V decembri sme mali tendenciu myslieť si, že zima už nepríde a v pohodlí jesenných kabátov sa prehupneme až do jari. No posledné dni vyvrátili naše presvedčenie - zima udrela naplno. Vonku sa robia maličké snehové záveje a majestátne biele stromy sú akoby vytesané z kameňa. Minimalizujeme počet vychádzok z domu, kúrime naplno, kanvica veselo škrípe od rána do večera. Fúkam si na končeky prstov a ťukám do klávesnice nový recept na zahriatie. Tento je môj obľúbený, pretože je aromatický a vonia zelerom. Mrkvovo-zelerový krém je aromatický a vonia úžasne. Trošku vám poštípe nos, rozpáli hrdlo a následne sa dostaví príval tepla. A to je v tejto zime ten najlepší pocit. :)
Ingrediencie
- 1 buľva zeleru
- 3 mrkvy
- 1 cibuľa
- 5-7 ks stredne veľkých zemiakov (zahustia polievku a zjemnia arómu zeleru)
- korenie
- smotana na varenie
Ako si spraviť mrkvovo-zelerový krém
Na trhu môžete v tomto období nájsť mrazom skrehnutú zeleninu, to jej ale neuberá na kráse. :) Lepšie taká, ako polievka zo sáčku. Alebo nie?
1 Cibuľu si nasekáme nadrobno a pražíme na masti, kým nezosklovatie. Ak chcete, môžete pridať aj 2 prelisované strúčiky cesnaku. Následne pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, zeler a zemiaky, zalejeme litrom vody a necháme variť aspoň 30 minút. Po 30 minútach pridáme korenie (zmes sušenej zeleniny, soľ a čierne korenie) a ochutnáme kúsok zemiačika. Varíme dovtedy, kým zemiaky nezmäknú, takže ak je ešte zemiak tvrdý, varíme ďalej. Po uvarení stiahneme polievku zo sporáka a rozmixujeme ju tyčovým mixérom. Vznikne nám hladká konzistencia, do ktorej môžeme pridať smotanu na varenie. Polievku necháme zovrieť a v prípade potreby ju dochutíme.
2 Základ máme hotový a teraz je tu priestor pre vaše vlastné experimentovanie! :) Nám zostalo zo včera hovädzie, tak som ho natrhala na kúsky a pridala do krému. Ako prílohu sme mali pečené zemiaky. Alebo môžete opražiť pár šampiňónov, spraviť volské oko a podávať krém s parenou knedľou. Obidve kombinácie na mrkovov-zelerový krém sú výborné, hravé a sýte. :)
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody