Posledný veľkonočný recept tejto sezóny je tu! Tentokrát sú to jednoduché a rýchle mrkvové muffiny pripravené špeciálne v bezlepkovej verzii. Ak vám lepok nevadí, pokojne bezlepkové múky nahraďte múkami klasickými - mojou obľúbenou špaldovou alebo pšeničnou múkou. Ak sa však lepku vyhýbate, pretože musíte, prípadne by ste radi v tejto neľahkej dobe potešili vašich blízkych donáškou čerstvých muffinov, tento recept pre vás bude tým pravým. :)
Muffiny sú mäkučké a vláčne, voňajú mrkvou a orieškami a ak budete mať trpezlivosť so zdobením, budú krásne aj na pohľad. Určite sa tým však netrápte a ak nemáte vrecúško na zdobenie, každý muffin len potrite krémom lyžicou. Vrch môžete ozdobiť cukrárskou posýpkou, skaramelizovanými vlašskými orechmi alebo nastrúhanou mrkvou. A ak by ste si chceli mrkvové muffiny pripraviť vo verzii bez laktózy, vďaka spolupráci s Kauflandom nájdete v recepte aj tipy na ich bezlaktózové produkty K-free. Budem sa tešiť, ak vám tieto muffiny spestria tohtoročné veľkonočné sviatky.
Ingrediencie
na 12 muffinov
- 100 g múky z lieskových orechov
- 50 g ryžovej múky
- 50 g pohánkovej múky
- 1 ČL škorice
- 1 ČL bezlepkového kypriaceho prášku do pečiva
- štipka soli
- 2 vajcia
- 1 zrelý banán
- 80 g trstinového cukru
- 80 g masla (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózové maslo K-free)
- 100 g nastrúhanej mrkvy
- 50 g vlašských orechov
Krém na muffiny
- 250 g mascarpone (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózové mascarpone)
- 50 ml smotany na šľahanie (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózovú smotanu na šľahanie K-free)
- 2 PL trstinového cukru
- cukrárska posýpka (najlepšie bez obsahu lepku a laktózy, ak si chcete upiecť muffiny bez lepku a laktózy)
1 Maslo roztopíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Medzitým v tanieri rozpučíme vidličkou banán na kašu a dáme ho do misky. K rozpučenému banánu pridáme vajcia, cukor a maslo izbovej teploty a premiešame metličkou. V druhej miske zmiešame múku z lieskových orechov (príp. inú orechovú múku), ryžovú a pohánkovú múku (ak si chcete upiecť klasické muffiny, ryžovú a pohánkovú múku nahraďte špaldovou múkou v rovnakom množstve), štipku soli, škoricu a bezlepkový prášok do pečiva. Suché ingrediencie prisypeme k mokrým a jemne premiešame, aby sa dobre prepojili. Na záver do cesta pridáme nastrúhanú mrkvu a nasekané orechy a opäť jemne premiešame.
Vyskúšaj aj:
2 Do formy na muffiny poukladáme košíčky a naplníme ich cestom. Vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme cca 20 minút (otestujeme špáradlom, či sú muffiny upečené). Upečené muffiny vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť. V miske vyšľaháme mascarpone s cukrom a smotanou na šľahanie do krémovej konzistencie. Ak je to potrebné, krém dosladíme a odložíme do chladničky, aby trochu stuhol. Následne krémom plníme cukrárske vrecko a každý muffin ozdobíme. Na záver môžeme muffiny posypať cukrárskou posýpkou. Nech vám chutí!
Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody