Domov ReceptyBez lepku Famózny mrkvový koláčik s pomarančom

Famózny mrkvový koláčik s pomarančom

Autor: Veronika Čopíková

Minulý rok som si rozšírila cestovateľské obzory o návštevu Berlína. Kto nebol, odporúčam ísť! Berlín je úžasné mesto plné rozporuplných uličiek, turistov, cyklistických chodníkov, širokých chodníkov pre chodcov, malých kaviarničiek a krásneho prístupu k triedeniu odpadkov. A divili by ste sa, majú tam nižšie ceny potravín ako u nás! A dokonca sú kvalitnejšie, čo sa týka zloženia. Takže na nákupy už len tam! Škoda tej diaľky. A aby som sa dostala k hlavnému bodu, v jednej kaviarničke som si ku kávičke dala mrkvový koláč. Čo vám budem hovoriť, bola to láska na prvé zahryznutie. :D

Odvtedy som nosila v hlave predstavu upiecť niečo podobné a teraz môžem povedať, že sa mi to konečne podarilo. A dokonca chutí ešte lepšie ako berlínsky mrkvový koláč, takže nemusíte cestovať, pohodlne sa usalašte, pozrite si video, prečítajte moju krátku vsuvku a pustite sa do prípravy. Verím, že vám bude chutiť!

Ak chceš naplno využiť sezónne ovocie, ktoré nám prináša leto, vyskúšaj aj môj ríbezľový koláč so snehom a tvarohovou plnkou.

Ingrediencie

okrúhla forma s Ø 22 až 26 cm

Cesto

  • 4 vajíčka (bielka a žĺtka oddelene)
  • 100 g + 2 PL trstinového cukru
  • ½ ČL škorice
  • kôra z jedného bio pomaranča (pre vláčnejšie cesto môžete pridať aj 100 ml pomarančovej šťavy)
  • 200 g nastrúhanej mrkvy
  • 100 g mletých vlašských orechov (môžete nahradiť špaldovou celozrnnou múkou hladkou)
  • 200 g mandľovej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva

Krém

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 250 g mascarpone izbovej teploty
  • 30 g práškového cukru
  • nastrúhaná mrkva a plátky pomaranča na ozdobu

Knihy Lenivá kuchárka

Mrkvový koláč

Ako si upiecť mrkvový koláč

1 V miske vyšľaháme 4 bielka so štipkou soli do snehu. Do tuhého snehu zašľaháme 2 polievkové lyžice cukru. V druhej miske vyšľaháme žĺtka, trstinový cukor, škoricu a kôru z pomaranča (môžete pridať aj pomarančovú šťavu). Pridáme nastrúhanú mrkvu a 1/3 snehu z bielkov a jemne vareškou alebo ručne metličkou premiešame, aby sa nám ingrediencie pekne spojili.

Jednoduchý banánový chlieb

Ak máte doma zrelé banány a neviete čo s nimi, tento recept bude pre vás záchranou :D

2 Na záver pridáme mandľovú múku, mleté vlašské orechy (alebo špaldovú múku), kypriaci prášok a zvyšok snehu a opäť jemne premiešame. Vylejeme do tortovej formy, ktorú sme si vymastili maslom a vysypali strúhaným kokosom a dáme piecť na 45 minút pri 160 °C (čas pečenia bude závisieť aj od veľkosti formy, ktorú ste si zvolili, preto radšej otestujte korpus špáradlom a prípadne pečte dlhšie).

Krém na mrkvový koláč

3 Pripravíme si ho jednoducho – v miske zmiešame mascarpone s práškovým cukrom, pridáme vyšľahanú smotanu na šľahanie a premiešame, kým nám nevznikne nadýchaný krém. Metličkou ho rozprestrieme na vychladnuté cesto a nožíkom jemne uhladíme. Koláč môžeme ozdobiť nastrúhanou mrkvou a plátkami pomaranča. Na 2 hodiny odložíme do chladničky, aby nám krém stuhol a potom už len vychutnávame!

Ak chcete byť informovaní o nových videoreceptoch, prihláste sa na Youtube odber.

Mrkvový koláč

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

50 komentárov

Soňa 1.7.2024 - 0:38
Toto je môj piaty recept na kolác podla Tvojej knihy Veronika (Lenivá kuchárka 1), a doteraz mi všetky vyšli famózne ( zatiaľ je favorit čokoládový koláč s olivovým olejom🧡). Žiaľ, zrovna tento "Famózny mrkvový koláčik" sa mi famózne pokazil. Do pridania múk išlo všetko krásne, sneh som mala ukážkový, aj sa pekne zapracoval. Po pridaní múk sa to však zmenilo na úplný betón :((( To som vážne nečakala. Pokúsila som sa to "zachrániť" pridaním ďalšej pomarančovej šťavy... Výsledok: z betónu sa teda stala dáka čudná kaša (pre predstavu: polenta to asi najlepšie vystihuje). Išla som pritom naozaj presne podľa receptu z knihy. Ten je mierne odlišný od tohto tu - v knihe sa ako prísada uvádza 100 ml pomarančovej šťavy (tu na blogu je táto prísada písaná len ako alternatíva), a v knihe je uvedená špaldová aj mandľová múka (kniha vôbec neráta s možnosťou orechov namiesto špaldovej múky, jednoducho do cesta má podľa knihy ísť spolu 300 g múk). Skúsila som predsa len moju "polentu" upiecť, nuž, čo sa dalo čakať, bola z tohi pečená polenta, lol. Ale aspoň to pekne voňalo😁Pozitívum je, že je to určite výborna kombinácia ingrediencií, určite ho skúsim opäť, aj podľa toho čo čítam v niektorých komentároch, mám predstavu ako upravit pomer sypkých a tekutých ingrediencií. Verím, že snáď na druhý pokus budem hlásiť úspech.
Reaguj
Nikol 29.5.2024 - 22:38
Momentálne pečiem a som zvedavá ako sa vydarí…ale musím povedať, že v recepte by malo byť uvedené postupne pridávanie múky alebo orechov, pretože som z cesta mala betón…pridala som ďalšie deci pomarančovej šťavy a ďalší sneh z dvoch vajec a aj tak som musela cesto vo forme roztierat ako kašu…škoda, že na to vopred neupozorníte v recepte…som sklamaná
Reaguj
Viera 1.4.2024 - 21:37
Mňaaam. Výborný, šťavnatý a nadýchaný. Doteraz som robila podľa receptu J.Olivera, dáva sa tam dosť masla, je potom mastnejší a ťažší. Tak som čakala aké to bude bez tuku, ale pecka!
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 21.4.2024 - 12:53

Ahoj Vierka, super, to sa veľmi teším, že sa recept na mrkvový koláčik osvedčil a chutil výborne :-)

Reaguj
Miriam 13.3.2023 - 20:26
Koláčik bol vynikajúci, dokonca aj mamina, ktorá z koláčov vždy zje len krém a cesto nechá tak, ho zjedla celý. Ďakujem za recept! :)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.6.2023 - 18:44

Ďakujem krásne Miriam, teším sa, že mrkvový koláčik sa podaril a chutil aj mamine :)

Reaguj
Martina 20.4.2022 - 12:51
Torta je chutná. Do cesta som dala špaldovu hladkú múku miesto orechov, ako bolo aj v recepte uvedené, avšak myslím,že by jej malo ísť menej ako orechov, pretože cesto bolo tuhšie, netieklo ako vo videu. Prilievala som šťavu z pomaranča, čo trochu pomohlo. Po upečení bola torta taká hutná, ale chuťovo dobrá. Nabudúce použijem mleté orechy, alebo ich nahradím múkou v menšom množstve.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 21.4.2022 - 22:21

Milá Martina, veľmi pekne ďakujem za spätnú väzbu :) Výsledná konzistencia cesta závisí aj od veľkosti vajíčok, či použitia pomarančovej šťavy alebo použitej mrkvy :) Mne sa tiež podarí zakaždým trochu iná, najlepšie je však v závislosti od konzistencie a použitých sypkých ingrediencií prispôsobiť množstvo tekutých. Mrkvový koláč je hutnejší, nie je to klasický nadýchaný korpus, ale už jeden kúsok zasýti :) Pekný deň ti želám a teším sa, že mrkvový koláč sa chystáš vyskúšať opätovne s úpravou množstva múky.

Reaguj
Lucia 15.12.2021 - 19:58
Veľmi som sa tešila na tento koláčik. Žiaľ, vôbec nevyšiel. Nechápem. Mala som to husté suché. Išla som presne podľa receptu.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 11:40

Ahoj Lucia, to ma veľmi mrzí :( Výsledok môže ovplyvniť viacero faktorov, pridávala si do cesta aj pomarančovú šťavu? Závisí aj od veľkosti použitých vajíčok či šťavnatosti mrkvy.

Reaguj
Evka 8.3.2021 - 18:24

Čím by som mohla nahradiť mandľovú múku? Môžem dať špaldovú?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 11:39

Ahoj Evka, môžeš použiť špaldovú hladkú múku alebo špaldovú celozrnnú hladkú múku :)

Reaguj
Iveta 9.2.2021 - 12:30
výborný...
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 11:37

Ďakujem krásne Iveta, teším sa, že chutí :)

Reaguj
Mirka 17.10.2020 - 18:20

Dnes som sa do tohto kolacika pustila aj ja.
Vsetko vyzeralo fajn, kym som nepridala muky. Cesto strasne zhustlo a ani sneh tomu velmi nepomohol. Vo forme som ho musela doslova roztierat a vsade lebo vobec sa nerozlialo ako zvycajne ked peciem. Ma byt to cesto take tuhe? Inac vonia fantasticky. Som zvedava aky bude :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 11:37

Ahoj Mirka, cesto je hustejšie na začiatku, ale po pridaní snehu by malo byť nadýchanejšie a redšie. Ako dopadlo pečenie? :)

Reaguj
Dominika 17.10.2020 - 16:57
Ďakujem za výborný recept! Robila som ho z hladkej múky a bol naozaj výborný, celá rodina si ho hneď zamilovala :)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 11:36

Ahoj Dominika, super, veľmi sa teším, že vám mrkvový koláčik chutil a zamilovala si ho celá rodina :)

Reaguj
Gabriela 20.4.2020 - 16:53

Mrkvový koláčik ma prekvapil svojou skvelou chuťou a šťavnatosťou, robila som bezlepkovú verziu a zaradila som ho medzi svojich favoritov, spojenie pomaranča, mrkvy, orechov a škorice je famózne, potajomky si z neho chodil ukrajovať aj manžel, hoci pri strúhaní mrkvy tvrdil, že toto určite nebude jesť…mňam

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 27.4.2020 - 15:36

Milá Gabriela, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k mrkvovému koláčiku :) Teším sa, že vám obom chutilo a veru, toto nebudem jesť, lebo je tam niečo iné, než na čo som zvyknutý, dobre poznám :D Ďakujem a teším sa, že sa dostal medzi tvojich favoritov :)

Reaguj
Paulína 29.3.2020 - 13:31

Koláč sa podaril a chutil výborne :) pridala som aj pomarančovú šťavu z jedného pomaranča a namiesto mascarpone som použila pomazánkové maslo, ktoré celú chuť ešte viac osviežilo. Odporúčam

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 13:33

Ahoj Paulína, super, veľmi sa teším, že sa mrkvový koláč podaril a chutil výborne :) Pomazánkové maslo je tiež výborná voľba, krém si určite odporúčam prispôsobiť podľa dostupných a obľúbených ingrediencií :) Ďakujem za odporúčanie!

Reaguj
Zuzanna 26.3.2020 - 0:52

Ahoj Veronika!
Myslis ze by sa dalo mascarpone nahradit syrokremom Philladelphia? Bohuzial momentalne mascarpone nezozeniem. Mam aj kyslu smotanu ak by kombinacia toho nejak fungovala.
Dakujem za odpoved!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 13:32

Ahoj Zuzana, myslím, že áno, ja by som to pokojne skúsila nahradiť :) A pokojne by som pridala aj kyslú smotanu a potom už len osladila primerane :) Držím palce, nech sa koláč vydarí a chutí!

Reaguj
Bea 24.9.2019 - 10:25

naozaj je výborný, podaril sa na 1* a všetci si pochvalovali

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:43

Super, veľmi sa teším, že sa podaril tak skvele a všetkým chutil :)

Reaguj
kristina 4.9.2019 - 20:19

do toho mrkvoveho kolaca nejde ziadny olej alebo maslo?:)
a spaldlova muka to bude asi aj 100g stacit co myslis

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 7.9.2019 - 12:02

Ahoj Kristína, do tohto mrkvového koláča nejde ani olej ani maslo :) Stačí nastrúhaná mrkva a pomarančová šťava a to je tak akurát :) Mleté vlašské orechy môžeš nahradiť špaldovou múkou v rovnakom množstve, teda 100 g, ako píšeš :) Držím palce nech sa vydarí a dúfam, že bude chutiť :)

Reaguj
Jana Surovska 7.7.2019 - 17:50

Vynikajúci a hlavne jednoduchý koláčik! Všetky kolegine v práci si pýtali recept. Ja som ho dokonca urobila na plech a pridala aj čerstvé čučoriedky a korpus potrela džemom. Aj takto bol famózny!!? Ďakujem Veronika za skvelý recept!?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 26.7.2019 - 22:00

Ahoj Janka, ďakujem krásne, veľmi sa teším, že ti mrkvový koláč chutil a vydaril sa :) Výborné vylepšováky, ďakujem za ďalšie tipy ako koláčik obmeniť :P Pekný deň ti prajem Janka.

Reaguj
Zuzana 15.5.2019 - 17:17

Ahoj Veronika, aj u nás zožal tento koláč veľký úspech. Najprv že, mami ty chceš fakt piecť mrkvový a potom, mami, je dosť dobrý a to je u nás top. Takže ďakujem.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 29.5.2019 - 20:46

Zuzana ďakujem krásne za spätnú väzbu. Veľmi sa teším, že koláčik zožal úspech! :)

Reaguj
Martina 1.3.2019 - 14:02

Zdravím Veronika. Predvčerom som robila tento tvoj mrkvový koláč a musím povedať, že je úúúúžasný – vláčny, šťavnatý a nie moc sladký. Málokedy, keď upečiem niečo zdravé, to aj chutí. Ale tento koláč sme mali celá rodina na raňajky a aj manželovi aj deťom veľmi chutil. Ďakujem veľmi pekne a prajem ešte veľa inšpirácií :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 10.3.2019 - 21:05

Ahoj Martina, veľmi pekne ďakujem za krásnu spätnú väzbu k mrkvovému koláčiku :) Strašne moc sa teším, že vám chutil a mali ste krásne rodinné raňajky :) Zdravších receptov tu nájdeš viacero, budem rada ak vyskúšaš niektoré ďalšie a dáš mi potom vedieť, ako dopadlo pečenie :) Krásny deň ti prajem a ešte raz ďakujem!

Reaguj
Darina 29.6.2019 - 16:03

Ahoj Veronika, urobila som dnes Strúhaný tvarohový koláč, aj s vnucikom, je výborný, trosku sa drobi, niekde som urobila chybu. Nemala som hrudkovity tvaroh, tak je nižší, obrázok je na instagrame.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 26.7.2019 - 21:57

Ahoj Darina, ďakujem pekne za spätnú väzbu, teším sa, že ti koláčik chutil :) Ak sa trochu drobí, stačí ho dať na chvíľu do chladničky, trochu stuhne a nebude sa drobiť :)

Reaguj
Ľubica 1.3.2019 - 10:50

Ahoj Veronika, každý týždeň sa teším, s čím prídeš a ešte si nesklamala, ten koláč urobím cez víkend a už sa teším, ako si na ňom pochutná moja rodina.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 10.3.2019 - 21:02

Ahoj Ľubica, veľmi pekne ďakujem, moc si ma potešila :) Dúfam, že sa vydarí a bude chutiť celej rodinke vrátane teba :) Krásny deň ti prajem!

Reaguj
Dina 27.2.2019 - 22:42

Ďakujem za skvelý recept, určite vyskúšam….rada pečiem hlavne na nedeľu ku káve poobede…

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 10.3.2019 - 21:01

Ahoj Dina, veľmi rado sa stalo, dúfam, že ti bude chutiť k nedeľňajšej kávičke :)

Reaguj
Laura 24.2.2019 - 21:14

Ani nevieš, akú radosť si mi teraz urobila :) V apríli som plánovala piecť nejaký mrkvový cake. Priznám sa, že som recept ešte nehľadala, ale už hľadať ani nebudem. Našla som :) Už sa neviem dočkať, ako tento famózne vyzerajúci koláčik vyskúšam. Fotky aj koláčik sa skutočne podarili. Nádherné :) A aby som predišla vzniku ďalšej kuchynskej katastrofy, čím by som mohla, prosím ťa, nahradiť mascarpone a mandľovú múku? A nebude vadiť, keď vynechám orechy? Vyskúšala som aj tvoj recept na čokoládovú penu, ale príliš sa mi nepodarila. Ale určite to nebola chyba receptu :) Keby som sa držala receptu, tak by mi sa mi to určite podarilo aj bez komplikácii. Moja chyba :D Viac sa môžeš dozvedieť v mojom novom článku :) Maj sa krásne a ďakujem za inšpiráciu :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 26.2.2019 - 16:53

Ahoj Laura, teším sa, že som ti mojim receptom na mrkvový koláč spravila radosť :) Ďakujem krásne za spätnú väzbu, som rada, že sa fotky aj koláč páčia a podnecujú k jeho upečeniu :) Krém môžeš spraviť tvoj obľúbený, či už z tvarohu a kyslej smotany, alebo z čoho robievaš, dá sa to pekne nakombinovať, prípadne krém úplne vynechať, nám chutí mrkvový koláčik aj takto jednoducho :) Pokiaľ ide o mandľovú múku a orechy, nakombinovať tento pomer (300 g) môžeš aj inak napr. ich nahradiť špaldovou celozrnnou hladkou múkou. Ale výsledná chuť bude iná – bez orieškovej chuti :) Pokiaľ ide o čokoládovú penu čítala som tvoj článok aj som ti naň reagovala :) Mrzí ma, že sa nevydarila ale možno na druhý pokus sa podarí. Držím palce a ďakujem!

Reaguj
Majka 21.1.2019 - 14:48

Ahoj Veronika, ja som piekla včera na svoje narodeniny, vtedy som tento recept nenašla :-). Do toho včerajšieho recp išlo 150 g múky, a teda, ja som samozrejme dala CZ špaldovú, potom orechy 100 g a mrkva 200… atd. chutil fajn, ale cetso bolo take tazke a ubite, čím mysliš, že to mohlo byť? Žeby tou CZ múkou? Do rcp išli tri vajíčka…. Ja som si myslela, že je to veľa mrkvy apreto je to také ťažké… ale aj ty máš v recepte toľlko… ďakujem vopred za odpoveď :-)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 27.1.2019 - 10:08

Ahoj Majka, dodatočne ti prajem všetko najlepšie k narodeninám, hlavne zdravie a čas vyplnený krásnymi chvíľami a s ľuďmi, ktorých máš rada :) Recept znie veľmi podobne, mohlo by to byť práve tou celozrnnou múkou a tiež veľkosťou vajíčok. Práve bielka spravia celkom dosť v rámci štruktúry cesta, aby bolo ľahšie a „nadýchanejšie“ :)

Reaguj
Zuzana 29.6.2018 - 14:52

Ahoj, Veronika dala by sa mandlova múka nahradiť klasickou psenicnou múkou (hladká,polohrubá)?
či utekať do obchodu pre mandľovú??

Reaguj
Veronika
Veronika 2.7.2018 - 20:46

Ahoj Zuzana, mandľová múka dodáva korpusu super orieškovú chuť :) S pšeničnou bude chutiť inak, ale kľudne môžeš použiť. Skôr polohrubú :)

Reaguj
Silvia 29.1.2018 - 8:32

Mrkvový koláč robievam s polohr.múkou a navyše ešte pomarančovú štavu. Chcela som skúsiť bezlepkový variant… Hneď po upečení je koláč fajn ale na druhý deň sa rozpadáva.Neviem čo som spravila zle, ale išla som presne podľa receptu. Vôbec nie je kompaktný.

Reaguj
Veronika
Veronika 29.1.2018 - 20:43

Ahoj Silvia, veľmi pekne ďakujem za tvoju spätnú väzbu. Mrzí ma, že koláčik nedopadol podľa tvojich predstáv, zatiaľ som naň mala len pozitívne odozvy. :) Koláčik sa mohol rozpadávať z viacerých dôvodov, keďže ako taký ho ovplyvňuje viacero faktorov od toho, ako pečie rúra, po množstvo tuku, ktoré sa uvoľní z vlašských orechov a prípadne aj mletých mandlí, šťavy, ktorú ti pustí mrkva pri strúhaní…:) Každopádne mrzí ma to a dúfam, že ťa to neodradí od ďalšieho pečenia. Krásny deň ti prajem!

Reaguj
Marika V. 18.11.2017 - 12:30

Perfektný recept, vrelo odporúčam! Stále som chcela skúsiť upiecť mrkvový koláčik a s týmto receptom sa skvelo podaril. Určite sa ale držte receptu a neupravujte ho ako ja, keď som ho skúšala druhýkrát. Nemala som až 200 g mandľovej múky, dala som 100 g mletých mandlí, 150 g vlašských orechov a 50 g kokosovej múčky (keď sa používa na vysypanie formy, prišlo mi to ako dobrý nápad). Nerobte to ale, lebo cesto nie je zďaleka také jemné a ľahké ako po prvýkrát.

Reaguj
Veronika Čopíková 19.11.2017 - 11:09

Ahoj Marika, veľmi sa teším, že recept ti chutil a odporúčaš ho :) Strúhaný kokos používam na vysypanie kvôli tomu, že je bezlepkový a chutí mi to viac, ako keď sa na koláčik prilepí polohrubá múka :D Experimentovať občas treba, niekedy to môže dopadnúť ešte lepšie, ale mandle sú chuťovo jemnejšie ako vlašské orechy, takže v prípade iného pomeru je cesto chuťovo iné a nie také ľahké a jemné ako v prípade dodržania receptu :) ďakujem ti krásne za tvoju spätnú väzbu. Veronika

Reaguj