Po mriežkovom koláči som pokukovala už od čias, keď sme mini mriežkové koláče predávali v obchodíku so zdravou výživou. Páčila sa mi ich krásna štruktúra a náplň, ktorá doslova volala po zjedení. Existujú rôzne typy mriežkových koláčov, niekto ich plní len džemom či lekvárom, ja som však zvolila náplň z čerstvého sezónneho ovocia - mojich obľúbených rubínových čerešní, na ktoré sa teším každý rok. Koláč si môžete naplniť čerešňami, jabĺčkami, hruškami či lesným ovocím, šípim, že to zakaždým bude neodolateľná kombinácia. :)
A ešte som vám chcela napísať pár slov k cestu, je vynikajúce! Skrátka dnes vám píšem tento recept na mrežovník s čerešňami s veľkou radosťou, lebo si myslím, že je nielen krásny na pohľad, ale aj neskutočne chutný. Budem sa tešiť, ak ho vyskúšate a dáte mi vedieť, ako chutil vám.
Vyskúšaj aj moje ďalšie recepty plné sladučkých čerešní - na mojom blogu nájdeš recept na nadýchanú čerešňovú bublaninu, vynikajúci čerešňový koláč s makom či rozprávkové čerešňové cupcakes s mascarpone krémom.
Ingrediencie
na okrúhlu formu s Ø 24 cm
- 200 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
- 140 g hladkej pšeničnej múky
- 250 g masla
- 60 ml studenej vody
- 1/2 PL jablčného octu
- 1 ČL soli
- 1 ČL mletej vanilky
- 1 vajce na potretie
Čerešňová náplň
- 500 g tmavých sladkých čerešní
- 80 g trstinového cukru + na posypanie mriežok
- 20 g tapiokového škrobu (môžete nahradiť kukuričným)
- 2 ČL perníkového/medovníkového korenia (príp. škorice, anízu a badiánu)
- 1 ČL mletej vanilky
- šťava z polovice limetky
Tradičný mrežovník s rubínovými čerešňami
1 Na príprave tohto čerešňového koláča je „najnáročnejším" krokom práve spracovanie cesta. Ak chcete dosiahnuť perfektnú konzistenciu cesta, ktorá je podobná lístkovému cestu, na povrchu chrumkavá a vnútri jemná, je potrebné cesto príliš nepremiesiť - musia vám v ňom zostať kúsky masla. Takže sa držíme zásady ingrediencie zmiešať rýchlo a nesnažiť sa dosiahnuť kompaktné cesto ako pri sušienkach. :) A nezabúdajte, ak by ste si s čímkoľvek nevedeli rady, pokojne sa pýtajte v komentári pod receptom, rada poradím. Tak poďme na to!
Vyskúšaj aj:
2 V miske odvážime špaldovú a pšeničnú múku, pridáme soľ a vanilku a vareškou premiešame. Do pohára si napustíme studenú (ba až ľadovú) vodu, pridáme jablčný ocot a premiešame. Z chladničky vyberieme studené maslo, ktoré nakrájame na kocky a pridáme do misky s múkami. A teraz zapojíme do práce naše ruky - prstami zatláčame kocky masla do sypkých ingrediencií, ako keď stláčate gombík vo výťahu. :)
3 Na záver prilejeme do cesta po častiach vodu zmiešanú s octom a rukou premiešame tak, aby nám vzniklo pevné cesto, ktoré sa na dotyk nerozpadáva. Ak je to potrebné, pridajte ešte trochu studenej vody. Cesto rozdelíme na 2 časti, ktoré vytvarujeme do tvaru menších placiek, zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na 2 hodiny (prípadne na celú noc) do chladničky.
Čerešňová náplň do mriežkového koláča
4 Do mriežkového koláča môžete použiť akúkoľvek sladkú ovocnú náplň, je však potrebné prispôsobiť si podľa vybraného ovocia aj množstvo cukru. Ak použijete sladké tmavé čerešne, stačí použiť množstvo cukru, ktoré uvádzam v ingredienciách. Čerešne dobre umyjeme a necháme odkvapkať. Následne ich zbavíme kôstky a prekrojíme napoly. Prekrojené čerešne zmiešame s cukrom, vanilkou, korením, šťavou z limetky a škrobom. Pripravenú náplň si odložíme bokom a pustíme sa do spracovania cesta, ktoré sme nechali odležať min. 2 hodiny v chladničke.
Ako spraviť mriežky na koláči?
5 Prvú polovicu cesta vyberieme z chladničky a valčekom vyvaľkáme na placku, ktorá by mala byť väčšia, než dno a boky vašej formy. Ja som použila formu s Ø 24 cm, pričom moja forma má odnímateľné dno, vďaka čomu sa koláčik jednoducho vyberá a krája. Cesto opatrne prenesieme do formy a jemne popritláčame o dno a boky formy. Zvyšky cesta, ktoré prevísajú cez okraje formy, odrežeme a odložíme bokom. Následne vyberieme z chladničky druhú polovicu cesta, ktorú spojíme s prípadnými odrezkami a valčekom vyvaľkáme na placku. Placku nakrájame pomocou radielka (príp. noža) na cca 0,5 cm široké prúžky. Ja som narezala 10 prúžkov, ale prispôsobte si to podľa veľkosti a tvaru vašej formy.
6 Do pripraveného cesta vo forme pridáme čerešňovú náplň, ktorú lyžicou rovnomerne urovnáme. Na náplň poukladáme zvislo 5 prúžkov s primeranými odstupmi, aby ste medzi každým prúžkom mali približne rovnaký voľný priestor. A ako dosiahnuť krásny efekt mriežkového koláča so zvyšnými 5 prúžkami? Ako sa hovorí, lepšie je raz vidieť, než stokrát čítať (počuť), preto vám odporúčam pozrieť si tento jednoduchý návod, po ktorom to zvládnete ako profík. :) Keď máme mriežky hotové, konce prúžkov prstami spojíme s okrajmi cesta (prevísajúce časti odstránime). Nakoľko sme teraz s cestom dlhšie pracovali, odporúčam celý koláč vo forme vložiť na 15 minút do mrazničky. Zatiaľ si vyhrejeme rúru na 200 °C.
7 Vychladený koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom (len mriežky a okraje cesta) a posypeme troškou cukru. Náplň bude pri pečení bublať, takže odporúčam koláč položiť ešte na jeden väčší plech, ktorý zachytí prípadné bubliny. Predsa len, vždy sa jednoduchšie umýva plech než samotná rúra. :D Mriežkový koláč pečieme 50 až 55 minút dozlata. Koláč necháme po upečení vychladnúť a následne ho podávame s kopčekom zmrzliny. Ak sa vám pošťastí a zostane vám z neho nejaký kúsok aj na druhý deň, odporúčam ho pred jedením chvíľku zohriať, teplý chutí najlepšie.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
17 komentárov
Ahoj Veronika, dá sa prosím aj niečim nahradiť jablčný ocot v koláči?
Ďakujem:)
Ahoj Veronika,
prosím ťa, chcela b som tento mrežovník skúsiť s hruškami – vedela by si mi poradiť ako ich najlepšie zapracovať aby sa recept nepokazil? Neviem či ich strúhať alebo len nakrájať na platky? Bojím sa až nepostili moc šťavy ktorá rozmočí spodok koláča. Skúšala si ho už s hruškami?
Vďaka pekne
K
Ahoj Kristína, hrušky znejú výborne! :) Ja som mrežovník ešte nerobila s hruškami, ale osobne by som ich nakrájala na malé kocky. A pozdáva sa mi aj nakrájanie na plátky. Nestrúhala by som ich, to robievam skôr pri pité. Takže buď malé kocky a takto to dať na cesto, alebo poukladať plátky hrušiek premiešaných s vyššie uvedenými ingredienciami :)
Skvelé dakujem Veronika! Vyskúšam teda plátky aj s ingredienciami ktoré uvádzaš.
Myslíš že bude oki keď pomedzi hrušky dám aj nahrubo posekané vlašské orechy? (Nie som si však istá či ich dať aj do cukru a múky)
Vďaka ešte raz :)
K
Držím silno palce, nech sa koláčik podarí :) Vo výsledku je vynikajúci, tuším si ho urobím v najbližších dňoch aj ja :D Vlašské oriešky môžeš pridať, netreba ich dávať do cukru a múky, ja by som možno trochu obalila v mede, to vie spraviť skvelú chuť vo výsledku, ale ja som taký výmyselník :D
Dobrý deň ak Vám môžem poradiť tak cesto netreba veľmi premiesiť ako je už spomenuté v receptu :) Je to dôležité a treba na to dávať pozor. Inač sa môže začať trhať, poprípade znížiť pomer múky.
Ďakujem krásne Majo za tvoju ochotu zodpovedať niektoré z otázok v komentároch pod receptom :)
Ahoj Katka, teším sa, že si mriežkový koláč vyskúšala upiecť a chutil ti :) A ďakujem za nádhernú spätnú väzbu veľmi ma to potešilo :) Ospravedlňujem sa, že odpovedám trochu neskôr a medzitým už za mňa zodpovedal tvoju otázku Majo (za čo veľmi pekne ďakujem!). Naozaj netreba cesto premiesiť, snažíme sa len povtláčať kúsky masla do cesta, aby sme mali jemnučké a pritom chrumkavé cesto po upečení :) Ale chce to cvik, ono to príde! Prípadne veľa robí aj múka, takže pridať kľudne menej a podľa štruktúry cesta v závere ešte pridať trochu prípadne vodu, ako uvádzam v postupe :) Silno držím palce, nech sa nabudúce vydarí úplne podľa tvojich predstáv a pracuje sa ti s cestom bez problémov :) Krásny deň ti želám.
Pšeničnú nedoporučujem, cesto stratí jemný orieškový nádych ale je pravda že každému chutná niečo iné :)
Ahoj Majo, veľmi pekne ďakujem za tvoje komentáre a rady ostatným členom Lenivého klubu :) Skúšal si piecť tento mriežkový čerešňový koláčik? :)
Ahoj, veľmi rád pomôžem ak sa dá. Sám som vášnivý cukrár a rád chodím na túto stránku po nejaké inšpirácie :) Mriežkový koláč som skúšal už na niekoľko spôsobov ale musím pochváliť že tento bol veľmi chutný.
Ahoj, tak to mám veľkú radosť! :) Je tu aj niečo, čo ti vyslovene chýba a rád by si to našiel na mojom blogu? A inak ja si rada nechám poradiť, lebo je toho toľko, čo neviem a chcela by som sa naučiť :) A ďakujem krásne za spätnú väzbu ku koláčiku, ja chodím testovať všetko do kaviarní, aby som si mohla porovnať, ale vždy ma veľmi poteší, keď mi niekto na základe vlastného porovnania (tobôž vášnivý cukrár! :))) napíše, že mu chutilo :)
Milá Tina, ako nakoniec dopadlo pečenie mriežkového koláča s rubínovými čerešňami? :) Dá sa použiť aj len pšeničná hladká múka, cesto však stratí orieškový nádych, presne ako uvádza Majo :) Prípadne by som skombinovala pšeničnú hladkú s pšeničnou celozrnnou múkou :)
WAU! Vyzerá úžasne!
Veronika, vždy sa veľmi poteším novému receptu od Teba! Ani jeden nesklamal! Hrdo potvrdzujem, že mám odskúšanú väčšiu časť Tvojich receptov, či už z knižky, alebo z Tvojho blogu:) Každý mal úspech! Teraz sa teším na víkend, aby som vyskúšala aj túto krásu! Obávam sa, že budem mať problém s čerešňami, tie nám nevydržali, urobím však kompromis a skúsim použiť lesné ovocie.
Krásny deň!
Jeeej ďakujem krásne Andrea, veľmi sa teším, že ťa mriežkový koláč zaujal a vždy ťa poteší nový recept odo mňa :) A hlavne, že sa všetko darí, chutí a má úspech, veľa to pre mňa znamená :) Dúfam, že sa koláčik vydaril, ja ho mám najradšej s čerešňami, ale určite bude výborný aj s mixom lesného ovocia a na jeseň s hruškami či jabĺčkami :) Maj sa krásne!