piekli sa ti super aj bez vytierania olejom :-) A rezance v kelímku sú super nápad, dobrá obmena na cesty :-)
My palacinky jedávame ako špeciálne nedeľné raňajky na striedačku s lievancami. Najradšej ich máme plnené džemom, poliate horkou čokoládou a ozdobené ovocím. Raz som z nich robila aj palacinkovú tortu na „meninové“ raňajky a zmizla rovnako rýchlo.
Lenka to znie výborne, nedeľa sa na palacinky hodí dokonale :-) A na palacinkovú tortu sa už chystám aj ja, bude obmena mojej klasickej čokoládovej, ktorú milujeme :D
Jeeej ďakujem krásne Katka, teším sa, že palacinky chutia a posunula si ho aj ďalej mamine :-) Juj verziu palaciniek pokvapkaných Grand Marnier určite skúsim, znie to úžasne! :-)
Super Lenka, to sa veľmi teším! :-)
Jeeej super, ďakujem Katka, teším sa, že palacinky chutili a recept je napísaný tak, že ho zvládnu aj začiatočníci :-)
Ďakujem krásne Petra, teším sa, že palacinky chutia :-) Náplň s tvarohom, nutelou a čučoriedkami znie skvele! :P
Ďakujem krásne, teším sa, že chutia :)